Τελευταία Νέα
Εταιρία

Ο διευθυντής ορχήστρας Gergiev που αποκλείεται στη Δύση, διορίσθηκε διευθυντής του θεάτρου Bolshoi

Σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη τον περασμένο μήνα, ο Gergiev ρωτήθηκε για την προοπτική να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ρωσία και μίλησε για το αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης που τον διακατέχει
Ο Ρώσος διευθυντής ορχήστρας Valery Gergiev, ο οποίος έχει αποκλεισθεί από τις δυτικές αίθουσες συναυλιών από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της Ουκρανία, διορίσθηκε σήμερα διευθυντής του Θεάτρου Bolshoi.
Με τον διορισμό του, ο 70χρονος αρχιμουσικός θέτει υπό τον έλεγχό του τα δύο σημαντικότερα θέατρα όπερας και μπαλέτου της Ρωσίας, καθώς είναι επίσης επικεφαλής του θεάτρου Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη από το 1996.
Μετά από εμφανίσεις που έκανε επί δεκαετίες στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών κλασσικής μουσικής του κόσμου ο Gergiev αντιμετωπίζεται με ψυχρότητα στην Δύση από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, απολύθηκε από την θέση του διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μονάχου μετά τη δήλωση του δημάρχου της πόλης που είπε ότι ο Gergiev έχει αρνηθεί να πάρει «ξεκάθαρα και απερίφραστα» αποστάσεις από την εισβολή.
Το θέατρο Bolshoi είναι εδώ και χρόνια γνωστό όχι μόνο για το υπέροχο χρυσοποίκιλτο εσωτερικό του διάκοσμο και για την ποιότητα και την επική κλίμακα των μπαλέτων και των οπερών του, αλλά και για τις καλλιτεχνικές ίντριγκες και τις αντιπαλότητές του.
Η κυβερνητική ανακοίνωση για τον διορισμό του Γκερκγίεφ ανέφερε ότι ο προκάτοχός του Βλαντίμιρ Ούριν είχε ζητήσει να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του, αλλά δεν ανέφερε κανέναν λόγο.
Ο Gergiev, που υπήρξε επίσης διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, θεωρείται εδώ και καιρό μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα εκτός της Ρωσίας, λόγω της υποστήριξης του προς τον πρόεδρο Vladimir Putin.
Είχε ταχθεί υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014. Δύο χρόνια αργότερα, ηγήθηκε συναυλίας στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Παλμύρας στη Συρία -στην οποία ο Πούτιν απηύθυνε χαιρετισμό μέσω ζωντανής βιντεοκλήσης- μετά την ανακατάληψη της περιοχής από το Ισλαμικό Κράτος από τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές δυνάμεις.
Σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη τον περασμένο μήνα, ο Gergiev ρωτήθηκε για την προοπτική να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ρωσία και μίλησε για το αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης που τον διακατέχει.
«Το να εργάζεσαι στην χώρα σου - το έχω πει και πριν-το θεωρώ ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο» είπε.

www.bankingnews.gr