Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιταχύνουν τις αξιολογήσεις τους Fitch, Moody’s, S&P ενόψει των αυστηρών κανόνων της ΕΕ - Με πρόστιμα απειλεί η ESMA

tags :
Επιταχύνουν τις αξιολογήσεις τους Fitch, Moody’s, S&P ενόψει των αυστηρών κανόνων της ΕΕ - Με πρόστιμα απειλεί η ESMA
Οι οίκοι θα πρέπει να δημοσιεύσουν τα προγράμματα αξιολογήσεων για το 2014 έως τα τέλη Δεκεμβρίου.....
Έντονη είναι η κινητικότητα στους οίκους αξιολόγησης με μπαράζ εκτιμήσεων και αναβαθμίσεων, με φόντο τους αυστηρότερους κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για τον έλεγχο της «δράσης» τους, καθώς πλησιάζει ο χρόνος για την εφαρμογή τους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ολλανδία, από την κορυφαία αξιολόγηση AAA την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά, ενώ αναβάθμισε την Κύπρο και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ισπανίας.
Η Fitch Ratings αναβάθμισε το  outlook της Ισπανικής οικονομίας, σε σταθερό από αρνητικό την 1η Νοεμβρίου, ενώ και η Moody’s αναβάθμισε το outlook της Πορτογαλίας σε σταθερό από αρνητικό στις 8 Νοεμβρίου.
Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε στις 29 Νοεμβρίου την Ελλάδα, κατά δύο βαθμίδες.
Ενώ οι αγορές ομολόγων συχνά παραβλέπουν τις αξιολογήσεις των οίκων και τις αλλαγές στο outlook, η δραστηριότητα, ενδεχομένως να φτάσει στο ζενίθ πριν το τέλος του 2013, σχολιάζει η HSBC.
Οι οίκοι θα πρέπει να δημοσιεύσουν τα προγράμματα αξιολογήσεων για το 2014 έως τα τέλη Δεκεμβρίου, υπό το πρίσμα των νέων κανόνων που θα εισαγάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της κρίσης χρέους.
Οι αξιολογητές θα περιορίζονται σε τρεις αποφάσεις ετησίως για τις χώρες που δεν έχουν ζητήσει, ούτε έχουν πληρώσει για την αξιολόγησή τους, ενώ η βαθμολογία θα πρέπει να επανεξετάζεται  τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.
Σύμφωνα με τον  Chris Attfield, στρατηγικό αναλυτή της HSBC, αν οι οίκοι σκόπευαν να προχωρήσουν σε μια υποβάθμιση, ενδεχομένως να την επισπεύσουν, υπό το βάρος της αυστηροποίησης των κανόνων από το 2014.

Έντονη κριτική από την ESΜΑ

Εν τω μεταξύ, η ESMA (Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή), απειλεί με πρόστιμα τους τρεις αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, καθώς διαπιστώνει καθυστερήσεις στη δημοσίευση των αλλαγών αξιολόγησης στα κρατικά ομόλογα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Φεβρουαρίου – Οκτωβρίου 2013.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, οι οίκοι αξιολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής, ιδιαίτερα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας το 2011, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης