Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε καλό… δρόμο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ για την μείωση του φυσικού αερίου κατά 15% με 20% - Ρώσοι: Εποικοδομητικό το κλίμα - Υπάρχει διάθεση για αμοιβαία κατανόηση - Η διαπραγμάτευση είναι μία διαρκής διαδικασία

tags :
Σε καλό… δρόμο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ για την μείωση του φυσικού αερίου κατά 15% με 20% - Ρώσοι: Εποικοδομητικό το κλίμα - Υπάρχει διάθεση για αμοιβαία κατανόηση - Η διαπραγμάτευση είναι μία διαρκής διαδικασία
Σε καλό κλίμα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Gazprom και της ΔΕΠΑ, σχετικά με την μείωση της τιμής του εισαγόμενου φυσικού αερίου…
Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ανώτατο στέλεχος της ρωσικής εταιρείας, το οποίο είναι γνώστης της πορείας των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε πως «οι συνομιλίες της Gazpromκαι της ΔΕΠΑ διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα και διάθεση αμοιβαίας κατανόησης και οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι θα καταλήξουν μέσω των διαβουλεύσεων σε συμφωνία».
Προς συμπλήρωση των άνωθεν, ρωσικές πηγές καθιστούν σαφές πως η διαπραγμάτευση ουσιαστικά «δεν σταματά ποτέ», καθώς όπως εξηγούν, η διαδικασία δύναται να επαναληφθεί αρκετές φορές, εφόσον μία εκ των δύο πλευρών θέτει κάποιο ζήτημα.
Ως εκ τούτου, προσθέτουν οι ρωσικές πηγές, η διαπραγμάτευση ενδέχεται να διαρκέσει από «αρκετούς μήνες, ως και ένα εξάμηνο ή χρόνο».

Τι επιδιώκει η ελληνική εταιρεία:
Μείωση τιμών στο φυσικό αέριο έως και 20% διεκδικεί η ΔΕΠΑ από την ρωσική εταιρεία Gazprom, με τις διαπραγματεύσεις μάλιστα, των δύο πλευρών να βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η ΔΕΠΑ έχει ζητήσει από την Gazprom την μείωση των τιμολογίων κατά 15 με 20%.
«Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους και μετά από αυτό το σημείο η κάθε πλευρά μπορεί βάσει συμβολαίου να παραπέμψει το θέμα σε διαιτησία» αναφέρει χαρακτηριστικά, το αμερικανικό πρακτορείο.
Όπως διαβεβαιώνουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, εάν οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν καρπούς, τότε η Ελλάδα θα προσφύγει στην διεθνή διαιτησία.
Άξιο παρατήρησης είναι το γεγονός πως η Gazprom προμηθεύει την ΔΕΠΑ με φυσικό αέριο, η αξία του οποίου είναι κατά 20% υψηλότερο εν συγκρίσει με τις έτερες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως η Gazprom παρείχε στη ΔΕΠΑ το 2011 έκπτωση της τάξης του 7%.
«Οι συνθήκες στις αγορές ανά την Ευρώπη άλλαξαν από την τελευταία φορά που αναθεωρήθηκαν οι τιμές το 2011» εκτιμά ανώτατο στέλεχος της ΔΕΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης