Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κομισιόν: Δεν τίθεται ζήτημα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού - Μετά τον Απρίλιο του 2014 η απόφαση για haircut - Περιορισμένες οι αποκρατικοποιήσεις - Εγκρίθηκε η δόση των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

tags :
Κομισιόν: Δεν τίθεται ζήτημα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού - Μετά τον Απρίλιο του 2014 η απόφαση για haircut - Περιορισμένες οι αποκρατικοποιήσεις - Εγκρίθηκε η δόση των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
(upd3)Δίχως «τέλος» εξελίσσεται η φημολογία περί επικείμενης νέας μείωσης του κατώτατου μισθού, καθώς ευρωπαϊκές πηγές, επικαλούμενες την έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα, αποκλείουν αναφανδόν το ενδεχόμενο νέας μείωσης του κατώτατου μισθού.
Παράλληλα, οι ίδιοι πηγές, οι οποίες κομίζουν πληροφορίες από την έκθεση της τρόικα που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα την Δευτέρα, κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το 2014.
Επίσης, καθιστούν σαφές πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως καλυμμένο έως και τον Ιούλιο του 2014.
Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός του προσεχούς διαστήματος, αναμένεται να υλοποιηθεί, σε πιλοτικό επίπεδο, πρόγραμμα διασφάλισης ελάχιστου εισοδήματος.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο haircut στο ελληνικό χρέος, υπερθεματίζει πως η απόφαση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας δεν θα ληφθεί πριν τον Απρίλιο του 2014, καθώς τότε θα γνωρίζουμε ακριβώς από τη Eurostat αν η χώρα θα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Θυμίζεται εδώ ότι ως όρο για περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα συνεχίζεται και έως το Μάιο ήταν εντός των στόχων παρά την υστέρηση στα έσοδα, ενώ οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.
Η έκθεση αρκεί σκληρή κριτική για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, χαρακτηρίζοντας περιορισμένη την πρόοδο, παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη αρκετά σχέδια.


Εγκρίθηκε από το Euro Working Group η εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - Την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος παρουσιάζει η Κομισιόν – Επί τάπητος το χρηματοδοτικό κενό 2014 -2015

Εγκρίθηκε από το Euro Working Group η εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται και το "πράσινο φως" από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα και από την ψήφιση της τελευταίας προαπαιτούμενης δράσης από την ελληνική κυβέρνηση (για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα) και την έγκριση της εκταμίευσης.
Το ποσό των 4 δισ. ευρώ, κατανέμεται σε 2,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και σε 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Olli Rehn,  Simon O΄Connor, το Euro Working Group, έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση προς την Ελλάδα των 2,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) καθώς και 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από το πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων (SMP).
Η έκθεση της Κομισιόν είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί χθες, ωστόσο η παρουσίαση της αναβλήθηκε για μετά την ψήφιση και του τελευταίου προαπαιτούμενου.
Μετά το "πράσινο φως" από το Euro Working Group ο Ματίας Μορς, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει την έκθεση αξιολόγησης.
Σε αυτήν αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να αναφέρεται στους νέους στόχους για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, στο χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015, στο ενδεχόμενο να διατηρηθεί το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και το 2014, στην μετάθεση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών για το 2016 αλλά και στην άρση αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι μεταξύ άλλων θα επισημαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, η ανάγκη περαιτέρω προόδου όσον αφορά στην μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, η ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, καθώς και η ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.
Στα βασικά συμπεράσματα θα υπογραμμίζεται πως οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένουν σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος αν και θα τονίζεται ότι η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, με υψηλά ποσοστά ανεργίας που συνεπάγονται εξαιρετικά μεγάλο κοινωνικό κόστος.
Τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Γερμανίας θα συνέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα για να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης ενώ την ίδια ημέρα θα συνέλθει και το ΔΝΤ για να αποφασίσει για τη δική της συμβολή στην επόμενη δόση προς την Ελλάδα.

(πρώτη ενημέρωση 09:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης