Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Bιοχάλκο: Που οδηγούν τα ιστορικά ρεκόρ 80 ετών με τζίρο 7 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη 266 εκατ. ευρώ

Bιοχάλκο: Που οδηγούν τα ιστορικά ρεκόρ 80 ετών με τζίρο 7 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη 266 εκατ. ευρώ
Αρχίζει να κοιτά και προς τους μετόχους με διανομές μερισμάτων
Σχετικά Άρθρα
Μηνύματα ισχυροποίησης αρχίζει να εκπέμπει ο όμιλος Βιοχάλκο. Η σταθεροποίηση κερδοφορίας στις θυγατρικές εταιρείες διαμόρφωσαν ένα ισχυρό ισολογισμό καθώς σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά ρεκόρ για την 80χρονη πορεία του ομίλου, τόσο σε κύκλο εργασιών ( 7 δισ. ευρώ ), όσο και σε επίπεδο ενοποιημένων καθαρών κερδών ( 266 εκατ. ευρω ) σηματοδοτούν μια αλλαγή πλεύσης όσον αφορά την μερισματική πολιτική αφού για την χρήση του 2022 αποφασίστηκε μεικτό μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή.
Όμως η αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα του ομίλου και οι τάσεις της διεθνούς οικονομίας για την μετάβαση σε προϊόντα πράσινη και βιώσιμης οικονομίας, η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών σε αλουμίνιο – χαλκό ( Elvalhalcor ), σε καλώδια ( Cenergy ), και η άνοδος των μεγεθών στον τομέα του σιδήρου και των ακινήτων δεν αντικατοπτρίζεται σε χρηματιστηριακό επίπεδο, καθώς η κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο, υπολείπεται των κεφαλαιοποιήσεων των θυγατρικών της παρουσιάζοντας ένα σημαντικό discount έναντι διεθνών ανταγωνιστών. Τούτο δεν περνά απαρατήρητο από την διοίκηση και τα στελέχη του ομίλου εξ ου και οι προσπάθειες της Βιοχάλκο και των συμβούλων της, προκειμένου να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά των μετοχών με διεθνείς επενδυτές τόσο στην Cenergy, όσο και στην Elvalhalcor.
Σ ότι αφορά τον ισολογισμό, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30% σε ετήσια βάση στα 7 δισ. ευρώ (2021: 5,4 δισ. ευρώ), λόγω των αυξημένων τιμών πώλησης. Η δε ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία δίχως τις επιπτώσεις από τα μέταλλα (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) κατέγραψαν αύξηση 52% στα 649 εκατ. ευρώ, έναντι 426 εκατ. ευρώ το 2021, κυρίως λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών και των υψηλότερων περιθωρίων κερδοφορίας. Το ενοποιημένο EBITDA αυξήθηκε κατά 26% στα 646 εκατ. ευρώ.Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 375 εκατ. ευρώ, έναντι 276 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 266 εκατ. Ευρώ (2021: 195 εκατ. ευρώ).

Βελτίωση της σχέση δανεισμού/ebidta στον μεταλλουργικό κλάδο

Χαρακτηριστικό του ισολογισμού, είναι πως παρά τις ανάγκες των θυγατρικών για αυξημένα κεφάλαια κίνησης βελτιώθηκε ο δείκτης καθαρού δανεισμού πρός λειτουργικά κέρδη σε 3 φορές δίχως να συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος των ακινήτων ο οποίος διαθέτει μακροπρόθεσμη προοπτική και χρηματοδότηση. Με την προσθήκη του Real estate o δείκτης ανεβαίνει στο 3,2.
Οι προοπτικές για το 2023 στις κύριες αγορές της Βιοχάλκο αναμένονται θετικές εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης και παρά την γεωπολιτική αβεβαιότητα και το ενεργειακό κόστος και σύμφωνα με πηγές του ομίλου αναμένεται μια “εξισορρόπηση”, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης διατηρούνται προσώρας.Σε δηλώσεις του και σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος δήλωσε:
«Το 2022, οι εταιρίες της Viohalco διατήρησαν τη θετική δυναμική τους και κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30% και ανήλθε σε 6.986 εκατ. ευρώ, ενώ το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 649 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 52% έναντι του 2021. Αυτή η αύξηση, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια ενός έτους με γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, καταδεικνύει τη δυναμική και την ανθεκτικότητα του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου της Viohalco. Αποτυπώνει επίσης τη μακροπρόθεσμη ισχυρή ζήτηση για προϊόντα των εταιριών της Viohalco, χάρη στις παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης”.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης