Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σθεναρό το ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα - Έτοιμη η Gazprom να συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ - Σε νέο ποιοτικό επίπεδο αναβαθμίζονται οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας

tags :
Σθεναρό το ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα - Έτοιμη η Gazprom να συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ - Σε νέο ποιοτικό επίπεδο αναβαθμίζονται οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας
(upd2)Την ικανοποίησή της για τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο εξέφρασε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Η Ματβιένκο, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, παραχώρησε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, σε ελληνικά και ρωσικά ΜΜΕ.
Η Ματβιένκο, τονίζοντας ότι υπάρχει μία ανακριβής απόδοση του κλίματος των σχέσεων των δύο κυβερνήσεων, όπως παρατηρεί στον ελληνικό τύπο, θέλησε πρωτίστως να διαβεβαιώσει ότι η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας υποστηρίζει με κάθε τρόπο τη συμμετοχή των ρωσικών επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών, σε επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα και έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες τυπικές και άτυπες αποφάσεις.
Ειδικότερα αναφερόμενη στη Gazprom και τη ΔΕΠΑ, τόνισε ότι "έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον της για αυτή την επένδυση, πλην όμως θεωρεί ότι ήταν μη αποδεκτοί οι όροι βάσει των οποίων διεξήχθη αυτός ο διαγωνισμός. Εάν όμως στο εξής οι όροι διεξαγωγής του διαγωνισμού διαμορφωθούν με βάση τις απαιτήσεις για ένα δίκαιο διεθνή διαφανή διαγωνισμό η Gazprom έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε περαιτέρω διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων".
Επισημαίνοντας ότι η Gazprom έχει μία 17χρονη παρουσία στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτή "επιθυμεί να διεξαγάγει όχι μία επιμέρους τεχνική επένδυση στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, αλλά μία πολύ επωφελή για την ελληνική οικονομία δέσμη επενδυτικών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα. Ενδιαφέρεται για την κατασκευή μιας διακλάδωσης του υπό κατασκευή south stream προς την Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για την Ελλάδα όπως επίσης και για την κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών με φυσικό αέριο που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να κάνει εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και για την διεύρυνση των καταναλωτών φυσικού αερίου με αντίστοιχες υποδομές που θα συμβάλει επίσης στη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου".
Όσον αφορά έτερες ιδιωτικοποιήσεις, η ίδια επισήμανε ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι "η μεγαλύτερη σιδηροδρομική επιχείρηση του κόσμου, έχει υποβάλλει τις δικές της προτάσεις για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά η απλή επιμέρους ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από μόνη της δεν αποτελεί κάποιο σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για μία επένδυση τέτοιας κλίμακας".
Σχετικά με το θέμα του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη που απέρριψε η βουλγαρική πλευρά ανέφερε ότι "η ελληνική πλευρά επαναβεβαίωσε τη συνέπειά της".

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Μήνυμα του Ρώσου Προέδρου Putin για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρείες - Η Gazprom θα πάρει μέρος στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ - Πρόσκληση Σαμαρά στον Putin να επισκεφτεί την Ελλάδα


Πρόσκληση στον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin να επισκεφτεί την Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Η κ. Ματβιένκο, εξάλλου, επέδωσε στον κ. Σαμαρά προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Vl Putin.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κ. Ματβιένκο ανέφερε πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρίες και εξέφρασε την κατηγορηματική βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο αυτές τις επενδύσεις.

Η Gazprom θα πάρει μέρος στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ
Επίσης είπε πως η Gazprom θα συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ενώ διατύπωσε τα παράπονά της για τη στάση των Ευρωπαίων. Όπως εξήγησε, η ρωσική εταιρεία έχει δραστηριότητα παντού στην Ευρώπη και εκείνοι έχουν πρόβλημα αν η Gazprom έρθει στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ
Επιπλέον σημείωσε ότι υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον και για τον ΟΣΕ, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της για τον αγώνα που κάνουν οι Έλληνες και είπε ότι κατανοεί τις δυσκολίες. «Απαιτούν ανδρεία οι αποφάσεις που έχετε πάρει» φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να είπε στον πρωθυπουργό και εκείνος εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε πως είμαστε στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής.
Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την τιμή του φυσικού αερίου και η κ. Ματβιένκο σημείωσε πως υπήρξε άμεση ανταπόκριση, ότι έχουν ήδη γίνει δύο γύροι συνομιλιών και πως μετά τον τρίτο γύρο ελπίζει να υπάρξει συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης