Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί βλέπει μερισματικές αποδόσεις 8% και άνοδο 50% σε Motor Oil και Helleniq Εnergy η Alpha finance

Γιατί βλέπει μερισματικές αποδόσεις 8% και άνοδο 50% σε Motor Oil και Helleniq Εnergy η Alpha finance
H Αlpha Finance για το 2022 εκτιμά καθαρά κέρδη 880 για την Motor Oil και 824 εκατ. ευρώ για την Helleniq Εnergy
Σχετικά Άρθρα

Mερισματικές αποδόσεις άνω του 8% έως το 2026 αναμένει για την Helleniq Εnergy και την Motor Oil, η Alpha Finance η οποία αναβάθμισε τις τιμές -στόχους σε 9,14 ευρώ για την πρώτη και 25,56 ευρώ για την δεύτερη, δηλαδή συνολική άνοδο των μετοχών κατά 46% και 51% αντίστοιχα.
Η έκθεση της Alpha Finance για τα διυλιστήρια επισημαίνει ότι, η τρέχουσα περίοδος είναι η τέλεια για να αναβαθμιστούν στο επόμενο στάδιο της πράσινης μετάβασης - εν μέσω του πρώτογνωρου ενεργειακού περιβάλλοντος και τις αβεβαιότητες της αγοράς πετρελαίου ( Οπεκ - μείωση παραγωγής, αιτήματα για πλαφόν στην τιμή πετρελαίου, κυρώσεις στην Ρωσία, μείωση αποθεμάτων ΗΠΑ) - καθώς υποστηρίζονται από τα ισχυρά και υγιή πάνω από το ιστορικό μέσο όρο, περιθώριο διύλισης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Όπως συμπεραίνει η έκθεση, “Η Eλλάδα είναι στο δρόμο για να μεταβληθεί σε ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου και τα δυο διυλιστήρια ηγούνται της προσπάθειας με κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια, τις υποδομές υγροποιημένου αερίου LNG και την δυνατότητα αποθήκευσης, προωθώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως βιοκαύσιμα, βιομάζα και υδρογόνο”,
Και τα δυο διυλιστήρια έκτισαν χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών (RES), προσδοκώντας αυτό να ανέλθει στο 1GW μέχρι το 2026 και να ξεπεράσει τα 2GW στο 2030.
Η Helleniq Energy με εγκατεστημένη ισχύ 341 MW, κυρίως, φωτοβολταϊκά στοχεύει στην αύξηση της δυναμικότητας τους. H Μotor Oil με εγκατεστημένη ισχύ 279MW, κυρίως, Aιολικά πάρκα στοχεύει να επικεντρωθεί εκεί. Η Motor Oιλ μετατρέπεται σε ηγέτη στις ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 793 MW, μετά την εξαγορά του Ανέμου η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. Και οι δύο Όμιλοι, για την Alpha Finance, διαπραγματεύονται σε discount σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζουν σημαντική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών καθώς και μερισματικές αποδόσεις άνω του 8% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-26.
H Αlpha Finance για το 2022 εκτιμά καθαρά κέρδη 880 για την Motor Oil και 824 εκατ. ευρώ για την Helleniq Εnergy και μερίσματα 1,4 ευρώ και 1,05 ευρω αντίστοιχα.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Χρηματιστηριακής, η Helleniq Energyδιαπραγματεύεται 4,2 φορές τα καθαρά κέρδη και 4 φορές την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (adj. EBITDA), ενώ η Μοτορ Οil, 3,0 φορές τα καθαρά κέρδη και 3,5 φορές την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία του 2023. H Alpha Finance εκτιμά ότι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και αύξησης του ενεργειακού δυναμικού από ΑΠΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις σημαντικού rerating, κυρίως για την ΜΟΗ , έπειτα και από την ολοκλήρωση της εξαγοράς, καθώς μ αυτό τον τρόπο μειώνεται η μεταβλητότητα της κερδοφορίας, ενώ η HELLENiQ ENERGY, έπειτα και από την ολοκλήρωση της συντήρησης και των τριών μονάδων διύλισης φέτος, αναμένεται να προχωρήσει δυναμικά και πιθανότατα να επιταχύνει την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, διατηρώντας έτσι την ηγέτιδα θέση που κατέχει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Eurobank Εquities: Τι αναμένει για ΜΟΗ στο 9μηνο

H Εurobank Εquities σε σημείωμα της αναμένει για την Motor Oil 4,5 δισ. πωλήσεις, τα περιθώρια διύλισης στα 18 δολάρια έναντι 22 του περασμένου τριμήνου, προσαρμοσμένα κέρδη 432 εκατ. ευρώ ( άνοδος 223%) και καθαρά κέρδη τριμήνου 254 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη αναμένονται σε 1,5 δις. ευρώ για την χρήση.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης