Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Για απάτη και παραπλανητικές αξιολογήσεις κατηγορεί τους S&P, Fitch και Moody’s η Bear Sterns - Στο προσκήνιο και πάλι οι ευθύνες των οίκων αξιολόγησης για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008

Για απάτη και παραπλανητικές αξιολογήσεις κατηγορεί τους S&P, Fitch και Moody’s η Bear Sterns - Στο προσκήνιο και πάλι οι ευθύνες των οίκων αξιολόγησης για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008
Aγωγή κατά των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, Fitch και Moody’s, κατέθεσαν χθες σε δικαστήριο του Μανχάταν οι αρμόδιοι για την εκκαθάριση δύο hedge funds της Bear Sterns, με την κατηγορία ότι οι τρεις οίκοι έδιναν εν γνώσει τους υψηλές βαθμολογίες σε τοξικά αξιόγραφα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην αμερικανική τράπεζα.
Επικαλούνται τα μηνύματα και τα e-mail που αντήλλασαν υπάλληλοι των τριών εταιρειών για να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία της απάτης. Ορισμένα από τα ηλεκτρονικά αυτά ταχυδρομεία και τα μηνύματα έχει επικαλεσθεί, άλλωστε, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην αγωγή που έχει υποβάλλει από τις αρχές του νέου έτους εναντίον ενός εκ των οίκω, της S&P, για απάτη.
Η κατάρρευση δύο hedge funds της Bear Sterns το 2007, αποτέλεσε ένα από τα πρώιμα σημάδια για την χρηματοπιστωτική κρίση που ακολούθησε και συντάραξε την παγκόσμια οικονομία, αποκορύφωμα της οποίας αποτέλεσε η εκκωφαντική κατάρρευση της Lehman Brothers.
Έξι χρόνια μετά, οι αμερικανοί οίκοι αξιολόγησης Moody;s, Fitch και Standard & Poor’s μπαίνουν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.
Οι αρμόδιοι για την εκκαθάριση δύο hedge funds της Bear Sterns, κατηγορούν τους οίκους ότι έδιναν εν γνώσει τους υψηλές βαθμολογίες σε τοξικά αξιόγραφα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην αμερικανική τράπεζα.
Όταν τα ομόλογα κατέρρευσαν, τα funds οδηγήθηκαν στην καταστροφή, με αποτέλεσμα οι ζημιές για τους επενδυτές να ανέρχεται στο 1 δισ. δολ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα e-mail που έχουν προσκομίσει ως τεκμήρια για να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία της απάτης, υπάλληλος του οίκου Moody’s αναφέρει: «Πουλήσαμε την ψυχή μας στον διάβολο για τα κέρδη».
«Ήρθε η ώρα αυτοί οι οργανισμοί να λογοδοτήσουν για τις παραπλανητικές τους αξιολογήσεις», υποστηρίζει ο Mr. McCarroll, της  Reed Smith.
Οι εκπρόσωποι των S&P, Fitch και Moody’s, υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες δεν έχουν καμία αξία.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης μπαίνουν στο στόχαστρο για τις παραπλανητικές τους αξιολογήσεις πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Τα ερωτήματα γύρω από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν για τις αξιολογήσεις είναι πολλά, καθώς όπως υποστηρίζουν οι επικριτές τους, το κίνητρο δεν είναι η αντικειμενικότητα, αλλά το κέρδος.
Άλλωστε είναι οι ίδιοι οίκοι που βαθμολογούσαν την Lehman Brothers με Α λίγο πριν την κατάρρευσή της…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης