Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εκτός στόχων οι επενδυτικές δαπάνες - Πόρους 1,6 δισ. ευρώ στερείται η αγορά - «Σβήνουν» οι επενδύσεις από τον οικονομικό χάρτη εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του ΠΔΕ - Στα 6,650 δισ. «κουρεύονται» τα κονδύλια του πυλώνα της ανάπτυξης

  Εκτός στόχων οι επενδυτικές δαπάνες - Πόρους 1,6 δισ. ευρώ στερείται η αγορά - «Σβήνουν» οι επενδύσεις από τον οικονομικό χάρτη εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του ΠΔΕ - Στα 6,650 δισ. «κουρεύονται» τα κονδύλια του πυλώνα της ανάπτυξης
«Θυσία» στο βωμό του πλεονάσματος έγιναν οι επενδύσεις με τα κονδύλια για τις ανάγκες της ανάπτυξης να είναι στο τέλος Οκτωβρίου χαμηλότερα κατά 1,6 δις. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο.
Από τα 6,85 δις. ευρώ που αποτελεί το συνολικό «πακέτο» των κονδυλίων που είχε στην διάθεση του το οικονομικό επιτελείο φέτος για επενδύσεις, στην αγορά έχουν φθάσει λιγότερα από 3,5 δις. ευρώ.
Για την ακρίβεια το ποσό που αποδεσμεύτηκε για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων φθάνει στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2013 τα 3,32 δις. ευρώ και αντιστοιχεί στο 48,5% των συνολικών πόρων.
Στοιχείο το οποίο ενδεικτικό της απορρόφησης που σημειώνει το ΕΣΠΑ σε μια χρονιά που η ύφεση παραμένει δραματική και η οικονομία έχει ανάγκη μέχρι και το τελευταίο ευρώ του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων.
Παρά ταύτα, οι φετινές πληρωμές του Προγράμματος είναι ζήτημα αν θα φθάσουν τα 6,650 δις. ευρώ (σ.σ. μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 6,850 δις. ευρώ) που αποτελεί το αναθεωρημένο στόχο για το 2013.
Η υπο-χρηματοδότηση των επενδύσεων βολεύει την κυβέρνηση αφού εξυπηρετεί τα σχέδια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 700 εκατ. ευρώ φέτος στον προϋπολογισμό από 344 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί στο προσχέδιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα 2,6 δις. ευρώ.
Μέγεθος το οποίο εξακολουθεί να υπολογίζεται σε λογιστική και όχι σε πραγματική βάση αφού είναι αποτέλεσμα των εξής «τρικ»:
• Των έκτακτων εσόδων ύψους 1,5 δις. ευρώ που αποτελούν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Τα κέρδη αυτά δεν τα υπολογίζει η τρόικα, επομένως αν αφαιρεθούν το τελευταίο μέγεθος μειώνεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ.
• Του κόλπου με τις επιστροφές φόρων καθώς το δημόσιο δεν είχε επιστρέψει φόρους 260 εκατ. ευρώ, όπως είχαν προϋπολογιστεί στο δεκάμηνο. Χωρίς τον συνυπολογισμό αυτού του ποσού το πλεόνασμα θα ήταν 840 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη του προϋπολογισμού:
* Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,5% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αλλά αύξηση 5% σε σχέση με τον στόχο ( 37 δις. ευρώ)
* Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 40,9 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ ή 3,9% υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί.
* Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 35,6 δισ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ ή 0,7% υψηλότερα από το στόχο. Και αυτό, γιατί το μήνα Οκτώβριο, τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.
* Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 35,8 δισ. ευρώ, 2,6 δισ. ευρώ ή 6,7% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 1,5 δισ. ευρώ ή 4% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το δεκάμηνο του έτους.
* Στο δεκάμηνο έχει δαπανηθεί το 63% του αποθεματικού που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, έναντι του 78% περίπου του συνολικού αποθεματικού που είχε χρησιμοποιηθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης