Τελευταία Νέα
Gun Room

CHIAPPA Rhino

tags :
CHIAPPA Rhino
Επανασχεδιάζοντας τον τροχό

Η Ιταλία διαθέτει ίσως την πιο πολυσχιδή κουλτούρα όπλων στον κόσμο. Αναλογικά με τον πληθυσμό, οι Ιταλοί είναι επιδεικνύουν τις περισσότερες ιδέες, εφευρέσεις και καινοτομίες στην οπλουργική. Η περιοχή της Μπρέσκια παράγει οπλοτεχνίτες από την εποχή που ο μαέστρο Βερτολομέο Μπερέτα ξεκίνησε να φτιάχνει κάνες για τα αρκεβούζια της Βενετίας. Στη γειτονική χώρα πολλοί κουβαλούν τη φλόγα της δημιουργίας.

Ένας βιοτέχνης των ...μακαρονιών

Ο Emilio Ghisoni υπήρξε μια ιδιοφυής προσωπικότητα. Εκπαιδευμένος στη μηχανολογία, σε ηλικία 19 ετών κληρονόμησε ένα εργοστάσιο μηχανημάτων για την παραγωγή ζυμαρικών. Μπορεί τα μακαρόνια να είναι το γνωστότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, αλλά ο Ghisoni έλκονταν περισσότερο από την οπλοτεχνία.
Υπήρξε εξαιρετικός σκοπευτής στο πιστόλι ταχύτητας, όπου πέντε στόχοι πρέπει να βληθούν διαδοχικά σε 8, 6 και 4 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποίησε κεφάλαιο και τεχνογνωσία από την οικογενειακή επιχείρηση για να δημιουργήσει την Macchine Termo-Balistiche (Θερμοβαλλιστικές Μηχανές), εν συντομία ΜΑ.ΤΕ.ΒΑ. Επικεντρώθηκε στα δύο μειονεκτήματα των αγωνιστικών περιστρόφων. Δηλαδή τη δύναμη που απαιτεί η έλξη της σκανδάλης και το ύψος του άξονα της κάνης σε σχέση με την παλάμη του σκοπευτή. Στα συμβατικά περίστροφα η κάνη βρίσκεται ψηλά στο σκελετό και η πυροδότηση προκαλεί στροφή και ανύψωση της. Ταυτόχρονα επειδή η σκανδάλη κινεί το μηχανισμό, απαιτείται μια μεγάλη διαδρομή και ένα βάρος έλξης αρκετών κιλών για να περιστραφεί το βυκίο. Η λύση του ήταν να σχεδιάσει το MTR8, ένα περίστροφο στο οποίο το βυκίο βρισκόταν εμπρός και όχι κάτω από τη σκανδάλη. Αυτό έφερνε τη δύναμη της ανάκρουσης στο ίδιο ύψος με τον πήχη του σκοπευτή, μειώνοντας την αναπήδηση. Μέσω ενός μοχλού, η εσωτερική σφύρα μπορούσε να οπλιστεί για μικρότερο βάρος έλξης. Μόλις 500 αντίγραφα φτιάχτηκαν πριν το ενδιαφέρον των σκοπευτών κερδίσουν τα ημιαυτόματα πιστόλια.
g1_5.JPG

“Μοντέλο 6”

To επόμενο βήμα ήταν ένα “ημιαυτόματο περίστροφο”. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο αυτό ακριβώς ήταν το ΜΑΤΕΒΑ model 6 Unica. Συνδύαζε ένα μηχανισμό αδράνειας που όπλιζε τη σφύρα και μετακινούσε το βυκίο στην επόμενη θέση. Έτσι η σκανδάλη μπορούσε να έχει ελάχιστη διαδρομή και μικρό βάρος έλξης. Ταυτόχρονα -και αυτό ήταν το χαρακτηριστικό του- το Model 6 είχε την κάνη στην βάση του βυκίου αντίστροφα από τα συμβατικά περίστροφα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μετρίασμα της ανάκρουσης ακόμη και με ισχυρά φυσίγγια .44 Magnum. Επιπλέον, οι κάνες ήταν εναλλάξιμες και μπορούσαν να αλλαχθούν με τη βοήθεια ενός ειδικού κλειδιού. Υπήρχαν επιλογές 5, 7.5, 10 και 13 εκατοστών καθώς και μια συλλογή που το μετέτρεπε σε ελαφριά αραβίδα. Αν και ακριβό απέκτησε ένα καλτ κοινό, λόγω της ιδιόμορφης εμφάνισης και λειτουργίας του.

g2_12.JPG

Ο Ρινόκερος


Το τελευταίο δημιούργημα του Ghisoni, πριν αυτός χαθεί από καρκίνο των οστών το 2008 ήταν μια απλοποιημένη μορφή του MATEBA. Σε συνεργασία με το φίλο του Antonio Gudazzo (Αντόνιο Γκουντάτσο) που κατασκεύαζε υποπολυβόλα, σχεδίασαν ένα φθηνότερο και ευκολότερο στην παραγωγή έκδοχο. Χρησιμοποιούσε μια συμβατική σκανδάλη διπλής/μονής ενέργειας αντί για το πολύπλοκο σύστημα όπλισης αλλά διατηρούσε την πρωτοποριακή διάταξη κάνης-βυκίου. Μετά το θάνατο του Ghisoni, ο συνεργάτης του πλησίασε τον Rino Chiappa της ομώνυμης οικογενειακής οπλοβιομηχανίας από τη Μπρέσκια.
Μετά από μερικές αισθητικές παρεμβάσεις, τo 2010 το όπλο βγήκε στην αγορά ως RHINO, ένα σλόγκαν που συνδυάζει μια γνωστή λέξη (ρινόκερος) και το όνομα του Chiappa.
Το σώμα του Rhino φτιάχνεται από ντουραλουμίνο 7075-Τ6 (το ίδιο που χρησιμοποιείται στις λειόκανες καραμπίνες) για χαμηλό βάρος και αντοχή. Ως αποτέλεσμα το βραχύκανο (5cm) ζυγίζει 700 γραμμάρια αλλά ακόμη και με κάνη 15 εκατοστών δε ξεπερνά τα 930.
Τα βυκία είναι εξαγωνικά για μικρότερο όγκο και βάρος, ενώ χωρούν έξι φυσίγγια. Ο μοχλός ανοίγματος είναι ένα μεγάλο “πεντάλ” προσβάσιμο εύκολα από το δεξί αντίχειρα. Υπάρχουν εκδόσεις σε .357Magnum/.38Special αλλά και σε διαμετρήματα πιστολιών 9Χ19mm Luger, .40SW και το ιταλικό 9Χ21mm. Η τροφοδοσία γίνεται με ταχυγεμιστήρες.
Αυτό που εξωτερικά φαίνεται ως μια πολύ πλατιά σφύρα είναι απλά ένας εξωτερικά τοποθετημένος μοχλός όπλισης. Η σφύρα είναι κρυμμένη στο εσωτερικό του μηχανισμού. Μπορεί να ρυθμιστεί για βάρη έλξης μέχρι και 1,3 κιλών χωρίς να θυσιάζει αξιοπιστία.
Οι λαβές στηρίζονται πάνω σε ένα στενό άξονα που επιτρέπει πολύ λεπτές διαστάσεις. Ο Chiappa εκμεταλλεύτηκε το αλουμινένιο χιτώνιο που περιβάλλει την κάνη για να προσθέσει ράγες picatinny. Έτσι το Rhino είναι από τα λίγα περίστροφα που δέχονται εύκολα φακούς και σκοπευτικές διόπτρες χωρίς πολύπλοκες μετατροπές. Τα στάνταρ σκοπευτικά είναι ρυθμιζόμενα με οπτικές ίνες για ταχύτερη πρόσκτηση και εύκολα εναλλάξιμα.
g3_7.JPG

Πολυμορφικό

Η εμφάνιση του Rhino είναι πέρα για πέρα αντισυμβατική. Η τοποθέτηση της κάνης στην “ώρα 6” επιβάλλει την ύπαρξη μια ρίγας όπως στα λειόκανα για να στηρίζονται τα σκοπευτικά. Εκεί όμως που πραγματικά το “τερμάτισαν” οι Ιταλοί είναι το φινίρισμα. Το προσφέρουν σε μαύρο, γκρί, πράσινο, χρυσό, χρώμιο, νίκελ ακόμη και καμουφλάζ. Προσθέστε σε αυτό αρκετές επιλογές λαβών από ξύλο ή συνθετικό, τα διαφορετικά μήκη κάνης και τρείς διαμορφώσεις σκανδάλης. Καταλήγουμε με 150 διαφορετικούς συνδυασμούς που σημαίνει ότι πρακτικά μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα Rhino σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

Ένας καλύτερος τρόπος

Το εικονοκλαστικό αυτό όπλο έχει πολλά να δώσει πέρα από την ιδιόμορφη εμφάνιση. Είναι μια σύγχρονη ταχνολογία με ανοιχτό ορίζοντα εξέλιξης. Ο “συγχωρεμένος” Ghisoni οραματίστηκε εκ νέου το περίστροφο. Η ιδέα του υπερτερεί σε έλεγχο ανάκρουσης, ταχυβολία και ποιότητα έλξης σκανδάλης. Είναι ευπροσάρμοστο, πολυμορφικό και ιδανική πλατφόρμα για την ανάπτυξη αγωνιστικών μοντέλων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να υπερνικήσει το Rhino είναι η παγιωμένη αντίληψη του κοινού που ταυτίζει το περίστροφο με τεχνολογίες του 1900.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης