Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι δύο σημαντικές αποκαλύψεις του bankingnews.gr που επιδρούν στην αγορά….λόγω 12-15 placement που έπονται – Απόσυρση των warrants μέσω δημόσιων προτάσεων και πώληση κοινών μετοχών και μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές μετοχές

  Οι δύο σημαντικές αποκαλύψεις του bankingnews.gr που επιδρούν στην αγορά….λόγω 12-15 placement που έπονται – Απόσυρση των warrants μέσω δημόσιων προτάσεων και πώληση κοινών μετοχών και μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές μετοχές
Οι δύο σημαντικές αποκαλύψεις του www.bankingnews.gr στις 3 Νοεμβρίου  για τα warrants και σήμερα 12 Νοεμβρίου για τις προνομιούχες μετοχές επανακαθορίζουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρηματιστηριακά.
Η πρώτη αποκάλυψη, που αρχικά αμφισβητήθηκε αλλά εν συνεχεία υιοθετήθηκε, ήταν το θέμα των warrants.

Η πρόταση που αποδέχεται και η Τρόικα είναι το ΤΧΣ να υποβάλλει προαιρετικές δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants, εν συνεχεία να καταργήσει τα warrants και οι κοινές μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ να τις πουλάει μέσω placement.
Έτσι θα επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και το ΤΧΣ μπορεί να επανακτήσει περισσότερα κεφάλαια από τα σχεδιαζόμενα.
Η δεύτερη αποκάλυψη ήταν για τις προνομιούχες μετοχές.
Συγκεκριμένα πρόταση στρατηγικής σημασίας που  θα μπορούσε να διασφαλιστεί ακόμη περισσότερο η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών εξετάζεται μεταξύ θεσμικών οργάνων.
Μετά την πρόταση για απόσυρση των warrants μέσω δημόσιας πρότασης από το ΤΧΣ στο προσκήνιο έρχονται….οι προνομιούχες μετοχές.
Με βάση κορυφαία τραπεζικά στελέχη, το ελληνικό δημόσιο ως κάτοχος προνομιούχων μετοχών αξίας 4,473 δισεκ. ευρώ  που λήγουν 21 Μαΐου και 23 Ιουλίου του 2014 θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές.
Με βάση τον Νόμο Αλογοσκούφη στην λήξη τους οι προνομιούχες μετοχές θα πρέπει να αποπληρωθούν από τις τράπεζες ειδάλλως θα μετατραπούν σε κοινές.
Επειδή σε αυτή την φάση καμία τράπεζα δεν μπορεί να διαθέσει 4,47 δισεκ. ευρώ μια ενδιαφέρουσα λύση θα ήταν οι προνομιούχες μετοχές να μετατραπούν σε κοινές.
Οι μέτοχοι ιδιώτες και ΤΧΣ θα υποστούν dilution αλλά οι τράπεζες δεν θα πληρώσουν 4,47 δισεκ. στο ελληνικό κράτος.
Το ελληνικό δημόσιο κατέχοντας πλέον κοινές μετοχές θα μπορεί μέσω placement να πουλάει κοινές μετοχές των τραπεζών ανακτώντας μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε στο ελληνικό banking.
Και η πρώτη αλλά και η δεύτερη πρόταση έχουν όμως ένα μειονέκτημα, πέραν του dilution που θα υποστούν οι μέτοχοι από την μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές.
Η αδυναμία είναι ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πολλά placement εξέλιξη που αναμένεται να καθηλώσει την χρηματιστηριακή αγορά.
Με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό θα χρειαστούν συνολικά πάνω από 12 ίσως και 15 placement ώστε ΤΧΣ και ελληνικό κράτος να αποχωρήσουν από τις τράπεζες πουλώντας τις μετοχές που κατέχουν…..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης