Football Talk

Λέστερ – Τσέλσι 1-0: Οι «αλεπούδες» παγίδευσαν την Τσέλσι του Τόμας Τούχελ (video)

Λέστερ – Τσέλσι 1-0: Οι «αλεπούδες» παγίδευσαν την Τσέλσι του Τόμας Τούχελ (video)

Σπουδαία ήταν η εμφάνιση της Λέστερ στον τελικό του FA Cup, με αντίπαλο την Τσέλσι, με τις «αλεπούδες» να επικρατούν δίκαια με 1-0 και να κατακτούν τον τίτλο για πρώτη  φορά στην ιστορία τους.

Την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας πανηγύρισε η Λέστερ επί της Τσέλσι, με το σύνολο του Μπρένταν Ρότζερς (ο πρώτος μετά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που κατακτά Κύπελλο σε Αγγλία και Σκωτία), να είναι ελαφρώς καλύτερο καθ’όλη την διάρκεια του ματς, να βγάζει φοβερά τρεξίματα σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο και εκμεταλλευόμενο το εκπληκτικό γκολ του Τίλεμανς, να κατακτά δίκαια τον τίτλο για 1η φορά στην ιστορία της, σκορπώντας χαμόγελα στους 6.250 φιλάθλους της που επανήλθαν στο γήπεδο.

Παράλληλα η Λέστερ δεν αποτελεί πλέον την μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και ποτέ το κύπελλο, προσθέτοντας τον τίτλο του FA Cup στην συλλογή της, ούσα η 44η  διαφορετική ομάδα που θα χαραχτεί στο Κύπελλο και η πρώτη μετά τη Γουίγκαν, το 2013.

Η σημερινή μάλιστα ήταν η πέμπτη της συμμετοχή στον  τελικό του FA Cup, έχοντας τέσσερις χαμένους μέχρι τώρα, ενώ με τη νίκη της τερμάτισε και την αρνητική της παράδοση στο Γουέμπλεϊ, όπου πριν το ματς μετρούσε 10 ήττες και 1 ισοπαλία σε 15 παιχνίδια!

Πλέον οι «αλεπούδες» στρέφουν την προσοχή τους στο πρωτάθλημα και στην επικείμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων, την Τρίτη το βράδυ, με φόντο την τετράδα και την συμμετοχή στο επόμενο Champions League, όπου αν ξανακερδίσουν την Τσέλσι, θα μετρούν τρεις διαδοχικές νίκες επί των Λονδρέζων, για πρώτη φορά στην ιστορία τους!

Απεναντίας, η Τσέλσι δεν κατόρθωσε να κατακτήσει για δέκατη φορά το τρόπαιο, καθώς ο Τόμας Τούχελ είδε την ομάδα του να δέχεται το πρώτο της γκολ στο FA Cup με αυτόν στον πάγκο, να μην ευνοείται από την υπόδειξη του VAR στο τέλος, και δεν έγινε ο πρωτος Γερμανός που κατακτά τον τίτλο.

E1cztRWWEAUFcZm.jpg

ΤΟ ΜΑΤΣ

Τα πλάνα των δύο προπονητών και το ξεκίνημα της αναμέτρησης

Τα σημαντικότερα «όπλα» τους παρέταξαν στο χορτάρι και οι δύο προπονητές, υιοθετώντας ένα παρόμοιο τρόπο παιχνιδιού που χαρακτηρίζεται από την τριάδα των στόπερ και την δυάδα των αμυντικών μέσων, φανερώνοντας πως κύριο μέλημα αμφότερων, αποτελούσε η καλή ανασταλτική λειτουργία.

Παρόλα αυτά, έκπληξη θεωρήθηκε η απόφαση του Τόμας Τούχελ να χρησιμοποιήσει τον Μάρκος Αλόνσο στην αρχική εντεκάδα έναντι του φορμαρισμένου Τσίλγουελ , ενώ από την άλλη πλευρά, ο Μπρένταν Ρότζερς, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αήττητος σε τελικό Κυπέλλου, μετρώντας δύο κατακτήσεις στην Σκωτία με την Σέλτικ, επέλεξε τον Σμάιχελ ως αρχηγό της ομάδας, με τον Δανό να γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας που ξεκινά τον τελικό ως αρχηγός την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον, δεν τοποθέτησε στην βασική εντεκάδα τον Τζέιμς Μάντισον, εμπιστευόμενος τον Ιεανάτσο, στην διοργάνωση που είναι ο πρώτος σκόρερ και ξεπέρασε τον αριθμό των τερμάτων του Ντιντιέρ Ντρογκμπά.

Το σφύριγμα της έναρξης δόθηκε από τον Μάικλ Όλιβερ, αλλά πιθανώς η παρουσία του κόσμου, να λειτούργησε ανασταλτικά στο ξεκίνημα, καθώς οι δύο ομάδες πατούσαν νευρικά στο γήπεδο, με την Τσέλσι να είναι ελαφρώς καλύτερη και την Λέστερ να επιδίδεται σε πιο σκληρό παιχνίδι, για να μην επιτρέψει στους Λονδρέζους να βρουν ρυθμό.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος που η πρώτη τελική προσπάθεια σημειώθηκε στο 14’ και προήλθε από τον Ρούντιγκερ που δοκίμασε από μακριά την τύχη του...

E1c0anEWEAIKwrO.jpg

Η «στιγμή» της Λέστερ και η αντίδραση της Τσέλσι

Η αδυναμία της Τσέλσι να ελέγξει τον ρυθμό, έδωσε ώθηση στην Λέστερ, με την πρώτη σπουδαία στιγμή του ματς, να καταγράφεται με την συμπλήρωση ενός τετάρτου και να έχει πρωταγωνιστή τον Βάρντι, ο οποίος όμως πλάσαρε... πάνω στον Τιάγκο Σίλβα, ενώ πέντε λεπτά αργότερα, ο Σογιουντσού δεν εκμεταλλεύτηκε το «διακριτικό» μαρκάρισμα του Αλόνσο και η κεφαλιά του κατέληξε έξω.

Κάπου εκεί η ομάδα του Τόμας Τούχελ θορυβήθηκε και αποφάσισε να ανεβάσει την απόδοσή της. Η δυνατή μπόρα λειτούργησε «αφυπνιστικά» για τους «μπλε» και ο Μέισον Μάουντ «ισοφάρισε» τις δύο τελικές της Λέστερ, με ένα καλό αριστερό σουτ που δεν βρήκε εστία, ενώ ο Τίμο Βέρνερ φρόντισε να βάλει στο ματς και τον... προπονητή του, εκνευρίζοντας τον με την ιδιαίτερα κακή επιλογή του να σουτάρει στο 26’ αντί να μοιράσει την μπάλα στο transition για τον Ζίγιεχ.

Η πίεση της Τσέλσι συνεχίστηκε, αλλά ο Σέζαρ Αθπλικουέτα δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την σέντρα του Τιάγκο Σίλβα, μετά το κόρνερ της ομάδας του, και να σπρώξει από κοντά την μπαλα στα δίχτυα.

Η αναγκαστική αλλαγή και το τέλος του ημιχρόνου

Η νευρικότητα των πρώτων λεπτών επανήλθε στο «στρατόπεδο» της Λέστερ και μεταφράστηκε με την πρώτη κίτρινη του τελικού για τον Φοφανά, ο Έβανς χτύπησε και αντικαταστάθηκε, όντας ούτως ή άλλως ανέτοιμος, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολος και για την αναμέτρηση της Τρίτης, και ο Ολμπράιτον μπήκε στο ματς, με τον Καστάνιε να μετατοπίζεται στο κέντρο της άμυνας.

Παρόλα αυτά, οι «αλεπούδες» ανταπεξήλθαν εξαιρετικά στην αλλαγή πλάνων που μοιραία έλαβε χώρα, βελτίωσαν το ποσοστό κατοχής τους (44%), και χρησιμοποιώντας το περίσσιο πάθος που έβγαλαν, οδηγήθηκαν αλώβητοι στην ανάπαυλα.

Η τέταρτη απόπειρα του Βέρνερ ήταν και πάλι εκτός εστίας, η δεύτερη τελική του Σογιουντσού με το κεφάλι, δεν πλησίασε τον στόχο, τα επτά κόρνερ της Τσέλσι πέρασαν ανεκμετάλλευτα και το 0-0 του πρώτου μέρους ήταν μάλλον δίκαιο...

E1ck5igXIAEd_9n_4.jpg

Το δεύτερο ημίχρονο και το απίθανο γκολ του Τίλεμανς

Χωρίς αλλαγές ξεκίνησαν οι δύο ομάδες, με την Λέστερ να επιχειρεί να αιφνιδιάσει την αντίπαλό της, αξιοποιώντας τα φοβερά τρεξίματα που διαθέτει αλλά και τις κακές επιθετικές επιλογές της Τσέλσι στο ανοιχτό γήπεδο (47’).

Ο χρόνος κυλούσε, ο ρυθμός είχε πέσει αισθητά και η αδύναμη κεφαλιά του Μάρκος Αλόνσο στο 53’, αποτέλεσε την πρώτη τελική εντός εστίας στο παιχνίδι, ενώ δύο λεπτά αργότερα η Λέστερ εκμεταλλευόμενη την εξαιρετική πάσα του Τίλεμανς, κέρδισε το πρώτο της κόρνερ στο ματς!

Και ποιός θα μπορούσε να αλλάξει ένα παιχνίδι που οδηγούνταν «σβηστά» στην παράταση; Μόνο ο Γιούρι Τίλεμανς... Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Λέστερ μέχρι εκείνο το σημείο, δεν πάσαρε, αλλά εκτέλεσε με εκπληκτικό τρόπο, με καταπληκτικό δεξί σουτ εκτός περιοχής, και έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του στο 63ο λεπτό της συνάντησης!

Η τακτική του Ρότζερς και το δοκάρι της Τσέλσι

Έκτοτε το παιχνίδι απέκτησε μία άγρια ομορφιά. Η Τσέλσι κλήθηκε να ισοφαρίσει μέσα σε μισή ώρα, αλλά και να διαχειριστεί το πρώτο τέρμα που δέχθηκε με τον Τόμας Τούχελ στον πάγκο, στην συγκεκριμένη διοργάνωση.

Παρόλα αυτά ο Μπρένταν Ρότζερς προέβη σε μία κίνηση, «ματ». Άλλαξε το σύστημα σε 3-4-2-1, εφαρμόζοντας επακριβώς τον τρόπο παιχνιδιού της Τσέλσι, πράγμα που έκανε τον Τούχελ να μπλοκάρει, και την ομάδα του να αδυνατεί να φτιάξει ευκαιρίες.

Το δραματικό φινάλε της αναμέτρησης

Κάπου εκεί όμως, ο Τσίλγουελ πήγε να αποδείξει πως μία στιγμή είναι αρκετή, αλλά η κεφαλιά του νεοεισελθόντα κατέληξε στο δοκάρι του Σμάιχελ, στο 80΄.

Ο χρόνος πέρασε, η Λέστερ γύρισε όλη πίσω, λαμβάνοντας το μήνυμα του προπονητή της, με τις αλλαγές των Γουές Μόργκαν, που είχε να αγωνιστεί από τον Δεκέμβρη, και Τσάουντρι, ο Σμάιχελ την κράτησε με μία φανταστική απόκρουση στο 86’ αλλά το «δράμα» δεν είχε τελειώσει ακόμη...

Η Τσέλσι βρήκε γκολ με... αυτογκόλ του Γουές Μόργκαν, αλλά ο Τσίλγουελ ήταν σε θέση οφσάιντ και ο VAR σταμάτησε τους πανηγυρισμούς των Λονδρέζων.

Τα πέντε λεπτά του έξτρα χρόνου δεν ήταν αρκετά για την Τσέλσι, και η Λέστερ αναδείχθηκε Κυπελλούχος Αγγλίας, ξυπνώντας μνήμες από το πρωτάθλημα του 2015!

Ο πρώτος της τίτλος στη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι γεγονός και ο Μπρένταν Ρότζερς συνεχίζει αήττητος σε τελικούς Κυπέλλου.

E1cydcEWEAARLH2_3.jpg

 ΕΝΤΕΚΑΔΕΣ

Τσέλσι: Κέπα, Ρις Τζέιμς, Τιάγκο Σίλβα, Ρούντιγκερ, Αθπλικουέτα(Χάτσον Οντόι 81’), Καντέ, Ζορζίνιο(Χάβερτς 75’), Μάρκος Αλόνσο(Τσίλγουελ 67’), Ζίγιεχ(Πούλισικ 67’), Μάουντ, Βέρνερ(Ζιρού 81’)

Λέστερ: Σμάιχελ, Φοφανά, Έβανς (Ολμπράιτον 33’), Σογιουντσού, Καστάνιε, Τόμας (Μόργκαν 82’), Τίλεμανς, Ν΄ντιντι, Πέρεθ (Τσάουντρι 83’), Ιεανάτσο (Μάντισον 67’), Βάρντι

Δημήτρης Μανάκος

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης