Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Δάνειο - γέφυρα για την εξαγορά Enel Ρουμανίας και στο βάθος εταιρικό ομόλογο στην Ελλάδα

ΔΕΗ: Δάνειο - γέφυρα για την εξαγορά Enel Ρουμανίας και στο βάθος εταιρικό ομόλογο στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες του BN, η αξία της συναλλαγής θα κινηθεί μεταξύ 1-1.3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι τα 900 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δάνεια και 200-300 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια
Σχετικά Άρθρα
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου (28 Φεβρουαρίου) συνεχίζει η ΔΕΗ τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά εταιρειών της Enel Ρουμανίας, και ήδη προετοιμάζει την δομή της χρηματοδότηση της συναλλαγής τόσο με ελληνικές, όσο και με ξένες τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews, η αξία της συναλλαγής θα κινηθεί μεταξύ 1-1.3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι, τα 900 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δάνεια και 200-300 εκατ. ευρώ απο ίδια κεφάλαια.
Αρχικώς, η ΔΕΗ θα λάβει δάνειο-γέφυρα (bridge Financing) από κοινοπραξία ελληνικών και ξένων τραπεζών οι οποίες αποστέλλουν αυτή την περίοδο τους όρους χρηματοδότησης.
Ύστερα από ένα εξάμηνο μετά την οριστικοποίηση της συναλλαγής, η ΔΕΗ - η οποία στην διεθνή αγορά διαθέτει ήδη δυο διεθνή ομόλογα - αναμένεται να εκδώσει και ελληνικό εταιρικό ομόλογο μέσω του οποίου θα αποπληρωθεί η χρηματοδότηση – “γέφυρα”.
Βεβαίως, το καίριο ζήτημα για τους Έλληνες επενδυτές της λιανικής ομολόγων είναι να μην λάβουν διαφορετικό επιτόκιο από αυτό που πληρώνει ήδη η ΔΕΗ στους διεθνείς επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι, στο ένα από τα διεθνή ομόλογα η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να καταβάλλει ένα μικρό penalty (επιτόκιο), καθώς οριακά δεν εκπλήρωσε τους στόχους της πράσινης χρηματοδότησης (μείωση ρύπων).
Όπως ήδη έχει αναφέρει το Bankingnews, οι όροι της συναλλαγής τους οποίους διαπραγματεύεται η ΔΕΗ είναι ευνοϊκοί καθώς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εκτιμάται ότι, το τίμημα θα κινηθεί με ένα πολλαπλασιαστή 8 φορές τα λειτουργικά κέρδη, ενω για το δίκτυο διανομής το τίμημα αντιστοιχεί κάτω απο μια φορά τα ρυθμιστικά πάγια (RAB) - όταν τo Aυστραλιανό Mac Quarie κατέβαλλε 1,5 φορά την ρυθμιστική περιουσιακή βάση.
Με την απόκτηση της Enel Ρουμανίας στην προμήθεια ρεύματος η ΔΕΗ θα προσθέσει 3,1 εκατ. πελάτες φθάνοντας συνολικά τα 8 εκατ. πέλατες σε Ελλάδα και Ρουμανία.
- Στο δίκτυο διανομής ρεύματος με μήκος 128.000 χλμ, η Enel κατέχει τρείς εταιρείες διανομής ( E -distribute Muntenia sud, Ε-ditsribute Banat, E- distibute Dobrogea). Στον κλάδο πωλείται το 70% των μετοχών.
- Στην παραγωγή πωλείται το 100% της Enel Green Power η οποία σε 12 περιοχές διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 543 MW, εκ των οποίων τα 498MW είναι Αιολικά Πάρκα και 36MW Φωτοβολταϊκά. Η εταιρεία επίσης έχει υπό κατασκευή άλλα 170MW.
- Στην προμήθεια ρεύματος η Enel δραστηριοποιείται με δύο εμπορικές εταιρείες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης