Τελευταία Νέα
Η πρόκληση των ΣΔΙΤ

Χρήστος Κάτσιος (Groupama): ΣΔΙΤ και Ασφαλιστικός Κλάδος, ορίζοντας με μεγάλες προοπτικές

Χρήστος Κάτσιος (Groupama): ΣΔΙΤ και Ασφαλιστικός Κλάδος, ορίζοντας με μεγάλες προοπτικές
Η ιδέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, των περίφημων πλέον ΣΔΙΤ, αποδείχτηκε μια καταλυτική μεταρρύθμιση, που γκρέμισε πολλά από τα τείχη της αδράνειας, της δυστοκίας και της προκατάληψης
Στη χώρα μας, είχαμε συνηθίσει επί δεκαετίες να αντιμετωπίζουμε τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα ως δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους – ως δύο οικοσυστήματα που το καθένα διέθετε τους δικούς του, εντελώς ξεχωριστούς κώδικες και κανόνες. Αυτή η διάκριση ήταν βέβαια φορτωμένη με πολλά στερεότυπα σε σχέση με το ποιος είναι αργός και ποιος γρήγορος, ποιος είναι αποτελεσματικός και ποιος αδύναμος να υλοποιήσει ακόμα κι ένα απλό έργο σε εύλογο χρόνο με λογικό κόστος. Όμως, εν πολλοίς, η διάκριση αυτή ήταν υπαρκτή και οι παγιωμένες απόψεις στηρίζονταν στην πραγματικότητα – όσο κι αν υπήρχαν σημαντικές εξαιρέσεις ένθεν κακείθεν.

Σημαντικά αποτελέσματα, γρήγορα

Η ιδέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, των περίφημων πλέον ΣΔΙΤ, αποδείχτηκε μια καταλυτική μεταρρύθμιση, που γκρέμισε πολλά από τα τείχη της αδράνειας, της δυστοκίας και της προκατάληψης, φέρνοντας γρήγορα πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Έγινε αμέσως αντιληπτό ότι εντός του πλαισίου ΣΔΙΤ οι ρόλοι ξεκαθάρισαν, οι διαδικασίες προχώρησαν ταχύτερα, ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων των δύο κόσμων έγινε εφικτός. Από τη μια, ο Δημόσιος Τομέας θέτει τις προτεραιότητες, καθορίζει τις προδιαγραφές, διασφαλίζει την αξιοπιστία και τη νομιμότητα, από την άλλη ο Ιδιωτικός καταθέτει την τεχνογνωσία του στη μελέτη και την υλοποίηση των έργων, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση, αναλαμβάνει τη διαχείριση, τη συντήρηση και τη λειτουργία.
Το σύστημα δουλεύει, είναι πλέον ηλίου φαεινότερο. Πολλά έργα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, όλα τους όμως σημαντικά, ολοκληρώθηκαν χάρη σε προγράμματα ΣΔΙΤ και πλέον είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών. Ακόμα περισσότερα έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης. Κι αν αρχικά διαμορφώθηκε η αντίληψη ότι οι ΣΔΙΤ ήταν περισσότερο «συμβατες» με συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός, αποτελεί πια κοινή πεποίθηση ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να επεκταθεί πολύ περισσότερο, δίνοντας λύση σε υπάρχοντα προβλήματα και υφιστάμενες ανάγκες αλλά και διανοίγοντας νέες προοπτικές, ακόμα και σε τομείς που φαίνονταν να υπάρχουν αδιέξοδα ή προβλήματα που χρόνιζαν.

Η ομπρέλα των ΣΔΙΤ

Ο Ασφαλιστικός Κλάδος έχει εμπλακεί ενεργά σ’ αυτή τη συζήτηση εδώ και καιρό. Διαπιστώσαμε ότι είναι πολλά και σημαντικά αυτά που μπορούν να γίνουν κάτω από την ομπρέλα ΣΔΙΤ, πρώτα απ΄ όλα στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, που αποτελεί πεδίο υψηλής προτεραιότητας αλλά και εξειδίκευσης για τον κλάδο μας. Υπάρχουν επεξεργασμένες ιδέες, τόσο σε σχέση με τη δημιουργία συγκεκριμένων υποδομών όσο κυρίως διαμόρφωσης υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες, μέσω της συνεργασίας του Δημοσίου και του Ιδιωτικού -στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ασφαλιστικού- τομέα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία, με τον τελικό έλεγχο και την επίβλεψη να παραμένουν φυσικά στην πλευρά του κράτους. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα – πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν ακολουθήσει εδώ και καιρό αυτόν τον δρόμο, με θεαματικά αποτελέσματα.
Ανάλογη προετοιμασία έχει γίνει και σε σχέση με το κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, και δια του Προέδρου της, έχει τοποθετηθεί σχετικά, προτείνοντας δημιουργία σχημάτων ΣΔΙΤ για την καθολική κάλυψη έναντι των καταστροφών από φυσικά αίτια, όπως είναι οι θεομηνίες, οι σεισμοί ή οι πυρκαγιές, με την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών. Μια σύντομη αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία, σε συνδυασμό με συγκεκριμένους, παραδοσιακά ανησυχητικούς δείκτες για τη χώρα μας, όπως το πολύ χαμηλό ποσοστό ασφάλισης των κατοικιών, αποδεικνύουν τη σημασία της υλοποίησης τέτοιων προτάσεων.

Σημαντικός μοχλός ανάπτυξης

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ΣΔΙΤ ως σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και μεταρρυθμιστικής επιτάχυνσης και εκτιμούμε ότι αυτή η επιλογή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στη Groupama Ασφαλιστική, παρακολουθούμε –όπως πάντα- στενά τις εξελίξεις, συμμετέχουμε ενεργά στον δημόσιο και στον κλαδικό διάλογο και στο μέτρο που μας αναλογεί θα συνδράμουμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε χειροπιαστά αποτελέσματα, στους τομείς που είναι συναφείς με τις δραστηριότητές μας. Διαθέτουμε τη γνώση, το διεθνές εκτόπισμα και κυρίως την κουλτούρα της καινοτομίας έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων ΣΔΙΤ, με τελικό, μη διαπραγματεύσιμο στόχο, τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι μας.

* Ο κ. Χρήστος Κάτσιος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Groupama Ασφαλιστικής

www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης