Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μάχη αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών... για την είσοδο στο χρηματιστήριο του «Ελ. Βενιζέλος» - Ο νέος σχεδιασμός

Μάχη αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών... για την είσοδο στο χρηματιστήριο του «Ελ. Βενιζέλος» - Ο νέος σχεδιασμός
Goldman Sachs, JP Morgan, Μorgan Stanley, Bank οf America περιλαμβάνονται στους ενδιαφερόμενους
Σχετικά Άρθρα

Επενδυτικές τράπεζες και δικηγορικές εταιρείες αναμένεται να προσκαλέσει σύντομα το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προετοιμάσουν την εισαγωγή στο χρηματιστήριο των μετοχών του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Αν και η ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης του 30% των μετοχών του ΔΑΑ (2020) δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως (;), από το καλοκαίρι το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την αλλαγή σχεδιασμού, σε μια προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης του.
Άλλωστε, για την ιδιωτικοποίηση του «αιώνα» (Αττική Οδός) συνεχίζονται οι διεργασίες ενώ η ΔΕΠΑ υποδομών ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Δεδομένου ότι την Ευρώπη δεν υπάρχουν ανάλογες δημόσιες προσφορές (μεγάλες παραχωρήσεις) οι Έλληνες και ξένοι σύμβουλοι, θα τεστάρουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, σε μια δύσκολη συγκυρία για το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο, και όπως θα δούμε δεν αποκλείεται με την εισαγωγή των μετοχών να επαναληφθεί η αναζήτηση ενός στρατηγικού επενδυτή (Cornerstone Investor), όπως πραγματοποιήθηκε με την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Και ο νέος πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Κοντόπουλος έχει υποστηρίξει την ανάγκη δημόσιων προσφορών – αν και έχει παρατηρηθεί από ξένους επενδυτές πως αυτό που λείπει απο το ΧΑ είναι αναπτυσσόμενες μεσαίες εταιρείες και όχι μεγάλες ημι -κρατικές.
Το ΤΑΙΠΕΔ ( 30% ) και το Υπερταμείου (25%) προβάλλουν την συγκυρία της υψηλής επιβατικής κίνησης που έφθασε στο 90% του 2019 και ταυτόχρονα θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν την μεγαλύτερη Δημόσια προσφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τον ΟΤΕ.
Επίσης, στις 29 Ιουνίου, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε ακύρωση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το έργο της ανεξάρτητης αποτίμησης για την πώληση του 30%.

«Μάχη» αμερικανικών τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, οι αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs, JP Morgan, Μorgan Stanley, Bank Of America βρίσκονται μεταξύ των διεκδικητών δίχως να αποκλείεται και η συμμετοχή μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Από τις αμερικανικές τράπεζες, πιο δραστήρια είναι η Goldman Sachs (X. Hλιάδης) η οποία συμμετείχε και σε ανάλογη Δημόσια προσφορά σε Ισπανικά Αεροδρόμια ενω έχει ήδη εισάγει το μοντέλο του Cornerstone investor με την συμμετοχή του CVC στην ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι, για την πώληση του 30% η Deutsche Bank και η Eurobank ενεργούσαν ως χρηματοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ και η κοινοπραξία δικηγορικών εταιρειών legal Partners και Δρακόπουλος & Bασαλάκης ως νομικοί σύμβουλοι.

Ποιοι θα πουλήσουν – οικονομικά στοιχεία

Για την εισαγωγή του 30% των μετοχών στο χρηματιστήριο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πραγματοποιηθεί διερευνητικές επαφές στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους για αναλογική πώληση των ποσοστών, ενω μετά την εισαγωγή δεν αποκλείονται και placements από το ΤΑΙΠΔΕΔ, ΕΕΣΥΠ.
Μέτοχοι του ΔΑΑ είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η AviAlliance GmbH( 26,7% +8 μετοχές), η AviAlliance Capital GmbH (13,3%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5% -8 μετοχές).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ συνολικά, κατά τους επτά πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου άγγιξε τα 11,8 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 17,1% σε σύγκριση με το 2019.
Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 10,5%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 20% αντίστοιχα.
Το 2019 – χρονιά ρεκόρ - τα έσοδα του ΔΑΑ ανήλθαν σε 518,5 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη 336 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 224,9 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης