Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιτροπή Ανταγωνισμού για Πειραιώς και Ηλιόπουλο (Sea Jets) - Στα 260 εκατ. ευρώ η εξαγορά ΜIG, Attica και ANEK

Επιτροπή Ανταγωνισμού για Πειραιώς και Ηλιόπουλο (Sea Jets) - Στα 260 εκατ. ευρώ η εξαγορά ΜIG, Attica και ANEK
Tι λένε ο SSM - TΧΣ;
Σχετικά Άρθρα
Καταλυτική θα είναι η απόφαση που αναμένεται θα λάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την διένεξη μεταξύ Πειραιώς – M. Hλιόπουλου.
Η τράπεζα αναμένει να εγκριθεί η ελέγχουσα συμμετοχή στην ΜIG ενώ η πλευρά του εφοπλιστή προσέφυγε πρόσφατα στην Επιτροπή καταγγέλοντας την συγκέντρωση από την Πειραιώς (Strix) υποστηρίζοντας ότι, η Ιρλανδική εταιρεία είναι “όχημα”, ότι όλα τα στελέχη της Strix είναι της Πειραιώς, και τα δάνεια όλων των εταιρειών προέρχονται από την τελευταία.

Ενημερώθηκαν ΤΧΣ - SSM για τις δαπάνες εξαγοράς της ΜIG; 260 εκατ. ευρώ το τίμημα

Στον ισολογισμό του 2022, η Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρει ότι δαπάνησε 44 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 57,9% των μετοχών της ΜIG και με την παραδοχή ότι, οι υπόλοιποι μέτοχοι θα αποδεχθούν την Δημόσια Πρόταση θα ξοδέψει άλλα 86 εκατ. ευρώ, ενώ η Δημόσια Πρόταση για την Attica θα απαιτήσει άλλα 83 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 213 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογιστούν άλλα 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον που θα προκύψουν από την Δημόσια Πρόταση προς την ΑΝΕΚ.
Σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής για τις τράπεζες για τις καταθέσεις και τα κεφάλαια, η Τράπεζα πρόκειται να δαπανήσει 260 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο για μια μεγάλη ακτοπλοϊκή (Attica – ANEK ) - την οποία θα διαχειριστεί η Strix Management, δηλαδή το fund Blantyre που εισπράττει προμήθεια 2% επί περιουσιακών στοιχείων άνω των 2 δις. ευρώ.
Και όπως μεταδίδεται αρμοδίως η Attica οδεύει πρός αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ με διοργανωτές τις οντότητες Blantyre- Strix.
To ερώτημα που γεννάται είναι εάν έχει ενημερωθεί και έχει εγκρίνει τις συναλλαγές ο μέτοχος, δηλαδή το Ταμειο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο αρμόδιος επόπτης SSM για το γεγονός ότι θα δαπανηθούν τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ – δίχως να υπολογίζεται η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Attica.
Και η τράπεζα έναντι αυτών θα αποκτήσει τα ακίνητα της ΜIG (RKB), τα ετήσια έσοδα των οποίων μόλις που ξεπερνούν το 3%.
Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν ο SSM έχει δώσει έγκριση για την απόκτηση μη τραπεζικών συμμετοχών, όταν μέχρι πρόσφατα οι οδηγίες του ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Νέα εταιρεία Strix CN LP όπου μεταφέρθηκαν θυγατρικές

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, η Strix holdings, (όπου έχουν περάσει οι συμμετοχές της Πειραιώς) οντότητα που ελέγχεται από το Blantyre, ίδρυσε μια ετερόρρυθμη εταιρεία στην Ιρλανδία με την επωνυμία Strix Holdings NC LP.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Τράπεζα Πειραιώς κατέστη ο μοναδικός ετερόρρυθμος της Strix Holdings ΝC LP και υπέγραψε σύμβαση, σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένες συμμετοχές (Piraeus Equity Partners- εταιρίες Φωτοβολταϊκών, Eurotera Ανώνυμη εταιρεία ακινήτων, Rebicat εταιρεία ακινήτων και Ημίθεα (Ερρίκος Ντυνάν ) θα μεταφερθούν από την Strix holdings πρός στην Strix Holdings NC LP.
H μεταφορά των συμμετοχών, σύμφωνα με την Πειραιώς αποτυπώθηκε στις 31-12-2022 μέσω αναταξινόμησης λογιστικής αξίας ύψους 246 εκατ. ευρώ, μεταξύ των επενδύσεων της Τράπεζας στη Strix Holdings και στην Strix holdings NC LP.
Eπιπλέον, η Τράπεζα δεσμεύτηκε έναντι της Strix Holdings, ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία θα τεθούν υπό επαγγελματική διαχείριση μέχρι τις 15 Ιουνίου 2023.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης