Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κοινό ψεύτη και συκοφάντη χαρακτήρισε τον Ορφανίδη (πρ. διοικητή της ΚτΚ) ο Κυπριάνου (ΓΓ ΑΚΕΛ) - Με τον κ. Ορφανίδη είχαμε σε πολλά θέματα διαφορές φιλοσοφίας

tags :
Κοινό ψεύτη και συκοφάντη χαρακτήρισε τον Ορφανίδη (πρ. διοικητή της ΚτΚ) ο  Κυπριάνου (ΓΓ ΑΚΕΛ) - Με τον κ. Ορφανίδη είχαμε σε πολλά θέματα διαφορές φιλοσοφίας
"Κοινό ψεύτη και συκοφάντη" χαρακτήρισε τον Αθανάσιο Ορφανίδη, τον τέως διοικητή της κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. "Με τον κ. Ορφανίδη είχαμε σε πολλά θέματα διαφορές φιλοσοφίας. Αυθαίρετα και υστερόβουλα ο κ. Ορφανίδης λέει άλλα σήμερα για ευνόητους λόγους. Λυπούμαι ειλικρινά γιατί ο κ. Ορφανίδης στην προσπάθεια του να αποσείσει τις όποιες ευθύνες του για την κατάσταση της οικονομίας μετατρέπεται σε κοινό ψεύτη και συκοφάντη", αναφέρει σε γραπτή δήλωση του.
"Διαπίστωσα ότι  ανέφερε στη διερευνητική επιτροπή πως σε συζήτηση που είχε μαζί μου τον Απρίλη του 2011, έθεσα το κόμμα πάνω από την χώρα. Αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ορφανίδη είχα παρά πολλές συναντήσεις μαζί του. Ενδεικτική  είναι η αναφορά του σε κοινοβουλευτική επιτροπή όπου αναφέρθηκε θετικά για τις μεταξύ μας συνομιλίες. Σε όλες ανεξαιρέτως διαπιστώναμε ότι είχαμε διαφορά φιλοσοφίας γύρω από πολλά θέματα, όπως και για την οικονομία. Αυτό δεν εμπόδιζε τον μεταξύ μας διάλογο.  Σε όλες σχεδόν τις συναντήσεις διαπίστωνα εμμονές του κ. Ορφανίδη για πολιτικά ζητήματα που δεν ήταν στις αρμοδιότητες του. Του υπεδείκνυα  ότι θα ‘πρεπε να επικεντρωθεί στις αρμοδιότητες του που ήταν ο έλεγχος των τραπεζών", συμπληρώνει ο κ. Κυπριάνου.

"H κατρακύλα της οικονομίας άρχισε μετά την εκλογή της κυβέρνησης Χριστόφια", διεμήνυσε χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία της Κύπρου ο Αθανάσιος Ορφανίδης. "Ένας από τους λόγους που αποδέχτηκα τον διορισμό στην Κεντρική Τράπεζα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς, ήταν για να βοηθήσω στην προσπάθεια της χώρας μας να ενταχθεί στην ευρωζώνη", δικαιολόγησε ο ίδιος.
"Η κατάσταση της οικονομίας μετά το διορισμό του το 2007 ήταν μεν καλή αλλά από την άλλη υπήρξαν και στρεβλώσεις", επισήμανε ο κ. Ορφανίδης, επικαλούμενος δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ωρολογιακή βόμβα το συνταξιοδοτικό. "Υπήρξαν παρεμβάσεις αντιδεοντολογικές από τη μεριά της κυβέρνησης από την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον τότε ΥΠΟΙΚ Χαρίλαο Σταυράκη το Μάρτιο του 2008", συμπληρώνει.
"Από το Μάρτιο του 2008 είχαμε μία πολιτική ανατροπή της φιλοσοφίας της οικονομικής πολικής, εξαιτίας των αποφάσεων της προηγούμενη κυβέρνησης. Κινδύνευε τότε η οικονομία από μία φούσκα ακινήτων. Ωστόσο, ξέφυγαν οι δαπάνες της κυβέρνησης Χριστόφιας. Με το 2008 παρουσιάστηκε το χειρότερο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ξεκινήσαμε με αστόχευτο τρόπο με το πασχαλινό επίδομα όταν δεν χρειαζόταν ο τόπος. Υπήρξαν αλόγιστες δαπάνες", ανέφερε ο ίδιος.
Στις 27 Αυγούστου θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η Επιτροπή αναμένεται να συντάξει το πόρισμά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης