Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Συναγερμός» στην κυβέρνηση από τις εκθέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ - Προτείνουν νέα μέτρα 6,6 δισ. ευρώ με αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και στον ΦΠΑ - Μετάταξη προϊόντων από τον κλάδο των τροφίμων στον υψηλό 23% από τον χαμηλό ΦΠΑ 13%

«Συναγερμός» στην κυβέρνηση από τις εκθέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ - Προτείνουν νέα μέτρα 6,6 δισ. ευρώ με αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και στον ΦΠΑ - Μετάταξη προϊόντων από τον κλάδο των τροφίμων στον υψηλό 23% από τον χαμηλό ΦΠΑ 13%
Σαν «κεραυνό εν αιθρία» έπεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η έκθεση του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, πως ως γνωστό θα αποτελέσουν το «βασικό μενού» στην Ετήσια Σύνοδο του Ταμείου.
Η έκθεση, η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γιάννη Στουρνάρα, προτείνει την αύξηση στα 6,6 δισ. ευρώ των μέτρων που θα χρειαστούν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016,έναντι παλιότερης εκτίμησης για 4 με 5 δις. ευρώ.
Το Ταμείο θεωρεί δεδομένο του «κούρεμα» των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να περιοριστεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Την ίδια στιγμή «κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσε έκθεση – κείμενο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε σε παράλληλο χρόνο με αυτή του ΔΝΤ και η οποία προτείνει αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα και μετάταξη μιας σειράς προϊόντων από τον χαμηλό 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, βάζοντας «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών.
Η έκθεση που δεν υιοθετείται από την Κομισιόν δεδομένου ότι αποτελεί απλά και μόνο ένα «κείμενο εργασίας» το οποίο καλεί τα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα να προχωρήσουν σε αλλαγές των σημερινών συστημάτων φορολόγησης για να μπορέσουν να προκύψουν νέες σοδειές εσόδων.
Ουσιαστικά η… αδέσποτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτρέπει τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων δίνοντας έτσι συνέχεια στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που υποστηρίζει η γερμανική πλευρά.
Ειδικά για την χώρα μας οι τεχνοκράτες της Κομισιόν συστήνουν την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, κάτι που μετά την εξίσωση θα επηρεάσει και το πετρέλαιο θέρμανσης που η τιμή του θα ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα και η προμήθεια του θα είναι απαγορευτική για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Η σύσταση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλλει πρόταση στην τρόικα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί για το επίδομα θέρμανσης φέτος.
Η δεύτερη σύσταση - «κεραμίδα» για τα νοικοκυριά έχει να κάνει με την διεύρυνση της βάση του ΦΠΑ προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου που παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται στη χώρα μας να «απλοποιήσει» τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ και να καταργηθούν όλα τα ευνοϊκά καθεστώτα φορολόγησης. Στις ρυθμίσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχουν ήδη προταθεί και από το ΔΝΤ περιλαμβάνονται αυτές που προβλέπουν:
- Μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
- Συντελεστή ΦΠΑ 6,5% για τον τουρισμό, τα φάρμακα, τις εκδόσεις περιοδικών, βιβλίων και εφημερίδων και τα εισιτήρια του θεάτρου.
- Συντελεστή ΦΠΑ 13% για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τα εισιτήρια θεαμάτων (πλην θεάτρου), τις πωλήσεις ανθέων.
Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναξιολογήσει και την γκάμα των προϊόντων που βρίσκονται στον μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ 13%, όπως τα τρόφιμα προκειμένου να μεταταχθούν στον υψηλό 23%.
Η Κομισιόν κλείνει τις συστάσεις προς την χώρα μας με το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων. Οι ευρωπαίοι εταίροι καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του φόρου μεταβίβασης ο οποίος σήμερα ανέρχεται έως και 10% και στην εξεύρεση των εσόδων που θα χαθούν από φόρους κατοχής ακινήτων και ειδικά από τον ενιαίο φόρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.
Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν το εύρος της ανασφάλιστης εργασίας στην χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά το 46,7% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα εργάζεται χωρίς ασφάλιση. Το ποσοστό αυτό τοποθετεί την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης καθώς υπολείπεται μόνο της Κύπρου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης