Football Talk

Νέα Ζηλανδία: Αναθεωρείται το παρατσούκλι «All Whites» ως προϊόν φυλετικών διακρίσεων!

Νέα Ζηλανδία: Αναθεωρείται το παρατσούκλι «All Whites» ως προϊόν φυλετικών διακρίσεων!
Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Νέας Ζηλανδίας, εξετάζει την αφαίρεση του «All Whites» ως παρωνύμιό της, υπό το φόβο μίας ρατσιστικής ερμηνείας του όρου.
Το παρατσούκλι «All Whites», που φέρει από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982, φαίνεται πως σκοπεύει να αποχωριστεί η εθνική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας. Η σκέψη προέκυψε έπειτα από την πίεση των ιθυνόντων του ομοσπονδιακού συγκροτήματος, υπό τον φόβο να κριθεί ως προϊόν βασισμένο σε φυλετικές διακρίσεις.

«Το ποδόσφαιρο της Νέας Ζηλανδίας περιστρέφεται γύρω από την πολιτισμική ένταξη και τον σεβασμό των αρχών του Te Tiriti o Waitangi», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νέας Ζηλανδίας, Andrew Pragnell, αναφερόμενος στη συνθήκη μεταξύ του βρετανικής βασιλικής οικογένειας και των αρχηγών των Μαορί, που υπογράφηκε το 1840, ενώ συμπλήρωσε πως «είμαστε σε συνεργασία με τα διοικητικά στελέχη του ποδοσφαίρου της χώρας, καθώς και με άτομα εξώ από τα όρια του αθλήματος, εξετάζοντας όλους τους τομείς για να βεβαιωθούμε ότι συμβαδίζουν με τις σύγχρονες ανθρωπιστικές αξίες».

Παράλληλα, ανέφερε πως η ομάδα του ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, που παίζει σε μαύρες ρίγες, ονομάζεται All Blacks, θέλοντας να δείξει πως η χώρα δεν προάγει τέτοιου είδους διακρίσεις.
Εικόνα

Υπενθυμίζεται πως μία τέτοια αλλαγή, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες, δεν θα είναι η πρώτη στον τοπικό αθλητισμό.

Οι Canterbury Crusaders, ομάδα του Super Rugby, άλλαξαν το λογότυπό τους το 2019, αντικαθιστώντας τον ιππότη που κρατούσε ένα σπαθί, με ένα μοτίβο Μαορί. Κατά αυτόν τον τρόπο, έδωσαν απάντηση στα ερωτήματα κατά πόσο το αρχικό έμβλημα αναφερόταν σε πολέμους μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών.

Έχοντας παρόμοια κίνητρα, τόσο η αμερικανική ομάδα ποδοσφαίρου της Ουάσινγκτον, όσο και το franchise μπέιζμπολ του Κλίβελαντ, που απέσυραν τα προηγούμενα ψευδώνυμά τους, που στο παρελθόν θεωρήθηκαν προσβλητικά για τους ιθαγενείς Αμερικανούς.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης