Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υποβάθμισε σε A2 από Aa3 την κυπριακή οικονομία η Moody's

Υποβάθμισε σε A2 από Aa3 την κυπριακή οικονομία η Moody's
Υποβάθμιση μιας βαθμίδας για την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας της Κύπρου από τον οίκο Moody's. Από την κλίμακα Aa3 η κυπριακή οικονομία υποβαθμίστηκε στην κατηγορία Α2.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης είχε στο μικροσκόπιο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα τον τελευταίο μήνα για να διερευνήσει τη συμμετοχή του κυπριακού δημοσίου στο χρέος των τραπεζών της χώρας. Άλλωστε, η Moody's δεσμεύτηκε νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο να το πράξει αυτό για 177 τραπεζικά ιδρύματα του πλανήτη.
Η κυπριακή οικονομία, εξάλλου, βρισκόταν στη λίστα credit-watch με ενδείξεις για πιθανή υποβάθμιση ήδη από τις 13 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Ήδη από τις 2 Φεβρουαρίου, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου, κ. Θανάσης Ορφανίδης είχε τονίσει ότι το οικονομικό επιτελείο της χώρας πρέπει να εστιάσει στις δημοσιονομικές αρρυθμίες που παρατηρούνται στο σύστημα και είχε προειδοποιήσει ότι τα ψήγματα εγχώριας οικονομικής ανάκαμψης δεν θα είναι ικανά να αποτρέψουν μια πιθανή υποβάθμιση δίχως λήψη ουσιαστικών μέτρων.
Η Standard & Poor's είχε τονίσει ότι δεν επιτρέπεται άλλη καθυστέρηση στην αποτίμηση και αξιολόγηση της δημόσιας περιουσίας της Κύπρου.
Από τις αρχές του έτους, η Fitch Ratings έχει αποδώσει αρνητικές προοπτικές στην κυπριακή οικονομία ενώ η τελευταία υποβάθμιση από πλευράς Standard & Poor's πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης