Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό σε ευρωζώνη και Μ. Βρετανία

S&P: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό σε ευρωζώνη και Μ. Βρετανία
Σε τεράστιο δίλημμα για το τρόπο χειρισμού της οικονομικής ανάκαμψης θεωρεί η Standard & Poor's πως βάζει την ευρωζώνη και τη Μεγάλη Βρετανία η έξαρση του πληθωρισμού.
Το μέλος της ΕΚΤ, ο Ιταλός Lorenzo Bini - Smaghi δεν απέκλεισε με χθεσινές δηλώσεις του το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να παραμείνει πάνω από τα επίπεδα του 2% για αρκετό χρονικό διάστημα.
“Οι Κεντρικές Τράπεζες -εν προκειμένω, η ΕΚΤ και η Bank of England- θα δελεαστούν στο να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια, ακολουθώντας τον πατροπαράδοτο τρόπο καταπολέμησης του πληθωρισμού”, τονίζει ο οικονομολόγος της Standard & Poor's, Jean-Michel Six στην έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.
Ωστόσο, από την άλλη υπάρχουν έντονες εκκλήσεις για περισσότερο ευέλικτη οικονομική πολιτική τόσο εντός της ζώνης του ευρώ όσο και στη Μεγάλη Βρετανία δεδομένου του γεγονότος ότι η κρίση χρέους χαρακτηρίζεται ως “άλυτη” από τη Standard & Poor's.
O οίκος αξιολόγησης δεν αναμένει κοινή στάση απέναντι σε όλα τα πληθωριστικά φαινόμενα και είναι έτοιμος να παρακολουθήσει εναλλακτικές πολιτικές από ΕΚΤ και Bank of England, την αποτελεσματικότητα των οποίων θα αξιολογήσει αναλόγως.
Σύμφωνα πάντως με τη Standard & Poor's, “η Μεγάλη Βρετανία και ειδικότερα η Νομισματική της Επιτροπή έχει υπέρ το δέον ανεχτεί τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα”.
Από την ΕΚΤ, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναμένει σταδιακή σύσφιξη οικονομικής πολιτικής αρχής γενομένης από το δεύτερο τρίμηνο του 2011 με την πρώτη αύξηση βασικών επιτοκίων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναμένεται εντός του φετινού καλοκαιριού. Μάλιστα, κοντά σ' αυτήν την προοπτική βρίσκεται και το μέλος της ΕΚΤ, I. Mersch, ο οποίος θεωρεί ότι πληθωρισμός σύντομα θα ξεπεράσει το στόχο του 2%, πιέζοντας περαιτέρω την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης για την αύξηση των επιτοκίων. Επιπλέον, ο Mersch δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τέτοιο ενδεχόμενο σίγουρα θα συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης