Τελευταία Νέα
Εταιρία

Πρόβα παγκοσμίου πολέμου: Εκκίνηση για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Steadfast Defender, με 40.000 στρατιώτες

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να διεξαγάγει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου πρόκειται να διεξαγάγει το ΝΑΤΟ τον επόμενο χρόνο, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 40.000 στρατιώτες, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αποκρούσουν, σύμφωνα με το σενάριο, μια υποτιθέμενη ρωσική επίθεση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Financial Times, η άσκηση Steadfast Defender αποτελεί μέρος της προσπάθειας του ΝΑΤΟ να μετατραπεί σε πολεμική μηχανή – λόγω και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η άσκηση

Θα ξεκινήσει την άνοιξη του επόμενου έτους και αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ 500 και 700 αποστολές αεροπορικής μάχης, περισσότερα από 50 πλοία και περίπου 41.000 στρατιώτες, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.
Η άσκηση είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μοντελοποιήσει πιθανούς ελιγμούς εναντίον ενός εχθρού που προσομοιάζει με έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ρωσίας, που για τους σκοπούς της άσκησης ονομάζεται Occasus.
Η άσκηση, επίσης, θα χρησιμοποιήσει γεωγραφικά δεδομένα του πραγματικού κόσμου για τη δημιουργία πιο ρεαλιστικών σεναρίων για τα στρατεύματα.
Η Σουηδία, της οποίας η υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία, θα συμπεριληφθεί επίσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εθνών που συμμετέχουν σε 32.
Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βαλτική τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ μέρος της αποτελεί μια νέα στρατηγική εκπαίδευσης, που θα δει τη συμμαχία να πραγματοποιεί δύο μεγάλες ασκήσεις κάθε χρόνο, αντί για μία.
Πέρα από τα παραπάνω, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα εκπαιδευτούν για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών εκτός των άμεσων συνόρων του.
Ο γενικός γραμματέας του Συμφώνου Jens Stoltenberg τον περασμένο Ιούνιο είπε ότι η συμμαχία θα αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητάς της από 40.000 σε «πολύ πάνω από 300.000». Αποτελεί μέρος μιας ιστορικής αναθεώρησης του δόγματος της Συμμαχίας, η οποία πλέον θα παρουσιάζει βαριές στρατιωτικές δυνατότητες, σε αντίθεση με τις ελαφριές δυνάμεις που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr