Football Talk

Από τη 13η θέση στον τελικό του Champions League: Η μεγαλύτερη επιτυχία της Μάντσεστερ Σίτι είναι η εξέλιξη του DNA της!

Από τη 13η θέση στον τελικό του Champions League: Η μεγαλύτερη επιτυχία της Μάντσεστερ Σίτι είναι η εξέλιξη του DNA της!
Έπεσε στην «παγίδα» όπως όλες οι μεγάλες ομάδες στην αρχή της σεζόν. Η αντίδραση; Να εξελιχθεί στην πιο ισχυρή δύναμη της Ευρώπης.
«Έχει καταφέρει να επηρεάσει περισσότερο από όλους το αγγλικό ποδόσφαιρο. Εκείνος το άλλαξε και όχι εκείνο αυτόν». Ο Γκάρι Λίνεκερ ήταν ένας από τους ανθρώπους που υποκλίθηκε στην ασυναγώνιστη ευφυΐα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Του «αρχιτέκτονα» μίας από τις καλύτερες ομάδες στα χρονικά του ποδοσφαίρου και του δημιουργού ενός πλάνου που φτιάχνεται εδώ και πέντε χρόνια.
 
Η Μάντσεστερ Σίτι, έπειτα από τη δεκαετή παρουσία της στις κορυφαίες ομάδες του Νησιού και της Ευρώπης, βρίσκεται για πρώτη φορά στον τελικό του Champions League. Μπορεί η σεζόν να ξεκίνησε στραβά, τα αποτέλεσμα να προκαλούσαν σοκ, όμως η αντίδραση του συλλόγου, ήταν διαφορετική από των υπολοίπων. Οι «πολίτες» εξελίχθηκαν στο πιο ολοκληρωμένο σύνολο της φετινής χρονιάς.



Ήταν ένα από τα θύματα των… «εκπλήξεων»

Η τρέχουσα σεζόν ξεκίνησε με ένα συνωστισμό απίθανων αποτελεσμάτων. Η επιρροή του κορωνοϊού ήταν εμφανή και τα άδεια γήπεδα, έφερναν μικρομεσαίες ομάδες να κερδίζουν απίθανα παιχνίδια, προκαλώντας έκπληξη. Μέσα σε αυτή τη «παγίδα» είχε πέσει και η Μάντσεστερ Σίτι. Με το πρωτάθλημα της προηγούμενης χρονιάς να έχει χαθεί από τη Λίβερπουλ και οι μεταγραφές του καλοκαιριού να φτάνουν τα 136 εκατ. ευρώ, οι «πολίτες» έκαναν ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα στη Premier League επί Πεπ Γκουαρντιόλα.
 
Συγκεκριμένα, με τη συμπλήρωση εννέα αγωνιστικών, η αγγλική ομάδα βρέθηκε στη 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα με τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Ανάμεσα σε αυτά, ήταν και το βαρύ 5-2 κόντρα στη Λέστερ, μέσα στο Etihad. Ο συνδυασμός όλων αυτών, απλά θα μπορούσε να βγάλει την ομάδα του Πεπ εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Ωστόσο, καμία από το big-6 δεν είχε κάνει διαφορετικό ξεκίνημα.

 
Η στιγμή της «καταιγίδας»…
 
Έπειτα από την ήττα από την Τότεναμ, η Σίτι αναστήθηκε για τα καλά. Αρκετοί πίστευαν πως μέσα στην ομάδα ψάχνουν το «φάρμακο», ενώ στην πραγματικότητα, είχε ήδη ξεκινήσει η δουλειά για την επιστροφή στις κατακτήσεις. Το μυαλό του Καταλανού προπονητή, κόλλησε με απίστευτη ακρίβεια, πάνω στην ποιότητα των ποδοσφαιριστών του. Δεν δημιούργησε απλά ένα σύστημα. Άλλαξε όλη τη φιλοσοφία της ομάδας.

 
Είχε αντιληφθεί πως το ποδόσφαιρο πρέπει να περάσει σε μία νέα εποχή. Και εκείνος, για ακόμη μία φορά, ήταν ο κατάλληλος για να την αρχίσει. Δεν άλλαξε σύστημα, ούτε πρόσωπα. Έκανε τη δική του «επανάσταση» με την τακτική. Το αποτέλεσμα ξεκάθαρο. Από την Αγγλία μέχρι την Ευρώπη.
 
Μετά την 9η αγωνιστική, η Σίτι δεν έμαθε ξανά τι εστί ήττα για 16 σερί ματς πρωταθλήματος. Σκαρφάλωσε στην κορυφή, έχτισε μία μεγάλη διαφορά από τους διώκτες της και η ώρα να επικεντρωθεί στην Ευρώπη, είχε φτάσει. Δεν ήταν απλά οι τρεις βαθμοί που έπαιρνε σε κάθε παιχνίδι αλλά ο τρόπος που αγωνιζόταν, ο οποίος δεν άφηνε περιθώρια… αμφισβήτησης από τους αντιπάλους.


Πρωταγωνίστησαν σαν μονάδες και πάλεψαν ως ομάδα…
 
Ποτέ δεν αρκεί, ένα ρόστερ να έχει απλά καλούς ποδοσφαιριστές ή ένα πλάνο ή έναν αξιόλογο προπονητή. Μόνο εφόσον συνδυαστούν όλα αυτά, βγαίνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η ευφυΐα στον πάγκο υπήρχε, όπως και το πλάνο. Όμως, οι παίκτες τα απογείωσαν. Ο Πεπ γνωρίζει πως διαθέτει μονάδες οι οποίες μπορούν να κάνουν δουλειές, στις οποίες δεν τους έχουμε συνηθίσει και η εναλλαγή συστημάτων στον αγωνιστικό χώρο, τα έλεγε όλα.
 
Ο Ρούμπεν Ντίας έδειξε πως μπορεί να στηριχθεί στο βασικό σχήμα και ο Τζον Στόουνς έγινε ο παρτενέρ που κούμπωσε αμέσως. Δύο στόπερ που μπορούν, εκτός από «βράχοι» να μετατραπούν σε δημιουργούς αλλά και σε εκτελεστές στις στημένες φάσεις. Μαζί με τον Έντερσον, αμφότεροι ήταν η αρχή κάθε επιθετικής λειτουργίας της Σίτι. Στα μπακ, ο Κάιλ Γούοκερ ήταν ένα αναντικατάστατο γρανάζι και ένας ακούραστος στρατιώτης στα πλάνα του κλαμπ.

 
Οι τοποθετήσεις του τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό τρίτο, δεν γινόταν να τον βγάλουν από την εξίσωση. Το ίδιο, όμως ίσχυε και τον Ζοάο Κανσέλο. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, επιλέχθηκε να αγωνιστεί στο αριστερό άκρο της άμυνας και με αντίθετο πόδι. Ουσιαστικά, ήταν τα τέλεια μπακ για το σχέδιο του Πεπ, στο να συγκλίνουν τα εξτρέμ προς τα μέσα.
 
Στον άξονα, μπορεί ο Ρόντρι και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως όλο το βάρος έπεσε στον Ιλκάι Γκιντογκάν. Από «τελειωμένος», ο Γερμανός χαφ μετατράπηκε σε έναν εκ των κορυφαίων της φετινής σεζόν. Ο απίστευτος τρόπος του να μετατρέπεται από 8άρι σε καθαρόαιμο φορ, ήταν συγκλονιστικός. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, μετράει συνολικά 12 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα και είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας.
 
Μέσα σε όλα αυτά, ο Ριγιάντ Μαχρέζ βρήκε τον καλό εαυτό του που είχε στη Λέστερ και δικαιολόγησε με τον καλύτερο τρόπο, τα χρήματα που είχαν δαπανηθεί τότε. Με τη σκιά του Λιρόι Σανέ να έχει μετακομίσει στη Μπάγερν Μονάχου, ο Αλγερινός ξεδίπλωσε την αξιοζήλευτη ποιότητα του και έχει εξελιχθεί σε έναν ποδοσφαιριστή-κλειδί για τη Σίτι.

 
Ακολούθησε τον δρόμο της Μπάγερν και την… ξεπέρασε!
 
Πάμε στον τομέα Champions League. Μία διοργάνωση που αποτελεί «κατάρα» για τον αγγλικό σύλλογο. Από το 2016 που ανέλαβε ο Καταλανός κόουτς, δεν είχε καταφέρει να κάνει το βήμα παραπάνω, παρότι εντός συνόρων ήταν η απόλυτη κυρίαρχος. Φέτος, όμως, τα πάντα είναι διαφορετικά. Μάλλον το κακό ξεκίνημα, ταρακούνησε όσο έπρεπε τους «πολίτες», για να δώσουν τα πάντα
 
Η Μπάγερν Μονάχου πέρσι, κατάφερε να ολοκληρώσει την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μόνο με νίκες! Μία επίδοση που φαινόταν μοναδική. Όχι για την υπερδύναμη των «γαλάζιων». Εκτός από το «στραβοπάτημα» επί της Πόρτο στους ομίλους (0-0), η Σίτι μέτρησε μόνο επιτυχίες. Αξιοσημείωτο δε, είναι πως μέσα στα «θύματα» του ήταν και ο Ολυμπιακός.
 
Στη φάση όπου η Μάντσεστερ Σίτι «κόλλαγε» τόσα χρόνια, η Μπάγερν Μονάχου είδε την Παρί Σεν Ζερμέν να την αποκλείει με εμφατικό τρόπο. Ο γαλλικός σύλλογος έδειξε έτοιμος να επαναλάβει τη περσινή πορεία και να φτάσει μέχρι τον βαρύτιμο τρόπαιο. Όμως, φέτος, είναι η σειρά των «πολιτών» για να την παρθενική τους παρουσία σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

 
Το όραμα της Μάντσεστερ Σίτι όταν ξεκινούσε από την αρχή τη δημιουργία ενός κορυφαίο συνόλου, το 2010, έγινε πραγματικότητα, μία δεκαετία αργότερα. Πλέον, αυτό που απομένει είναι και η προσθήκη του πρώτου της ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία.

Νότης Χάλαρης
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης