Football Talk

Οι τρεις αποφάσεις του VAR που πλήγωσαν την Τσέλσι

Οι τρεις αποφάσεις του VAR που πλήγωσαν την Τσέλσι

Για ακόμη μία φορά έγινε ορατή η επίδραση που μπορεί να έχει ο VAR στα παιχνίδια του αγγλικού ποδοσφαίρου, με την Τσέλσι να «πληγώνεται» για πρώτη φορά, σε τόσο μεγάλο βαθμό από κάποια υπόδειξή του.

Σχετικά Άρθρα

Πριν από δύο χρόνια ο VAR μπήκε τόσο στην ζωή μας, όσο και στην ζωή των ανθρώπων της Premier League. Πλέον εφαρμόζεται σε όλα τα παιχνίδια του αγγλικού ποδοσφαίρου, με τον πρόσφατο τελικό της Τσέλσι απέναντι στην Λέστερ, να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της επίδρασης που είναι δυνατό να έχει η τεχνολογία στον καθορισμό, ακόμη και ενός τίτλου.

Αναλυτικότερα, η Τσέλσι έχει εμπλακεί μέχρι τώρα σε 12 παρεμβάσεις του VAR στο αγγλικό ποδόσφαιρο, τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και σε κάποια άλλη αγγλική διοργάνωση σε έδαφος του «Νησιού», ούσα η 5η ομάδα στην συγκεκριμένη κατάταξη.

Οι αποφάσεις του VAR την έχουν ευνοήσει δύο φορές, καταμετρώντας κάποιο δικό της τέρμα, άλλες δύο έχει συμβεί το αντίστροφο, ενώ μία φορά έχει κερδίσει πέναλτι, με το αντίθετο να μην έχει συμβεί ποτέ.

Παρόλα αυτά, τρεις είναι οι αποφάσεις που φαίνεται να την έχουν «πονέσει» περισσότερο, με κοινό χαρακτηριστικό των τριών παιχνιδιών να αποτελούν οι ήττες των «μπλε», αλλά και η αδυναμία τους να βρουν δίχτυα, καθώς τα γκολ που σημείωσαν δεν καταμετρήθηκαν εξαιτίας της τεχνολογίας.
1286874426-vv.jpg

Συγκεκριμένα, τα παιχνίδια που σημαδεύτηκαν από της υποδείξεις του Video Assistant Referee, είναι:

Τσέλσι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2

Ήταν 17 Φεβρουαρίου του 2020, όταν ο Φρανκ Λάμπαρντ έδινε το 48ο παιχνίδι του στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας, και έφτασε στο «ντέρμπι» του Big 6, μην έχοντας γνωρίσει την ήττα στο «Στάμφορντ Μπριτζ», από τις 26 Δεκέμβρη και το 2-0 της Σαουθάμπτον.

Η Τσέλσι μπήκε δυνατά στο ματς, σπατάλησε σπουδαίες στιγμές με τους Γουίλιαν, Πέδρο και Μπατσουαγί, αλλά βρέθηκε πίσω στο σκορ, χάρη σε μία εξαιρετική κεφαλιά του Μαρσιάλ στην απέναντι γωνία.

Οι «μπλε» πήγαν στα αποδυτήρια με το 1-0 κατά τους, αλλά δεν πτοήθηκαν, ερχόμενοι στο δεύτερο ημίχρονο, έτοιμοι για να παλέψουν και να ανατρέψουν την κατάσταση. Παρόλα αυτά, στάθηκαν άτυχοι. Ο νεοεισελθόντας στο ματς, Ζουμά, σκόραρε, αλλά ο VAR ακύρωσε το γκολ του για φάουλ του Σέζαρ Αθπλικουέτα, ενώ και ο Ολιβιέρ Ζιρού βρήκε δίχτυα, μετά το 2-0 του Χάρι Μαγκουάϊρ, δεκατρία λεπτά πριν την συμπλήρωση των 90’, αλλά το γκολ του ακυρώθηκε για οριακό οφσάιντ.

Το τελικό 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εξόργισε τους ανθρώπους της Τσέλσι, με τον Φρανκ Λάμπαρντ να επισημαίνει πως «το οριακό οφσάιντ, είναι οριακό οφσάιντ», αλλά να μην παραλείπει να αναφερθεί σε μία κόκκινη καρτά του Μαγκουάϊρ, που κακώς δεν δόθηκε, λίγα λεπτά πριν ο Άγγλος χρηστεί σκόρερ.
E1P8m6AWEAAXkPt.jpg

Τσέλσι – Άρσεναλ 0-1

Ο καιρός πέρασε, ο Φρανκ Λάμπαρντ απολύθηκε και η άφιξη του Τόμας Τούχελ, αφαίρεσε από την Τσέλσι, την γκρίνια που την χαρακτήριζε, όσο ο Άγγλος πρώην ποδοσφαιριστής της, ήταν στο τιμόνι της ομάδας.

Παρόλα αυτά, την προηγούμενη εβδομάδα, στο «ντέρμπι» του Βορείου Λονδίνου, στο Στάμφορντ Μπριτζ, απέναντι στην Άρσεναλ, o VAR έκανε και πάλι, ορθώς, την εμφάνισή του.

Η Άρσεναλ προηγήθηκε στο 10’, εκμεταλλευόμενη ένα τραγικό λάθος του Ζορζίνιο, η Τσέλσι πίεσε αλλά στάθηκε άτυχη, και όταν... ευνοήθηκε από το κόρνερ του 63ου λεπτού και το γκολ του Πούλισικ, η τεχνολογία παρενέβη.

Ο Αμερικανός βρέθηκε σε θέση οφσαίντ, η Τσέλσι δεν κατάφερε ποτέ να βρει γκολ ισοφάρισης και η Άρσεναλ διπλασίασε τις νίκες της επί των «μπλε», για πρώτη φορά έπειτα από το αήττητο πρωτάθλημα του 2003-04!
E1cqAiGX0Agk7SV.png

Τσέλσι – Λέστερ 0-1

Και φτάνουμε στο σήμερα... Στον πρόσφατο τελικό της Τσέλσι με τις «αλεπούδες», πριν από το κομβικό ματς της Τρίτης στην Premier League, όπου θα τεθούν και πάλι αντιμέτωπες, για μία μάχη που θα οδηγήσει τον νικητή, πιο κοντά στο Champions League και τα... «αστέρια».

Η Τσέλσι, επιχείρησε να κερδίσει το FA Cup για 10η  φορά στην ιστορία της, αλλά...  είχε έρθε η ώρα της Λέστερ. Η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς, ο οποίος δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε τελικό, προηγήθηκε με ένα καταπληκτικό γκολ του Τίλεμανς, και χρειάστηκε τις επεμβάσεις του Σμάιχελ και την βοήθεια του VAR, για να φτάσει στον πρώτο της νικηφόρο τελικό, έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες.

Πιο αναλυτικά, δύο λεπτά πριν από την συμπλήρωση των 90’, ο Τιάγκο Σίλβα βρήκε με μία φανταστική μπαλιά τον Τσίλγουελ, ο Άγγλος πέρασε την μπάλα κάτω από τον Σμάιχελ και ο Γουές Μόργκαν, που επέστρεψε για να είναι παρών στην ιστορική αυτή στιγμή της Λέστερ, έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα.

Οι πανηγυρισμοί στο «στρατόπεδο» της Τσέλσι ξέσπασαν, το όνειρο του Ρότζερς και των «αλεπούδων», έδειχνε για ακόμη μία φορά να «σβήνει», αλλά ο VAR ήταν εκεί για να αποκαταστήσει την τάξη.

Ο Τσίλγουελ ήταν ελάχιστα εκτεθειμένος, η τεχνολογία δεν δύναται να μην κατάφερνε να τον εντοπίσει και η Λέστερ αναδείχθηκε Κυπελλούχος Αγγλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Αυτός είναι ο VAR.  Οι αποφάσεις του κάποιον δικαιώνουν και κάποιον τον «πληγώνουν» ανεπανόρθωτα. Παρόλα αυτά, μπορεί η Τσέλσι σε δύο εβδομάδες να ευνοηθεί στον τελικό του Champions League. Ποιος ξέρει...

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης