Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Standard & Poor's: Σε τροχιά ανάκαμψης οι τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και στην ελληνική αγορά - Επωφελής η νέα αυστηρότερη νομοθεσία - Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Standard & Poor's: Σε τροχιά ανάκαμψης οι τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και στην ελληνική αγορά - Επωφελής η νέα αυστηρότερη νομοθεσία - Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα
Στο μικροσκόπιο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's μπαίνουν οι τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (HAE), πολλές από τις οποίες έχουν κατά καιρούς δραστηριοποιηθεί και στην ελληνική αγορά.
Το ενδιαφέρον των τραπεζών και των funds των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει στραφεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ έχει αποτυπωθεί και στα μερίδια που κατά καιρούς έχουν αποκτήσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο αγώνας δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για την προσέλκυση επενδύσεων έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο στόχο για εισροή αραβικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά. Υπό το πρίσμα αυτό, η έκθεση της Standard & Poor's για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος των ΗΑΕ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
"Η νέα νομοθεσία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τα στεγαστικά δάνεια θα έχει αντίκτυπο στις τράπεζες της χώρας;" διερωτάται η Standard & Poor's στην εν λόγω έκθεσή της.
Όπως εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης, οι νέοι - αυστηρότεροι - κανόνες της κεντρικής τράπεζας θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών της χώρας, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αφού για πρώτη φορά μπαίνει πλαφόν στο ποσό στο οποίο μπορεί να δανειστεί ένας επίδοξος αγοραστής ακινήτου. Μάλιστα το ποσό αυτό θα διαμορφώνεται σε άμεση συνάρτηση με το ύψος της αγοράς ακινήτου.
Όπως σημειώνει επίσης η Standard & Poor's, οι νέοι κανόνες της κεντρικής τράπεζας των ΗΑΕ θα έχουν ουδέτερο (neutral) αντίκτυπο στις υφιστάμενες αξιολογήσεις των 4 τραπεζών της χώρας αλλά και των 4 σημαντικότερων property funds (τα funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά του real estate).
Υπενθυμίζεται εδώ πως ο οίκος Standard & Poor's δίδει τις εξής αξιολογήσεις:
- National Bank of Abu Dhabi (AA-/σταθερό outlook/A-1+)
- Abu Dhabi Commercial Bank (A/σταθερό outlook/A-1)
- Mashreqbank (BBB+/σταθερό οutlook/A-2)
- Sharjah Islamic Bank (BBB+/σταθερό outlook/A-2)
- Emaar Properties PJSC (BB+/σταθερό outlook/--)
- Aldar Properties PJSC (BB/σταθερό οutlook/B)
- Tourism Development and Investment Co. P.J.S.C. (AA/σταθερό outlook/A-1+)
- Dubai Investments Park Development Company LLC (Dubai Investments Park; BB/σταθερό outlook/--).
"Oι νέοι αυστηρότεροι κανόνες για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων θα οδηγήσουν τις τράπεζες των ΗΑΕ στην υιοθέτηση πιο συντηρητικών πρακτικών όσον αφορά σε θέματα δανειοδότησης στο μέλλον, γεγονός που θα θωρακίσει το πιστωτικό τους προφίλ", υποστηρίζει η Standard & Poor's.
"Όλα αυτά θα οδηγήσουν στη σταδιακή και βιώσιμη ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου των ΗΑΕ, μειώνοντας τον κίνδυνο για την εμφάνιση αστάθειας στις αγορές", σπεύδει να προσθέσει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης