Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Για το φθινόπωρο μετατίθεται το placement της Helleniq Energy - Τι αναμένεται για Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας

Για το φθινόπωρο μετατίθεται το placement της Helleniq Energy -  Τι αναμένεται για Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας
Ο όμιλος πρόκειται να ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024
Για το φθινόπωρο έχει μετατεθεί προσώρας το νέο placement μετοχών στην Helleniq Energy, ενώ ταυτόχρονα θα εξελίσσονται οι ανοικτές εκκρεμότητες των επενδυτικών αποφάσεων για ηλεκτροπαραγωγή και φυσικό αέριο.
H περίοδος παρά τις ανοικτές γεωπολιτικές εξελίξεις κρίνεται ως η κατάλληλη από τους συμβούλους καθώς οι διαχειριστές επικεντρώνονται στις αποδόσεις τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με πηγές των διαδικασιών, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει υψηλό ειδικά μετά την αύξηση της ρευστότητας της μετοχής, τις οικονομικές επιδόσεις αλλά και την υψηλή μερισματική απόδοση.
Η Helleniq Energy τους προηγούμενους μήνες αναδείχθηκε σε στυλοβάτη της αγοράς στην πορεία πάνω από τις 1.500 μονάδες – μετά την Εθνική Τράπεζα – καθώς η μετοχή της με την είσοδο μεγάλων επενδυτικών οίκων μέσω του placement κατέγραψε χθες νέο υψηλό 4 και πλέον ετών στα 8,81 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται ένα βήμα από τα 2,7 δισ. ευρώ.
Ο όμιλος πρόκειται να ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 τα οποία παρά την μείωση εκτιμώνται από την Axia Research να διαμορφωθούν στα 156 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη χάρις την διατήρηση των περιθωρίων διύλισης.
Μάλιστα, η άνοδος της μετοχής σημειώνεται δίχως καμία επίδραση εν όψει της νέας διάθεσης μετοχών.
Η απόφαση για το νέο placement, όπως προαναφέρθηκε, θα κριθεί μετά το καλοκαίρι εν όψει και των εξελίξεων για την απόκτηση ή όχι της Elpedison, την ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά και την κρίσιμη επενδυτική απόφαση για την εξόρυξη στα κοιτάσματα της Κρήτης.
Η άνοδος της μετοχής κατά 26% - η οποία είναι υψηλότερη για όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόσφατο placement εφόσον συνυπολογιστεί η συνολική μερισματική απόδοση του 2023 (12% με βάση το κλείσιμο 31/12/2023 ) και ειδικότερα οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι επενδυτικοί οίκοι όπως την Vanguard, την Norges Bank, αλλά και funds που ασχολούνται ειδικότερα με την Ελλάδα το Fiera Capital.
Υψηλές υπεραξίες και κέρδη καταγράφουν όμως, από το πρόσφατο placement η Μυτιληναίος, αλλά και ο επιχειρηματίας κ. Δ. Μελισσανίδης ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορές μετοχών όντας μεγάλος πελάτης της εταιρείας.
Εν τω μεταξύ, όπως ήδη έχει αναφερθεί το Βankingnews εντός του Ιουνίου εκτιμάται ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα σ ότι αφορά την Elpedison, αν και η Ιταλική πλευρά έχει ανεβάσει υπέρογκα τον πήχη σ ότι φορά την αποτίμηση της κοινής εταιρείας.
Όπως είναι γνωστό, η διοίκηση της Helleniq συζητά μια εξαγορά του υπόλοιπου 50% με ένα τίμημα κοντά στα 350-400 εκατ. ευρώ ενώ σχετικά την ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει εκδηλώσει προ καιρού την πρόθεση για απεμπλοκή της.
Η τελική έκβαση εξαρτάται βεβαίως και από τις παράλληλες κυβερνητικές αποφάσεις.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης