Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΤΑΙΠΕΔ: Στην Εθνική Πανγαία και την Eurobank Properties περνούν τα 28 ακίνητα του δημοσίου – Πάνω από 100 εκατ ευρώ το ύψος των επενδύσεων – Στα 261 εκατ ευρώ το οικονομικό αντάλλαγμα

tags :
  ΤΑΙΠΕΔ: Στην Εθνική Πανγαία και την Eurobank Properties περνούν τα 28 ακίνητα του δημοσίου – Πάνω από 100 εκατ ευρώ το ύψος των επενδύσεων – Στα 261 εκατ ευρώ το οικονομικό αντάλλαγμα
Την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και την Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ ανακήρυξε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ως πλειοδότριες του διαγωνισμού για την πώληση και μίσθωση 28 ακινήτων που έχουν κατανεμηθεί σε δυο χαρτοφυλάκια και στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπουργεία, εφορίες και υπηρεσίες δημόσιας τάξης.
Το έργο αφορά στην πώληση και λειτουργική μίσθωση των εν λόγω κτιρίων από το Ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Οι επενδυτές αναλαμβάνουν την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και την κύρια συντήρησή τους για την περίοδο αυτή.
Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ σε σημερινή ανακοίνωσή του, οι ανωτέρω επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ επιτυγχάνεται αξιοσημείωτη εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, καθώς άνω του 15% των κτιρίων παρέμενε μέχρι σήμερα άδειο και αναξιοποίητο.
Το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα για το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 261,31 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση, δεδομένης της καίριας συμμετοχής ξένων κεφαλαίων.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, για το χαρτοφυλάκιο Α, πλειοδότης με τίμημα 115,5 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.
Για το χαρτοφυλάκιο B, πλειοδότης με τίμημα 145,81 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη, συνολικής αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ.

Στη Β’ φάση ο διαγωνισμός για τον τουριστικό λιμένα της Πύλου

Επίσης, το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε οκτώ επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη Β’ φάση των διαγωνισμών για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας και τμήματος του Λιμένα Πύλου.
Τα επενδυτικά σχήματα που προχωρούν στη Β’ Φάση για τη Μαρίνα και το τμήμα του Λιμένα Πύλου είναι τα εξής:
1. Α.Τ.Ε.Σ.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
2. MAJESTIC MARINE ENGINEERING LLC FZE
3. ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. Σύμπραξη των εταιρειών ARCHIRODONGROUP N.V., Α1 ΓΙΩΤ ΤΡΕΙΝΤ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και – ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
5. ΚΑΣΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
6. Σύμπραξη των εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΩΤΙΝΓΚ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
7. ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ
8. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Τα επενδυτικά σχήματα που θα επιλεγούν για τη Β’ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη Μαρίνα και το μέρος του Λιμένα της Χίου, θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.
Οι διαγωνισμοί αυτοί εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα Νηρηίδες, που αφορά την αξιοποίηση 46 τουριστικών λιμένων της χώρας, μέσω παραχωρήσεων (μακροχρόνιες μισθώσεις). Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία των υποδομών εκείνων που θα επιτρέψουν την ουσιαστική αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων του Αλίμου,της Ύδρας, του Πόρου και της Ν. Επιδαύρου βρίσκεται στην τελική φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, ενώ εντός του 2013 αναμένεται να ξεκινήσουν και νέοι διαγωνισμοί.

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το Παλιούρι Χαλκιδικής


Τέλος, το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ απεδέχθη ομόφωνα τη βελτιωμένη προσφορά της εταιρείας Dοnskoy Tabak, ύψους 14 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας περίπου 322 στρ. του ακινήτου στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, σε σύνολο περίπου 2.000 στρεμμάτων, ολοκληρώνοντας έτσι τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.
Η αξιοποίηση αναμένεται να οδηγήσει στην υλοποίηση επένδυσης ύψους τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών,μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση και λειτουργία του Ξενία Παλιουρίου (παραχωρείται για 99 έτη).
Σημειώνεται ότι το Ξενία Παλιουρίου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, και παραμένει κενό εδώ και 20 χρόνια, ενώ έχει υποστεί εκτεταμένους βανδαλισμούς. Η ανάπτυξη του ακινήτου εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας και αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης