Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για αναδρομική ισχύ ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM σημαίνει απώλεια οφέλους 25 δισεκ. - Στο μέλλον αν οι μέτοχοι δεν καλύψουν αμκ…. θα υποχρεώνονται οι καταθέτες

   Η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για  αναδρομική ισχύ ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM σημαίνει απώλεια οφέλους 25 δισεκ. - Στο μέλλον αν οι μέτοχοι δεν καλύψουν αμκ…. θα υποχρεώνονται οι καταθέτες
Απορρίφθηκε το ελληνικό αίτημα για αναδρομική ισχύει ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης όπως διαπιστώνεται από την συμφωνία των δύο μεγαλύτερων γερμανικών κομμάτων χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών.

Η Ελλάδα είχε ζητήσει να γίνει δεκτό το αίτημα τουλάχιστον τα 25 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να περάσουν αναδρομικά στον ESM ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 25 δισεκ. ευρώ.
Αλλά η πρόταση αυτή φαίνεται ότι απορρίπτεται.
Εν τω μεταξύ παγιώνεται το μοντέλο λύση ανακεφαλαιοποίησης των αδύναμων τραπεζών ειδικά της Νοτίου Ευρώπης αν και με τα stress tests θα αποδειχθεί ότι και οι μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.
Συγκεκριμένα η διαδικασία που θα ακολουθείται για τις μελλοντικές ανακεφαλαιοποιήσεις θα είναι η εξής.
Αν προκύψει κεφαλαιακό έλλειμμα σε μια τράπεζα με βάση τους προσδιορισμένους όρους από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες για core tier 1 θα υποχρεούται το πιστωτικό ίδρυμα να προσφύγει στους μετόχους να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου για να συγκεντρωθούν νέα κεφάλαια.
Αν η αύξηση αποτύχει, δεν θα ισχύει πλέον το good και bad bank – αν και υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά για την Ελλάδα λόγω του capital buffer του ΤΧΣ – αλλά οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες θα υποχρεώνονται να ανακεφαλαιοποιούν την τράπεζα που θα εμφανίσει κεφαλαιακό έλλειμμα δηλαδή δεν θα πληρεί τα κατώτερα όρια κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας.
Στην Ελλάδα όπως έχει δομηθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί το σύστημα, αυτό το σκληρό μέτρο – κυπριακό μοντέλο δεν θα εφαρμοστεί καθώς Alpha και Πειραιώς είναι επαρκείς ενώ η Eurobank που έχει κεφαλαιακό έλλειμμα θα υλοποιήσει αμκ 2 δισεκ. ευρώ και η Εθνική που επίσης είναι σε οριακά επίπεδα θα πωλήσει θυγατρικές.
Άρα για την Ελλάδα πρακτικά η νέα πρόταση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επηρεαστεί.
Εκτιμούμε ότι λόγω της πίεσης των καταθέσεων στα 162 δισεκ. με προοπτική περαιτέρω μείωσης δεν θα υπάρξει haircut στις καταθέσεις γιατί απλά οι τράπεζες θα βρουν τρόπους για να ανακεφαλαιοποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης