Τελευταία Νέα
Gun Room

ITHACA M6: Μίνιμαλ δίκανο διάσωσης

tags :
ITHACA M6: Μίνιμαλ δίκανο διάσωσης
Σχεδίασαν ένα κιτ εξοπλισμού για την επιβίωση των αεροπόρων κατά το διάστημα που θα αναγκάζονταν να περιμένουν διάσωση

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η νεοσύστατη αμερικανική αεροπορία είχε να διαχειριστεί μια νέα αποστολή.
Τις επιχειρήσεις μεγάλης ακτίνας δράσης σε παγκόσμια κλίμακα.
Αυτό έφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα, τα πληρώματα των αεροσκαφών να εγκαταλείψουν πάνω από αφιλόξενα εδάφη όπως είναι οι στέπες ή οι ζούγκλες.
Σχεδίασαν ένα κιτ εξοπλισμού για την επιβίωση των αεροπόρων κατά το διάστημα που θα αναγκάζονταν να περιμένουν διάσωση.
Μετά τη συντριβή στα ελβετικά βουνά ένος αμερικανικού μεταγωγικού, στον εξοπλισμό προστέθηκε ένα “τυφέκιο επιβίωσης”.

Το δίκανο

Πιθανώς επηρεασμένοι από την πρακτική της γερμανικής Luftwaffe η οποία “χρέωνε” στους πιλότους τρίκανα τύπου drilling (με συνδυασμό λείων και ραβδωτών διαμετρημάτων), κινήθηκε σε παρόμοια κατεύθυνση. Το πρώτο όπλο που υιοθέτησαν το 1949 ήταν το μοντέλο Μ 4 Survival Rifle. Διέθετε εναλλασόμενες κάνες διαμετρήματος .22 και .410. Η χρήση της καθεμίας απαιτούσε αποσυναρμολόγηση και η λειτουργικότητα ήταν συζητήσιμη.
Η αναζήτηση καλύτερης λύσης οδήγησε στο μοντέλο Μ6. Η Ithaca Arms σχεδίασε ένα δίκανο σούπερ ποζέ ικανό να βάλλει φυσίγγια .22 Hornet από την άνω ραβδωτή κάνη και .410 (λειόκανο cal. 36) από την κάτω. Υιοθετήθηκε επίσημα το 1956 και παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
2_14.jpeg
Κυνηγώντας το “ελάχιστο”

Ο “εχθρός” των αεροπλάνων είναι το βάρος. Κάθε γραμμάριο κοστίζει σε χρήμα και επιδόσεις. Με αυτό το σκεπτικό το Μ6 είναι το απλοϊκότερο και ελαφρότερο όπλο του είδους του. Οι κάνες έχουν μήκος 37 εκατοστών και περιστρέφονται γύρω από έναν πείρο για εύκολη αποθήκευση. Μια ασφάλεια “κόπιτσα” επιτρέπει το διαχωρισμό της βάσης από τις κάνες ώστε να αποθηκεύεται σε ένα εκτινασόμενο κάθισμα ή σε ένα σακίδιο. Ακόμη και πλήρως ανεπτυγμένο δε ξεπερνά τα 72 εκατοστά. Το βάρος φτάνει τα 2,1 κιλά παρόλο που την ολομεταλλική κατασκευή.
Οι κάνες ενώνονται στο μπλόκ και στο άκρο με ένα δακτύλιο που ενσωματώνει τη σκοπευτική ακίδα και μια οπή για αορτήρα.
Δεν υπάρχει χειροφυλακτήρας ή ξυστός. Οι αεροπόροι διδάσκονταν να κόβουν ένα μήκος αρτάνης από τα αλεξίπτωτα τους και να το τυλίγουν γύρω από την κάνη, ενώ με το ίδιο νήμα έφτιαχναν έναν αορτήρα. Οι κάνες ασφαλίζουν στον κορμό με ένα μάνταλο στην κορυφή τους. Ανοίγοντας τες, ένας εξωστήρας ανυψώνει τα φυσίγγια.
4_147.jpg
Υπάρχει ένα περιστρεφόμενο κλισιοσκόπιο δύο θέσεων: Η πρώτη έχει ένα οφθαλμίδιο για το .22 (για βολή στα 100 μέτρα). Η άλλη ένα ρηχό “V” για το .410 (με στόχευση στα 25 μέτρα).
Ο κορμός κατασκευάζεται από στρατζαριστό διάτρητο μέταλλο για μικρό βάρος. Περιλαμβάνει τον πυροδοτικό μηχανισμό με μονή σκανδάλη και εξωτερική σφύρα. Υπάρχει μόνο ένας επικρουστήρας που μετακινείται στην άνω ή κάτω κάνη με την περιστροφή μιας στρόφιγγας πάνω στη σφύρα.
Μέσα στο μινιμαλιστικό κοντάκι υπάρχει μια θήκη που και χωρά εννέα φυσίγγια .22 Hornet και τέσσερα φυσίγγια .410.
Στα στρατιωτικά μοντέλα (που παρήγαγαν κατόπιν συμβολαίου η Ithaca αλλά και η Springfield Armory) η σκανδάλη είναι ένα μακρύ έλασμα τύπου “πεντάλ” για να μπορεί να χρησιμοποιείται και με γάντια ισχυρού ψύχους.
Όταν αργότερα η τσεχική CZ άρχισε να φτιάχνει αντίγραφα Μ6 για την πολιτική αγορά, προστέθηκε ένας υποφυλακτήρας στη σκανδάλη.
Αυτά τα όπλα είναι γνωστά ως Μ6 Scout και πωλούνταν μέσω του δικτύου της Springfield.. Για λόγους ευκολίας τα πολιτικά M6 χρησιμοποιούν το ευρέως διαθέσιμο φυσίγγιο .22 LR αντί του ισχυρότερου .22 Hornet.
3_150.jpg
Μια δεύτερη καριέρα

Tο Μ6 δεν είχε χρησιμότητα σαν όπλο αυτοάμυνας ή μάχης για τους πιλότους αεροσκαφών. Η επιλογή του μηχανισμού αλλά και των διαμετρημάτων το καθιστούν ακατάλληλο για τέτοια χρήση. Η σύλληψη του βασιζόταν στη μάλλον εσφαλμένη υπόθεση ότι ένα πλήρωμα αεροσκάφους θα παραμείνει για καιρό στο ύπαιθρο κυνηγώντας για τροφή και επιβίωση. Με την απόκτηση γνώσης γύρω από τη στρατιωτική διαφυγή και την ανάπτυξη συσκευασμένων τροφών χαμηλού βάρους, η ιδέα ξεπεράστηκε και οι πιλότοι άρχισαν να χρησιμοποιούν πιστόλια ή (σήμερα πλέον) υπο-αραβίδες.
Το Μ6 όμως τράβηξε το ενδιαφέρον ενός άλλου κοινού. Κατασκηνωτές, πεζοπόροι και ορειβάτες που παιρνούν πολύ χρόνο στο ύπαιθρο, συχνά προτιμούν το απλό και τρομερά ανθεκτικό δικανάκι. Τους εξασφαλίζει μια μίνιμουμ ικανότητα αυτοάμυνας απέναντι σε ζώα όπως λύκοι ή τσακάλια. Με λίγη ίσως τύχη μπορεί να προσθέσει κάποιο αγριοκούνελο ή αγριοπερίστερο στο μενού, χωρίς να βαραίνει υπερβολικά στο σακίδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης