Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τουρκολιάς (ΕΤΕ): Καταλυτικά για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα 3μηνα - Η Εθνική θα συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της

Τουρκολιάς (ΕΤΕ): Καταλυτικά για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα 3μηνα - Η Εθνική θα συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της
Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει στέρεες βάσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, η οποία εμφανίζει τα πρώτα θετικά σημάδια στο μέτωπο της βαθιάς κρίσης ανέφερε ο  διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στο πλαίσιο ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τόνισε, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο καμπής.
Ο κ. Τουρκολιάς χαρακτήρισε καθοριστικό το τρέχον χρονικό σημείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και εκτίμησε ότι κάποια ορατά θετικά σημάδια στο μέτωπο της βαθιάς κρίσης, που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αρχίζουν να διαφαίνονται.
"Η πορεία πλεύσης προς την ανάκαμψη και έναν ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις.
Τα επόμενα τρίμηνα θα είναι αποφασιστικής σημασίας, για να μετουσιωθούν οι θυσίες μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας σε ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών", σημείωσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ υποστήριξε επίσης πως "από τα μέσα του 2012, εμφανίζονται οι πρώτες αχνές, αλλά σαφείς, ενδείξεις μείωσης της αβεβαιότητας, που συνόδευσαν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής στήριξης, καθώς και τη συμφωνία για παροχή περαιτέρω βοήθειας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Η συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη αντανακλά, μεταξύ άλλων, τόσο την αναγνώριση της εντατικοποίησης των προσπαθειών όσο και το τεράστιο κοινωνικό κόστος, προκειμένου να επιτευχθεί η εντυπωσιακή πρόοδος σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής: η μεγαλύτερη και ταχύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμογή πρωτογενούς ελλείμματος της τάξης του 10,5% του ΑΕΠ ή σχεδόν 25 δισ. ευρώ, σε μια τετραετία).
Ωστόσο, το υφεσιακό αποτέλεσμα και το κοινωνικό κόστος είναι υψηλά, καθιστώντας επιτακτική την επίσπευση της πορείας προς την ανάκαμψη".
Όπως ανέφερε, επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης έχει αναχθεί στο πλέον σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης της προόδου, καθώς  και πιθανών αποφάσεων, εκ μέρους των εταίρων μας,  για παροχή περαιτέρω βοήθειας, στοχεύοντας στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού κατά το επτάμηνο του 2013 είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τους στόχους, υπεραποδίδοντας  σε όρους συγκράτησης των πρωτογενών δαπανών και σταδιακή εξομάλυνση των αποκλίσεων από τους στόχους των εσόδων.
Εστιάζοντας στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε πως "δεν θα ήταν δυνατό να μείνουν αλώβητες από τις προκλήσεις και τους κλυδωνισμούς που επέφερε η κρίση.
Δεν δίστασαν μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες να συνεπικουρήσουν τις προσπάθειες του ελληνικού Δημοσίου να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Κυρίως, όμως και παρά τους προφανείς περιορισμούς, δεν έπαψαν να στηρίζουν τους πελάτες τους, διατηρώντας ανοικτές πιστωτικές γραμμές και διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων μεγάλου αριθμού πελατών, οι οποίοι παρά τις καλές τους προθέσεις δοκιμάστηκαν δυσανάλογα.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απώλεσε περίπου 100 δισ. ευρώ ιδιωτικών καταθέσεων από τα μέσα του 2009 έως και τον Ιούνιο του 2012, ενώ παρά την ανάκαμψη από τα μέσα του 2012, η καθαρή απώλεια υπερβαίνει τα 90 δισ. ευρώ για το σύστημα.
Ο δανεισμός από την ΕΚΤ και μέσω ELA υποκατέστησε τεχνικά, αλλά όχι λειτουργικά, το έλλειμμα ρευστότητας.
Η αύξηση της καταθετικής βάσης και η αποκατάσταση της αποδοχής, κατευθείαν από την ΕΚΤ, των υφιστάμενων τίτλων προς ενεχυρίαση με καλύτερους όρους, επέτρεψαν τον περιορισμό της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις τράπεζες ήδη από τα τέλη του 2012".
"Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης - με προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων- έχει ήδη αποκαταστήσει το πλήγμα στην  κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος, που προέκυψε κυρίως  λόγω της  αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και, δευτερευόντως, από την επίδραση της ύφεσης στα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών.
Παράλληλα, έχουν τεθεί οι βάσεις για διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα του ιδιωτικού χαρακτήρα τους και προσέλκυση νέων επενδυτών", πρόσθεσε.
"Οι συμπληρωματικές κινήσεις των επομένων τριμήνων  θα ολοκληρώσουν την εικόνα εξυγίανσης και θωράκισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Έτσι, το τραπεζικό σύστημα κεφαλαιακά πλέον ισχυρό και με αυξανόμενη ρευστότητα, θα είναι έτοιμο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Το θέμα της διαθέσιμης ρευστότητας και διοχέτευσής της με ικανοποιητικό ρυθμό στην πραγματική οικονομία δεν είναι θέμα αυτοματισμού, ή επιχειρηματικών και διοικητικών αποφάσεων, αλλά οικονομικής ισορροπίας και προοπτικής.
Χρέος μας είναι να εξασφαλίσουμε βέλτιστη χρήση των περιορισμένων, ακόμη, πόρων ρευστότητας σε όσους αναλάβουν την αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς και σε αυτούς, που εξαιτίας συγκυριακών και μόνο παραγόντων, έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Μια γρήγορη ματιά στη διάρθρωση των πιστώσεων στην οικονομία τα τελευταία τρίμηνα, επιβεβαιώνει ότι η προσπάθεια αυτή συντελείται ήδη και ότι ο ρυθμός απομόχλευσης διατηρείται στο ελάχιστο αναγκαίο επίπεδο", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
Αναφερόμενος στην Εθνική Τράπεζα ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι η τράπεζα πέτυχε περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησής της από το Ευρωσύστημα κατά 9,2 δισ. ευρώ (25,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2013, έναντι 34,7 δισ. ευρώ ένα έτος νωρίτερα) η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων.
"Στην κατεύθυνση αυτή συντέλεσε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό η βελτίωση του μείγματος χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα, αφού η έκθεση της ΕΤΕ στον υψηλού κόστους έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA έχει μειωθεί δραματικά από το επίπεδο του 100% στην αρχή του έτους. Ενδεικτικά, με τρέχοντα στοιχεία Αυγούστου, η έκθεση της ΕΤΕ στον ELA κυμαίνεται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ", συμπλήρωσε.
Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι η Εθνική είναι η μόνη Τράπεζα στην Ελλάδα και πρωτοπόρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 93% στο εξάμηνο, σε σύγκριση με μέσο όρο της τάξης του 120% για το υπόλοιπο του συστήματος και ευρωπαϊκό μέσο όρο υψηλότερο του 110%.
"Για πρώτη φορά μετά από διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, πετύχαμε λειτουργικά κέρδη που υπερκαλύπτουν τις προβλέψεις.
Έχουμε πλέον αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών.
Και παρά ταύτα, διατηρούμε το υψηλότερο ποσοστό, στην Ελλάδα, κάλυψης επισφαλειών απαιτήσεων.
Η προσπάθειά μας για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής μας επάρκειας δεν θα σταματήσει και σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα.
Δηλαδή, έχουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και επιπροσθέτως γνώση και αποφασιστικότητα, για να συμβάλλουμε στην αναγκαία μεταστροφή του παραγωγικού δυναμικού. Είμαστε σε θέση να στηρίξουμε τον προγραμματισμό σας και να μετουσιώσουμε σε πράξη, προς χάριν της κοινωνίας, τα οράματά σας", τόνισε επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης