Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι μέτοχοι της Alpha bank θα είναι οι πρώτοι που θα εξασκήσουν τα warrants ανοίγοντας τον δρόμο της πραγματικής ιδιωτικοποίησης με στόχο να κατέχουν το 22% της τράπεζας τέλος του 2013 και 33% το 2014

Οι μέτοχοι της Alpha bank θα είναι οι πρώτοι που θα εξασκήσουν τα warrants  ανοίγοντας τον δρόμο της πραγματικής ιδιωτικοποίησης με στόχο να κατέχουν το  22% της τράπεζας τέλος του 2013 και 33% το 2014
Η Alpha bank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ενεργοποιήσει την διαδικασία εξάσκησης των warrants ανοίγοντας τον δρόμο της πραγματικής ιδιωτικοποίησης της σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από θεσμικές πηγές.

Το ΤΧΣ ως γνωστό κατέχει το 84% της Alpha bank και 16% οι ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό το 16% σε αναγωγή 100% κατανέμεται 6% οικογένεια Κωστόπουλου, οι ξένοι κατέχουν το 7% της τράπεζας ή 43% αν αφαιρεθεί το ποσοστό του ΤΧΣ, αριθμητικά φθάνουν περίπου τα 1000 funds .  
Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ελέγχουν το 44% της Alpha bank αν αφαιρεθεί το ποσοστό του ΤΧΣ ή 7% μαζί με το ΤΧΣ.
Στα warrants της Alpha bank η Citigroup εμφανίζεται ως κάτοχος του 5,5% της τράπεζας αν ασκούσε πλήρως τα δικαιώματα της.
Η οικογένεια Κωστόπουλου κατέχει 89,2 εκατ warrants ή το 5% σε σύνολο 1,784 δισεκ. warrants.
Συνολικά υπάρχουν 79.201 κάτοχοι warrants της Alpha bank εκ των οποίων πάνω από 150 χιλ warrants κατέχουν 426 μέτοχοι ή 887,869 εκατ warrants που αντιστοιχεί στο 71,979% του συνόλου των warrants.
Με δεδομένη την αξία της μετοχής και των warrants και με τις προοπτικές μάλλον να ευνοούν – ειδικά τον Νοέμβριο – μια άνοδο στην αγορά είναι προφανές ότι αυξάνουν τις πιθανότητες ειδικά στην Alpha να ενεργοποιήσουν οι μέτοχοι της την διαδικασία εξάσκησης των warrants.
Να σημειωθεί ότι η τιμή εξάσκησης των warrants λαμβάνει υπόψη την τιμή της αμκ στα 0,44 ευρώ ενώ ήδη η χρηματιστηριακή τιμή διαπραγματεύεται 18% υψηλότερα της τιμής της αμκ.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται και στην πρώτη εξαμηνία η Alpha να ενεργοποιήσει την διαδικασία εξάσκησης των warrants αυξάνοντας το ποσοστό των ιδιωτών από 16% στο 22% και μειώνοντας αντίστοιχα το ποσοστό του ΤΧΣ από 84% στο 78%.
Έως το τέλος του 2014 στην Alpha bank οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούσαν να ελέγχουν ακόμη και την καταστατική μειοψηφία το 33%.
Οι υποχρεώσεις των μετόχων απορρέουν με βάση τα warrants τα οποία θυμίζουμε είχαν σχέση 7,40 δηλαδή ένα warrants εμπεριέχει 7,4 νέες μετοχές.
Οι υποχρεώσεις της τράπεζας συνδέονται με την εξόφληση και των 950 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές.
Η Alpha bank εμφανίζει tangible book value 6,8 δισεκ ευρώ μειωμένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η Alpha bank σε gross δάνεια κατέχει την δεύτερη θέση σε μερίδια αγοράς στο 23,3% και στις καταθέσεις την 3η θέση στο 21,6%.
Με όρους P/BV η Alpha bank σε σχέση με το παρελθόν έχει ακριβύνει και διαπραγματεύεται – περιλαμβανομένης και της κεφαλαιοποίησης των warrants – περίπου στο 1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης