Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Στα 4 εκατ. ευρώ ετησίως η επιβάρυνση από το πέναλτι στο ομόλογο SLB 775 εκατ.

ΔΕΗ: Στα 4 εκατ. ευρώ ετησίως η επιβάρυνση από το πέναλτι στο ομόλογο SLB 775 εκατ.
Η απόκλιση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του στόχου οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη για την εξασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Σχετικά Άρθρα
Στα 4 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι η επιβάρυνση από το πέναλτι στο ομόλογο SLB 775 εκατ., σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, η οποία ετεροχρονισμένα προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με την απόκλιση του στόχου των ομολόγων με ρήτρα αειφορίας.
Ειδικότερα, σε συνέχεια της από 16.3.2023 ανακοίνωσής της σχετικά με το Sustainability-Linked Bond Performance Report για τις Ομολογίες ύψους €775 εκατ. με ρήτρα αειφορίας (Sustainability-Linked Senior Notes ή “Ομολογίες”) με λήξη το 2026, η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι:

1. Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Scope 1) για την χρήση του 2022 σε σχέση με το 2019 διαμορφώθηκε σε 36% έναντι του στόχου για μείωση κατά 40% που είχε τεθεί στις Ομολογίες, επίδοση που σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετική, ειδικά εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

2. Η απόκλιση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του στόχου οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη για την εξασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

3. Ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας απόκλισης έναντι του στόχου, η προσαύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) στο επιτόκιο των Ομολογιών θα υπολογισθεί από τις 30.3.2023 και θα ενσωματωθεί στην πληρωμή του κουπονιού στις 2.10.2023, με οικονομική επίπτωση περίπου €4 εκατ. το χρόνο μέχρι την λήξη των Ομολογιών.

4. Σε κάθε περίπτωση, παρά την προσωρινή αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, η ΔΕΗ παραμένει προσηλωμένη στον στρατηγικό της στόχο για αποανθρακοποιηση και μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας

Τι ανέφερε το Bankingnews.gr από 16 Μαρτίου 2023

Θλιβερή πρωτιά για τη ΔΕΗ - Απέτυχε στο στόχο ESG, πυροδότησε πέναλτι 50 μ.β. στο ομόλογο SLB 775 εκατ.

Η πρώτη σημαντική αποτυχία για την ευρωπαϊκή αγορά χρέους ESG μόλις ήρθε... αυτή τη φορά από την ελληνική ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ απέτυχε να ανταποκριθεί σε έναν βασικό δείκτη απόδοσης, πυροδοτώντας ένα πέναλτι σε ομόλογο συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα.
Η ελληνική εταιρεία κοινής ωφέλειας δεν πέτυχε τον στόχο για τις εκπομπές ρύπων στο τέλος του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλει στους πιστωτές 50 μονάδες βάσης περισσότερους τόκους για το SLB ύψους 775 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, η ΔΕΗ είχε σπεύσει να δηλώσει στο... Bloomberg τον Νοέμβριο ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να οδηγήσει στην εφαρμογή της ρήτρας κλιμάκωσης.

Τι συνέβη με το ομόλογο

Η εταιρεία είχε συνδέσει το κουπόνι του ομολόγου με την υπόσχεση να μειώσει πέρυσι τις λεγόμενες εκπομπές Scope 1 κατά 40% σε σχέση με το 2019.
Αντ' αυτού, η ΔΕΗ κατάφερε μόνο 36% μείωση των άμεσων εκπομπών από τη δική της κατανάλωση ενέργειας, έγραψε ο οικονομικός διευθυντής Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης σε επιστολή του προς την HSBC Holdings, τον διαχειριστή του ομολόγου.
Το γεγονός σηματοδοτεί μια σπάνια στιγμή στην αγορά για χρέος που ισχυρίζεται ότι στοχεύει σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς στόχους και στόχους διακυβέρνησης και είναι η πρώτη φορά για ομόλογο σε ευρώ.
Το πρώτο γεγονός ενεργοποίησης SLB έλαβε χώρα πέρυσι, όταν η PKN Orlen SA, εταιρεία διύλισης πετρελαίου με έδρα την Πολωνία, άρχισε να καταβάλλει στους πιστωτές της υψηλότερο κουπόνι για δύο ομόλογα σε τοπικό νόμισμα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, αφού η MSCI μείωσε τη βαθμολογία ESG.
Image
Ο ρόλος της ενεργειακής κρίσης

Αλλά με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης να καθυστερεί τις προσπάθειες σε ολόκληρη την περιοχή να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα γεγονότα ενεργοποίησης SLB.
"Είναι ένα σημαντικό βήμα να δούμε ένα SLB που μπορεί να ενταχθεί στον δείκτη να χάνει έναν στόχο και να πληρώνει ένα κλιμακωτό κουπόνι", δήλωσε η Josephine Richardson, επικεφαλής της στρατηγικής χαρτοφυλακίου στο Anthropocene Fixed Income Institute.
"Αν και προτιμούμε να βλέπουμε τις εκπομπές να μειώνονται, αν ποτέ δεν ενεργοποιούνταν κανένα SLB, αυτό θα δημιουργούσε εύλογες επικρίσεις σχετικά με τα επίπεδα φιλοδοξίας των στόχων αυτών".
Η αγορά των SLBs δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν πώς συμπεριφέρονται τα προϊόντα αυτά υπό πίεση.
Η δομή τους συνήθως προβλέπει ότι οι εκδότες πληρώνουν ποινή εάν δεν επιτύχουν προκαθορισμένους στόχους ESG.
Αλλά με την απόφαση της Ευρώπης να αυξήσει την παραγωγή άνθρακα ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, πολλές βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις για το κλίμα εκτροχιάστηκαν.

Καθησυχάζει η Fitch

Με το θέμα ασχολήθηκε και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος εκτιμά ότι η επίπτωση στη ΔΕΗ από την επίδοση που σημείωσε για τη μείωση των εκπομπών CO2 έναντι του στόχου που είχε τεθεί στις ομολογίες βιωσιμότητας (SLB) θα είναι μικρή.
Όπως εξηγεί, οι επενδυτές θα συνυπολογίσουν στη λήψη των αποφάσεών τους το ό,τι η αποτυχία επίτευξης του στόχου δεν σχετίζεται με τις λειτουργικές επιδόσεις της ΔΕΗ, την αλλαγή στρατηγικής ή την αποδυνάμωση της εστίασής της στη βιωσιμότητα.

Το non paper της ΔΕΗ

Χωρίς να ενημερώνει σχετικά το επενδυτικό κοινό, η ΔΕΗ εξέδωσε ένα non paper που θεωρεί αμελητέο το πεναλτι.
Όπως ανέφερε, παρά την κρίση στην ενέργεια που χαρακτήρισε το 2022, η ΔΕΗ πέτυχε μείωση εκπομπής ρύπων 36% έναντι 40% που προέβλεπαν οι όροι έκδοσης του πράσινου ομολόγου των 650 εκατ. ευρώ.
Ο βασικός λόγος για την ικανοποίηση των αναλυτών έγκειται στο ότι η ΔΕΗ ούτως ή άλλως, πέτυχε σημαντική μείωση CO2 lenanti του στόχου που είχε τεθεί, με αμελητέο penalty στο επιτόκιο 0,50%.
Από την άλλη αν έπιανε τον στόχο εν μέσω ενεργειακής κρίσης όπως αυτή που βίωσαν επιχειρήσεις, παραγωγοί ενέργειας και καταναλωτές, τότε θα υπήρχε αντίδραση πως δήθεν οι στόχοι ήταν χαλαροί εξ αρχής και σκοπίμως…
H ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, αποδεικνύει ότι δεν κάνει green washing, δηλαδή η πρακτική που ακολουθούν ορισμένες εταιρείες να παραπλανούν τους καταναλωτές ή το κοινό, κάνοντας τους να πιστεύουν ότι ένα προϊόν, μια υπηρεσία, είναι φιλικά προς το περιβάλλον ή βιώσιμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης