Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ραγδαία η μείωση του συστημικού ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες - Κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στο σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου - Κοινή έρευνα των CRML και Stern Volatility Institute

Ραγδαία η μείωση του συστημικού ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες - Κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στο σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου - Κοινή έρευνα των CRML και Stern Volatility Institute
Τη μεγαλύτερη μείωση του συστημικού ρίσκου (systemic banking risk) μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν καταγράψει οι ελληνικές τράπεζες, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών ενίσχυσαν τα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίων τους.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Euromoney, παρουσιάζοντας πρόσφατη μελέτη του Centre for Risk Management της Λωζάνης (CRML), όπου αναλύεται ένας πανευρωπαϊκός δείκτης για τους συστημικούς κινδύνους των ευρωπαϊκών τραπεζών (European systemic risk index).
Κατά τη μελέτη του CRML, τα κεφάλαια που θα χρειάζονταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παράσχουν στα τραπεζικά τους συστήματα, στην περίπτωση μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, υποχώρησαν στα 1,122 τρις ευρώ από 1,23 τρις ευρώ κατά την περίοδο τέλη Μαρτίου - τέλη Ιουνίου.
Το CRML για την μελέτη του αυτή συνεργάστηκε με το Stern Volatility Institute του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, του οποίου ηγούνται ο καθηγητής Leonard Stern και ο βραβευμένος με Νόμπελ Robert Engle.
Ο σχετικός δείκτης συστημικού ρίσκου για τις τράπεζες αποτιμά το μέγεθος, τη μόχλευση και την έκθεση σε τυχόν οικονομικά σοκ που μπορούν να προκύψουν από τις αγορές.
Ο σχετικός δείκτης ανανεώνεται κάθε μήνα και όπως έγινε αντιληπτό, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, ο συστημικός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες είχε μειωθεί στα 13 δισ. ευρώ, από 27 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Μείωση του συστημικού κινδύνου κατά 12% και 13% κατέγραψαν οι τράπεζες σε Βρετανία και Ολλανδία, αντίστοιχα, κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο δείκτη.
Ο σχετικός δείκτης έχει σχεδιαστεί για να παράσχει εγκαίρως και με διαφάνεια, προειδοποίηση για τους συστημικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως τονίζεται επίσης στην ίδια μελέτη, η δραματική μείωση του συστημικού ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οφείλεται στους εξής παράγοντες: εκτεταμένες συγχωνεύσεις και απομόχλευση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του σχετικού δείκτη:
- η Εθνική Τράπεζα δεν εμφανίζει αισθητό συστημικό ρίσκο, υπό το σενάριο ενός διεθνούς stress test έναντι των συνθηκών της αγοράς, λόγω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου ύψους 9,7 δισ. ευρώ.
- Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει ραγδαία μείωση της μόχλευσης, από το 350% στο 10%. Ταυτόχρονα, εμφανίζει αύξηση στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς από το χαμηλό των 200 εκατ. ευρώ στα 6,2 δισ. ευρώ (μέχρι τον Ιούλιο).
- Η Alpha Bank μέσω των προσπαθειών για απομόχλευση και την απόκτηση της Emporiki Bank κατόρθωσε να μειώσει το συστημικό ρίσκο από 2,8 δισ. ευρώ στα 800 εκατ. ευρώ στο διάστημα τέλη Μαρτίου - τέλη Ιουνίου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης