Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μάχη Μυτιληναίου με την ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας - Οι κινήσεις σε δίκτυα και φυσικό αέριο

Μάχη Μυτιληναίου με την ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας - Οι κινήσεις σε δίκτυα και φυσικό αέριο
Η αύξηση του μεριδίου προμήθειας εμπορίας της Protergia είναι εκ των βασικών προτεραιοτήτων
Σχετικά Άρθρα
Επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής διασύνδεσης, αύξηση του μεριδίου αγοράς προμήθειας ρεύματος της Protergia άνω του 25%, αύξηση του μεριδίου προμήθειας φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη (Aυστρία), συνέργειες μεταξύ των τομέων, και εξασφάλιση πρώτων υλών για την Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι πέντε από τους βασικoύς στόχους της Μυτιληναίος, όπως τους εξέθεσε στους αναλυτές.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις διεθνείς διασυνδέσεις ηλεκτρισμού για την διοίκηση αποτελούν τις “νέες ΑΠΕ” γι αυτό και η Μυτιληναίος αναζητά έργα όπως την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Σκωτίας - Αγγλίας, ύψους 1 δισ. ευρω, το οποίο θα εκτελεστεί σε κοινοπραξία με θυγατρική της General Electric.

«Mάχη» με τη ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος – Εκπροσώπηση στον αυστριακό διαχειριστή αερίου από στελέχη της εταιρείας

Η αύξηση του μεριδίου προμήθειας εμπορίας της Protergia είναι εκ των βασικών προτεραιοτήτων και όπως θα δούμε η εταιρεία θα βρεθεί απέναντι στην ΔΕΗ.
Σήμερα το ποσοστό της Protergia φθάνει το 15% και με την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον και τις εξαγορές θα φθάσει το 20% ενώ απώτερος στόχος είναι το 30% σε βάθος χρόνου.
Σε σχετική ερώτηση μάλιστα, ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε ότι η ΔΕΗ και η Μυτιληναίος θα έχουν αθροιστικά μερίδιο 75% (45% ΔΕΗ και 30% η Μυτιληναίος ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες θα μοιράζονται το 25%).
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της εισηγμένης
είχε ευχηθεί για μια “φιλική συνύπαρξη” με τη ΔΕΗ, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι η Protergia κατέχει 535 χιλ. μετρητές ενώ η παραγωγή των μονάδων της Μυτιληναίος το 2023 αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής θερμικής παραγωγής (5,7TWH), η οποία αντιστοιχεί στο 11% της συνολικής ελληνικής ζήτησης.
Αντίστοιχα, η ΔΕΗ κατέχει 4,5 εκατ. μετρητές και παραγωγή 20,6TWH.
Στην αγορά φυσικού αερίου η εταιρεία ελέγχει πάνω από το 50% καθώς πραγματοποιεί το 37% των εισαγωγών φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, είτε υγροποιημένου, είτε μέσω του αγωγού Turk stream και ΤΑP.
Μάλιστα, η εταιρεία προγραμματίζοντας επενδύσεις στην Κεντρική Ευρώπη, αυξάνοντας το δίκτυο προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ή ακόμη και αναπτύσσοντας ένα νέο CCGT κάπου στην Κεντρική Ευρώπη.
Πρόσφατα, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, ανώτερα στελέχη της εταιρείας στον τομέα της ενέργειας εξουσιοδοτήθηκαν ως εκπρόσωποι στις επαφές με τον Αυστριακό διαχειριστή φυσικού αερίου (Αustrian Gas grid management), τον Aυστριακό οργανισμό εκκαθάρισης και διακανονισμού ΑGCS και το Central Europe Gas hub.
Ο τρίτος άξονας είναι οι συνέργειες μεταξύ των διακριτών τομέων της εταιρείας (ηλεκτρισμός, προμήθεια φυσικού αερίου, Αλουμίνιο) o οποίος θεωρείται ως πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Τέλος, η απόκτηση του ορυχείου βωξίτη στη Γκάνα είναι κρίσιμη για τη μελλοντική ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα βωξίτη μειώνονται και οι τιμές αυξάνονται.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης