Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προς πώληση οι ασφαλιστικές των τραπεζών – Τα δύο μοντέλα που υιοθετούνται - Πώληση πλειοψηφικών πακέτων με διατήρηση μειοψηφίας ή πλήρη πώληση - Περί τα 900 εκατ τα έσοδα από τα deals των ασφαλιστικών εταιριών

Προς πώληση οι ασφαλιστικές των τραπεζών – Τα δύο μοντέλα που υιοθετούνται - Πώληση πλειοψηφικών πακέτων με διατήρηση μειοψηφίας ή πλήρη πώληση  - Περί τα 900 εκατ τα έσοδα από τα deals των ασφαλιστικών εταιριών
Με εντολές της Τρόικα οι ελληνικές τράπεζες πουλάνε τις ασφαλιστικές τους εταιρίες στο πλαίσιο της αποδέσμευσης τους από μη τραπεζικές δραστηριότητες και απελευθέρωσης κεφαλαίων.

Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί όλες οι τράπεζες προωθούν την λύση της αποδέσμευσης ενώ ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί ο τρόπος καθώς θα εξαρτηθεί από το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από ασφαλιστικές εταιρίες.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των ελληνικών τραπεζών δύο είναι οι επικρατούσες τάσεις τουλάχιστον μεταξύ των συστημικών τραπεζών.
1)Να πωλήσουν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε ασφαλιστικές και να κρατήσουν από 33% καταστατική μειοψηφία έως 49%.
Ως γνωστό όλες οι τράπεζες Εθνική, Eurobank και Πειραιώς ελέγχουν 100% τις ασφαλιστικές τους εταιρίες ενώ η Alpha έχει πωλήσει εδώ και λίγα χρόνια στην AXA την Alpha Ασφαλιστική.
Επειδή οι ασφαλιστικές εταιρίες χρησιμοποιούν κατά βάση τα δίκτυα των τραπεζών μια λογική απόφαση θα ήταν να πωλήσουν το 51% ή και μεγαλύτερο ποσοστό έως 67% δηλαδή καταστατική πλειοψηφία σε στρατηγικό επενδυτή και ειδικά διεθνή ασφαλιστική εταιρία και να κρατήσουν μειοψηφικά πακέτα κερδίζοντας από τις συνέργειες και τις προμήθειες.
Την λύση αυτή την εξετάζει κατά βάση η Eurobank με την Eurolife καθώς και η Εθνική τράπεζα με την Εθνική Ασφαλιστική.
2)Η δεύτερη εναλλακτική είναι να πωληθούν στο 100% και να αποδεσμευτούν  οριστικά οι τράπεζες από τις ασφαλιστικές τους δραστηριότητες.
Με βάση πρώτες εκτιμήσεις που στηρίζονται σε γενικούς κανόνες οι ασφαλιστικές δραστηριότητες της Eurobank αποτιμώνται στα 200 εκατ, της ΑΤΕ Ασφαλιστικής που ελέγχεται 100% από την Πειραιώς περίπου στα 150 εκατ ευρώ και η Εθνική Ασφαλιστική περίπου 500-550 εκατ ευρώ στο καλύτερο σενάριο δηλαδή συνολικά οι 3 ασφαλιστικές αποτιμώνται στα 900 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς θα πρέπει να σημειωθεί, εξετάζει και αυτό το σενάριο της οριστικής αποδέσμευσης από τον την ΑΤΕ Ασφαλιστική.

Η εικόνα των ασφαλιστικών εταιριών

Η Εθνική ασφαλιστική διαθέτει 3,18 δισεκ. ευρώ ενεργητικό και 383 εκατ κεφάλαιο.
Στον κλάδο ζωής εμφανίζει μερίδια αγοράς 19%.
Διαθέτει 1 εκατ ασφαλισμένους, απασχολεί 2450 ασφαλιστικούς συμβούλους και 184 γραφεία πωλήσεων πέραν του δικτύου της Εθνικής τράπεζας.
Για την Εθνική Ασφαλιστική επικρατέστερο σενάριο είναι η πώληση πλειοψηφικού πακέτου σε στρατηγικό επενδυτή άλλη δηλαδή ασφαλιστική εταιρία.
Οι ασφαλιστικές δραστηριότητες της Eurobank Eurolife έχουν ενσωματωθεί στην τράπεζα και το δίκτυο κατά βάση στηρίζεται στο δίκτυο καταστημάτων της Eurobank.
Η αξίας της υπολογίζεται στα 200 εκατ ευρώ.
Η ΑΤΕ ασφαλιστική διαθέτει 33,5 εκατ κεφάλαια μετά την αύξηση κεφαλαίου 172 εκατ ευρώ που υλοποίησε και κάλυψε η τράπεζα Πειραιώς.
Πριν την αύξηση εμφάνιζε αρνητικά κεφάλαια -152 εκατ ευρώ.
Το συνολικό ενεργητικό της εταιρίας διαμορφώνεται στα 457 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης