Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βιοχάλκο: Πότε θα ανακάμψει πάνω από 1 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία

Βιοχάλκο: Πότε θα ανακάμψει πάνω από 1 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία
Cenergy και Elvalhalcor δημοσιεύουν ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων και κερδών κάθε τρίμηνο, αλλά…
Σχετικά Άρθρα

Χαμηλότερα από την αξία των δυο βασικών θυγατρικών της (Εlvalhalcor, Cenergy) συνεχίζει να κινείται η κεφαλαιοποίηση της Viohalco Συμμετοχών, η αποτίμηση της οποίας ανέρχεται, κάτω απο 1 δις. στα 992 εκατ. ευρώ. Mιας εταιρείας η οποία μέχρι πριν την φυγή στις Βρυξέλλες ήταν η σηματωρός μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Παρά το γεγονός ότι Cenergy και Elvalhalcor δημοσιεύουν ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων και κερδών κάθε τρίμηνο, η μητρική παραμένει στα επίπεδα τα οποία διαμορφώθηκαν μετά την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Τότε, στα υψηλά των 5 ευρώ και άνω, σημειώθηκαν πωλήσεις ορισμένων θεσμικών επενδυτών οι οποίοι αποχώρησαν καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους, των πρώτων υλών αλλά και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έπληττε κυρίως, τις βιομηχανικές μονάδες, όπως των θυγατρικών της Βιοχάλκο.
Εκ των υστερών, οι πωλητές δικαιώθηκαν καθώς η μετοχή της Βιοχάλκο έκτοτε παραμένει εγκλωβισμένη στην περιοχή των 3,80 ευρώ. Εν τω μεταξύ όμως, η Viohalco αύξησε την παραγωγική δυναμικότητα, τα μερίδια αγοράς της και παραμένει υποτιμημένη ιδιαίτερα εφόσον αλλάξουν οι συνθήκες. Κι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα, από όλους, εκείνοι οι πωλητές.

Καθαρά κέρδη 207 εκατ. ευρώ – αύξηση δανεισμού

Η Viohalco τόσο στο εξάμηνο – αλλά όπως αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα 9μηνου της Cenergy – ανταπεξέρχεται απέναντι στο υψηλό κόστος ενέργειας καθώς το οικονομικό μοντέλο των θυγατρικών μετακυλίει τις όποιες ανατιμήσεις πρός τους πελάτες.
Η άνοδος, όμως, των πρώτων υλών αναγκάζει, όπως θα δούμε, τις εταιρείες σε αύξηση των κεφαλαίων κίνησης και κατά συνέπεια του καθαρού δανεισμού.
Παρά τις αντιξοότητες, η Βιοχάλκο αύξησε τα θεμελιώδη μεγέθη της εμφανίζοντας στο εξάμηνο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων 3,59 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 45%, ενώ τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη κατέγραψαν άνοδο 81% φθάνοντας τα 355 εκατ. ευρώ.
Τα δε καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 207 εκατ. ευρω από 93, 3 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε για την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης και την παραγωγή των προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα ο όμιλος αύξησε κατά 67% το κεφάλαιο κίνησης και τον καθαρό δανεισμό σε 2,1 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η Cenergy στο 9μηνο αύξησε κατά 44% τα καθαρά κέρδη της σε 44,1 εκατ. ευρώ ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων αυξήθηκε σε 1,75 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία, όμως, θα διαθέτει πλέον 6 παραγωγικές μονάδες προκειμένου να παραδώσει τις παραγγελίες.

Η εμπλοκή στο Maryland - η αναβολή του placement της Cenergy

O όμιλος της Viohalco είχε αποφασίσει την αύξηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών στις θυγατρικές ( Cenergy) εφόσον υπογραφόταν εν τω μεταξύ η συμφωνία με τους Δανούς της Orsted για την μονάδα στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, η Cenergy το περασμένο Φθινόπωρο θα προχωρούσε σε παρουσιάσεις πρός ξένους επενδυτές και στην συνέχεια σε διάθεση μετοχών.
Ο πόλεμος, αλλά και οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, όμως, της Orsted με την πολιτεία του Maryland για το ηλεκτρικό ρεύμα και την σύνδεση με το δίκτυο λόγω και της αλλαγής των δεδομένων είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή προσώρας της διάθεσης μετοχών.
Παρά την εμπλοκή, η Viohalco, απέκτησε με χαμηλό κόστος νέα μονάδα ( Πετζετάκις ) για την Cenergy. Παράλληλα, με την θυγατρική ο σχεδιασμός της αύξησης της διασποράς περιλαμβάνει και την μητρική Βιοχάλκο καθώς τα ποσοστά των βασικών μετόχων φθάνουν στο 84%. Η Viohalco, όμως, διαθέτει και τις “εφεδρείες” στην ανάπτυξη ακίνητα ( Noval ), αλλά και την Σιδενόρ ( χάλυβας ), εταιρείες η αξία των οποίων δεν έχουν αποτυπωθεί στην συνολική κεφαλαιοποίηση του ομίλου.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης