Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μεγάλο το ενδιαφέρον της Washington Post για τις εξελίξεις στην Ελλάδα - Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Σαμαράς - Οι προοπτικές για επενδύσεις στο επίκεντρο των επαφών με 20 κορυφαία στελέχη επενδυτικών ομίλων

tags :
Μεγάλο το ενδιαφέρον της Washington Post για τις εξελίξεις στην Ελλάδα - Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Σαμαράς - Οι προοπτικές για επενδύσεις στο επίκεντρο των επαφών με 20 κορυφαία στελέχη επενδυτικών ομίλων
(upd4)Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας Washington Post και τη συνάντησή του με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας, ξεκίνησε το πρόγραμμα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στα γραφεία της εφημερίδας έγινε σε βάθος κουβέντα για την ελληνική οικονομία, με τα στελέχη της Washington Post να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με 15 σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).
Ακολούθως ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί για λίγες ώρες στη Νέα Υόρκη όπου θα δειπνήσει με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων οι οποίοι διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ.
Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας.
Αρκετές από τις εταιρείες που έχουν προσκληθεί είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.
Για αυτό το λόγο, παρών θα είναι και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, προκειμένου να ενημερώσει για τον νέο επενδυτικό νομό.
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι αυτή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας συγκυρία.

Aύριο το κρίσιμο τετ α τετ Σαμαρά - Obama


Αναβαθμισμένη θα είναι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barck Obama, καθώς σύσσωμο το επιτελείο του πλανητάρχη αναμένεται να δώσει το «παρών».
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα, κυρίως λόγω των ζητημάτων ενέργειας και της γεωστρατηγικής της θέσης, καθώς αναζητούν ένα «όχημα» εισόδου στην Ευρώπη. Το ζήτημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι αν θα συνταχθεί με την υπερδύναμη των ΗΠΑ ή αν θα ακολουθήσει τη γραμμή των δανειστών και κυρίως του Βερολίνου.
Στη συνάντηση Obama- Σαμαρά, αναμένεται να είναι παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις, καθώς και η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας κυρία Καρολάιν Άτκινσον, η οποία έχει εργαστεί και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών

Με τον επικεφαλής του State Department, Τζον Κέρι, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προτού περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για το ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Στη συνάντηση με τον Τζον Κέρι αναμένεται να τεθούν όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, δεδομένης της κατάστασης στη Συρία και την Αίγυπτο.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Προσδοκίες για αμερικανικές επενδύσεις


Πέραν των πολιτικών επαφών δεν θα λείψουν και οι συναντήσεις με την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς η Αθήνα προσδοκά ένα ισχυρό σήμα για αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τα εκδοτικά επιτελεία των σημαντικών αμερικανικών εφημερίδων  Washington Post και Wall Street Journal, καθώς και με εκπροσώπους εταιριών και επενδυτικών οργανισμών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς θα παρακαθίσει σε γεύμα που διοργανώνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, στο οποίο έχουν προσκληθεί και στελέχη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, του State Department και του Πενταγώνου όπως και αναλυτές που ασχολούνται με την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ενέργεια.
Επίσης ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την εφημερίδα Washington Post και θα έχει συζήτηση εφ' όλη της ύλης με την διευθυντική ομάδα. Αργότερα θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για μερικές ώρες προκειμένου να παραστεί σε μια δεξίωση επενδυτών και επιχειρηματιών στο Μανχάταν.
Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, στις 22.00 ώρα Ελλάδος, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.
Επίσης θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

(Πρώτη ενημέρωση 09:24)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης