Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αύξηση επιβατών στην Aegean δείχνει κέρδη από 160 έως και πάνω από 200 εκ ευρώ για το 2023 - Μονοψήφιο P/E

Η αύξηση επιβατών στην Aegean δείχνει κέρδη από 160 έως και πάνω από 200 εκ ευρώ για το 2023 - Μονοψήφιο P/E
Η πληρότητα σε σχέση με πέρυσι (τρίτο τρίμηνο) ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 86%
Σχετικά Άρθρα
Οι επιδόσεις τρίτου τριμήνου της Aegean στο σκέλος της επιβατικής κίνησης και της πληρότητας όπως ανακοινώθηκαν με αφορμή την παρουσίαση του χειμερινού προγράμματος δρομολογίων της εταιρίας ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών κερδοφορίας για τη φετινή χρόνια παρά τη συγκρατημένη προσέγγιση από την ίδια την εταιρία.
Με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου ο Πρόεδρος της Aegean είχε αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι απομένουν είκοσι περίπου ημέρες έως το κλείσιμο του τριμήνου ο τζίρος θα είναι ανάλογος με τον περυσινό.
Από ό,τι φαίνεται όμως το ανάλογος δεν σημαίνει ότι θα είναι ο ίδιος και με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές δείχνει ότι θα είναι υψηλότερος.
Και αυτό διότι μεταφέρθηκαν, 5,3 εκατ. επιβάτες με αύξηση, τόσο στην επιβατική κίνηση εσωτερικού κατά 17 %, όσο και στην επιβατική κίνηση εξωτερικού κατά 18%.
Η πληρότητα σε σχέση με πέρυσι (τρίτο τρίμηνο) ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 86% γεγονός που επηρεάζει θετικά και το καθαρό αποτέλεσμα.
Ένα καθαρό αποτέλεσμα που θα επηρεαστεί θετικά από την αποπληρωμή δανείων λόγω περιορισμού των χρηματοοικονομικών εξόδων αλλά και θεωρητικά αρνητικά από την αύξηση της τιμής των καυσίμων τον Σεπτέμβριο. Ανασχετικά στην κερδοφορία θα δράσει και η καθυστέρηση παράδοσης των νέων αεροπλάνων τα οποία καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα. Από την άλλη πλευρά σε συγκρίσιμη βάση τριμήνου στο φετινό τρίτο τρίμηνο η μέση τιμή του πετρελαίου ήταν χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα εκτιμάται ότι η Aegean θα επιτύχει αισθητά υψηλότερη κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι που ήταν στο τρίτο τρίμηνο ήταν 135 εκ ευρώ και η πιθανότητα υπέρβασης των 150 εκ ευρώ καθαρής κερδοφορίας είναι ιδιαίτερα υψηλή γεγονός που θα εκτινάξει τα κέρδη εξαμήνου στα επίπεδα των 190 εκ ευρώ καθιστώντας εφικτό το στόχο των κερδών της τάξεως των 200 εκ ευρώ στο τέλος της χρήσης εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.
Ακόμα και αν υποτεθεί ότι δεν επιτυγχάνεται το θετικό σενάριο στη χειρότερη των περιπτώσεων η Aegean θα έχει κερδοφορία μεταξύ 160 και 170 εκ ευρώ. αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρία με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 1,17 δις ευρώ έχει μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών χρήσης 2023 κατ ανώτερο στα επίπεδα του 7,3 γεγονός που την καθιστά ως μια από τις πιο ελκυστικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ αν συγκριθεί με άλλες εταιρίες του δείκτη FTSE 25.
Ίσως αυτό εξηγεί και τις αγορές των insiders τις τελευταίες ημέρες μετά την πτώση της τιμής της μετοχής από τα υψηλά της γεγονός που χθες την οδήγησε στο να ξεχωρίσει κλείνοντας οριακά θετικά εν μέσω γενικευμένης και μεγάλης πτώσης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης