Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Standard & Poor's - Eπιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC για την Εθνική - Αρνητικό το outlook - Ανεπαρκής η αύξηση κεφαλαίου

Standard & Poor's - Eπιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC για την Εθνική - Αρνητικό το outlook - Ανεπαρκής η αύξηση κεφαλαίου
Πιθανή μία υποβάθμιση της αξιολόγησης τους επόμενους 18 – 24 μήνες
Στην επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της Εθνικής τράπεζας προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Πιο συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση C, διατηρώντας ταυτόχρονα αρνητικό το outlook.
H σημερινή απόφαση του οίκου ακολουθεί την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests της Tραπέζης της Ελλάδος.
Όπως εξηγεί η S&P, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της Εθνικής αντανακλά την πεποίθηση του οίκου πως η τράπεζα θα συνεχίσει να επωφελείται από την κεφαλαιακή στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και από τη ρευστότητα που παράσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η προωθούμενη αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ δεν είναι ικανή ώστε να προσφέρει ένα επαρκές κεφαλαιακό μαξιλάρι για την τράπεζα, προκειμένου η Εθνική να είναι σε θέση να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των σημαντικών ζημιών που θα καταγράψει τα επόμενα δύο χρόνια.
Επομένως, συνεχίζει η S&P, η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, προκειμένου να εναρμονιστεί με τους διεθνείς κανόνες της Βασιλείας, οι οποίοι απαιτούν κατώτατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 8% μέχρι τα τέλη του 2015.
"Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής είναι πολύ χαμηλότερες από ότι είναι των άλλων ελληνικών τραπεζών", επισημαίνει η S&P και επαναλαμβάνει την εκτίμηση πως το ΤΧΣ θα παραμείνει πρόθυμο να στηρίζει κεφαλαιακά την τράπεζα.  
Κατά τον οίκο αξιολόγησης, αιτία για τις κεφαλαιακές ελλείψεις της Εθνικής αποτελούν τα αρκετά υψηλά - ακόμη - επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Εθνική θα συνεχίσει να βιώνει σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των assets της, τόσο για το τρέχον έτος, 2014, όσο και το 2015.
"Οι ζημιές της Εθνικής θα ξεπεράσουν τα λειτουργικά της κέρδη και το 2014 και το 2015", προβλέπουν επίσης οι αναλυτές της S&P.
Τέλος, εξηγούν πως το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης των αξιολογήσεων της Εθνικής τράπεζας σε ορίζοντα 18-24 μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης