Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έκκληση Στουρνάρα (ΥΠΟΙΚ) για επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες - Δεν υπάρχει κίνδυνος για «κούρεμα» - Η Ελλάδα έλαβε στήριξη από τις ΗΠΑ - Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ανοίξει όταν έρθει η ώρα - Στόχος πρωτογενές πλεόνασμα το 2013

tags :
Έκκληση Στουρνάρα (ΥΠΟΙΚ) για επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες -  Δεν υπάρχει κίνδυνος για «κούρεμα» - Η Ελλάδα έλαβε στήριξη από τις ΗΠΑ - Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ανοίξει όταν έρθει η ώρα - Στόχος πρωτογενές πλεόνασμα το 2013
Έκκληση για την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για haircut. Ο υπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έλαβε από τις ΗΠΑ τη στήριξη που επιθυμούσε. Το μήνυμα στο Βερολίνο κατά της λιτότητας και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα έλαβε από τις ΗΠΑ τη στήριξη που επιθυμούσε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ. Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, τόνισε ότι οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης συμπίπτουν με αυτές των ΗΠΑ, καθώς η λιτότητα δε αποτελεί μονόδρομο και πρέπει να πειστεί για αυτό και ο ευρωπαϊκός Βορράς, όπως σημείωσε, στέλνοντας μήνυμα στο Βερολίνο.
Ο Πρόεδρος Obama δεν θα έπαιρνε το ρίσκο μιας θετικής δήλωσης αν δεν πήγαινε καλά η ελληνική οικονομία, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι θα ανοίξει η σχετική συζήτηση όταν έρθει η ώρα.  Επανέλαβε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013.
Ο κ. Στουρνάρας, δεν βλέπει σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία για το ελληνικό χρέος, αλλά έναν εποικοδομητικό διάλογο.
Όπως τόνισε, είναι απαραίτητη μια πολιτική που θα συνδυάζει την προσαρμογή με τις πολιτικές ανάπτυξης.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ακόμα και αν εμείς, η Πορτογαλία και η Ισπανία κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αλλάξει η εικόνα της Ευρώπης.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχουμε. Βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η εξωστρέφεια, η αύξηση των εξαγωγών και η υποκατάσταση των εισαγωγών. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να συνδυάζει την εξωστρέφεια με τη δημιουργία θέσεων εργασίας» συνέχισε.
Εκτίμησε παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, ενώ η ύφεση το 2013 θα διαμορφωθεί κάτω από το 5%.
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, ο υπουργός υποστήριξε ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία είσπραξης φόρων.
O υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία) και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια.
Επιπλέον, η ΕΤΕπ έχει αρχίσει και δανειοδοτεί κλάδους της οικονομίας, μετά από 11 μήνες «που δεν έμπαινε ούτε ευρώ στην οικονομία, με ευθύνη και πολιτικών προσώπων».
Όσον αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, ο υπουργός τόνισε ότι θα το πληρώσουμε για τελευταία φορά το 2013, καθώς από το 20104 θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, δεν θα ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για τις αποκρατικοποιήσεις.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την πολιτική σταθερότητα ως το σημαντικότερο προαπαιτούμενο για την Ελλάδα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ελληνική βουλή έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ερωτώμενος σχετικά, τόνισε ότι δεν αναμένει κάποιο…ατύχημα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Έκκληση για επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών απήυθυνε έκκληση για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς όπως τόνισε αυτό συμβαίνει αλλά με αργούς ρυθμούς.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί μια αναγκαία αλλά όχι επαρκή συνθήκη. Πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις, τόνισε ο υπουργός.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, περίπου 20 δισ. ευρώ είναι κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα.
Παράλληλα κάλεσε τους καταθέτες να μην ακούν τους καταστροφολόγους που μιλάνε για bail – in καταθέσεων. «Δεν υπάρχει τέτοιο κίνδυνος», ξεκαθάρισε ο υπουργός, ενώ σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ.
Όσον αφορά το "κόκκινα" δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες, καθώς επαρκεί το "μαξιλάρι' του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για τις αποδείξεις


«Οι αποδείξεις θα αποκοπούν από το φορολογικό σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών,  τονίζοντας ότι «σκεφτόμαστε, όμως, κάποια κίνητρα».
«Είναι υποχρέωση από το Σύνταγμα να ζητάμε αποδείξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι ο βαθμός παραβατικότητας σε ορισμένες περιοχές είναι ασύλληπτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης