Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο μέγιστο δουλεύουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με τον κίνδυνο να βγουν εκτός λειτουργίας

Στο μέγιστο δουλεύουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με τον κίνδυνο να βγουν εκτός λειτουργίας
«Πονάει» η επιχείρηση από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Σχετικά Άρθρα
Το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ «ψειρίζουν την μαϊμού» όταν η χώρα κινδυνεύει να μην έχει ρεύμα με την Ανεξάρτητη Αρχή να εξαπολύει …κυνηγητό κατά των παρόχων που τα τιμολόγια του Αυγούστου συμπεριέλαβαν μηνιαίο πάγιο που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 30 ευρώ ανά Mwh, πιθανότητα ως ασφάλεια για τους κινδύνους που διατρέχουν.
Οι …δουλειές του ποδαριού της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ που προσπαθεί να μπαλώσει την κατάσταση με αιφνιδιαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις φέρνει περισσότερη αναστάτωση στην αγορά ενώ χάνει τον πραγματικό του στόχο που είναι η ενδυνάμωση των παραγωγών και η διατήρηση εν ζωή των προμηθευτών.
Το νομοθετικό εργαλείο του ΥΠΕΝ που κατήργησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής που στην πράξη ενσωματώθηκε στην αρχική τιμή ενώ δεν πρόβλεψε το σενάριο των εκπτώσεων προς τους καταναλωτές του στη περίπτωση που η τιμή της Mwh κινηθεί στα τέλη Αυγούστου χαμηλότερα από αυτές που έδωσαν οι προμηθευτές ενέργειας.

Πώς η Elpedison έβαλε στο προσκήνιο τις εκπτώσεις

Η εκδοχή της έκπτωσης στα τιμολόγια του μήνα ήρθε στο προσκήνιο από την Elpedison φέρνοντας νέα δεδομένα στην αγορά και κυρίως αναστάτωση στο ΥΠΕΝ και στη ΡΑΕ διότι η νομοθετική παρέμβαση δεν προβλέπει εκπτώσεις αλλά και δεν τις απαγορεύει.
Η διοίκηση της Elpedison έδωσε ως αρχική τιμή τα 939 ευρώ ανά Mwh αλλά προβλέπει επιστροφή 443 ευρώ ανά Mwh στους καταναλωτές με συνέπεια η πραγματική αξία της Mwh να διαμορφώνεται στα 496 ευρώ για τον μήνα Αύγουστο.
Σε σχέση με την τιμή της ΔΕΗ που ήταν στα 486 ευρώ και πάγιο 3,5 ευρώ η τελική τιμή της Mwh ανέρχεται στα 490 ευρώ.
Η διαφορά των δύο τιμολογίων είναι οριακή αλλά η Elpedison υπόσχεται επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές ενώ η ΔΕΗ είναι έτοιμη να καρπωθεί τα κέρδη από την πτώση της τιμής της Mwh.

Η ΡΑΕ ψάχνει τις πάγιες χρεώσεις των παρόχων

Ο Ρυθμιστής της αγοράς Ενέργειας θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον του στις οικονομικές δυνατότητες των παρόχων ενέργειας να αγοράζουν ενέργεια όπως και τους παραγωγούς για τις οικονομικές δυνατότητες που έχουν για την αγορά φυσικού αερίου για να λειτουργήσουν οι μονάδες.
Όμως η ΡΑΕ σπαταλά χρόνο αξιολογώντας την εμπορική πολιτική των παρόχων ενώ δεν διατυπώνει καμία ανησυχία ποιες εταιρείες θα έχει τον Οκτώβριο στην κατηγορία των προμηθευτών και των παραγωγών.
Η ΔΕΗ θα αντέξει με τιμές φυσικού αερίου στα 230 ευρώ ανά Mwh
Η ΡΑΕ θα πρέπει σε καθημερινή βάση να ζητάει πληροφορίες από τη ΔΕΗ καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο πάροχο της αγοράς στον τομέα της προμήθειας και ήδη θα έπρεπε να είχε ζητήσει σχετικές πληροφορίες για το πιθανό ύψος των ζημιών που θα καταγράψει από το χαρτοφυλάκιο των νοικοκυριών στην περίπτωση που η χονδρεμπορική τιμή διαμορφωθεί στα 550 ευρώ ανά Mwh τον Αύγουστο.
Όμως οι οδηγίες που λαμβάνει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ την οδηγούν σε σπατάλη χρόνου αναζητώντας τον τρόπο τιμολόγησης των παγίων χρεώσεων ενώ οι αρμόδιοι δεν είχαν προβλέψει το σενάριο των εκπτώσεων στους καταναλωτές από τους ίδιους τους παρόχους.
Επιπλέον το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ θα πρέπει να γνωρίζουν την παραγωγική δυνατότητα σε Mwh από τις λιγνιτικές μονάδες και σε δεύτερο στάδιο η προτεινόμενη τιμή που έδωσε για τον Αύγουστο τις επιτρέπουν να αγοράζει φυσικό αέριο στα 250 ευρώ ανά Mwh για την παραγωγή ενέργειας;

Η ΔΕΗ «πονάει» με τα 227 ευρώ ανά Mwh του φυσικού αερίου

H διοίκηση της ΔΕΗ ήδη νοιώθει πίεση από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και για να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε παραγωγή ενέργειας προς το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με βάση τις οδηγίες του ΑΔΜΉΕ, επιλέγει να τερματίσει τις παραγωγικές δυνατότητες των λιγνιτικών μονάδων με τον κίνδυνο να βγουν εκτός λόγω βλαβών.
Τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας οι λιγνιτικές μονάδες έδωσαν 38.904 Mwh στις 27 Ιουλίου και 38.658 Mwh για τις 28 Ιουλίου.

Η οροφή της παραγωγικής δυνατότητας των μονάδων από λιγνίτες είναι οι 47.000 Mwh αλλά η λειτουργία τους στο υψηλότερο σημείο αυξάνει τους κινδύνους οι μονάδες να τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών.
Όπως όλα δείχνουν η διοίκηση της ΔΕΗ αναλαμβάνει το ρίσκο να εξαντλήσει τη παραγωγική δυναμικότητα των λιγνιτικών μονάδων για να τα …φέρει βόλτα με βάση τη τιμή που έδωσε.
Τα συμβόλαια TTF του φυσικού αερίου χθες πήραν φωτιά με την τιμή του να ανεβαίνει στα 227 ευρώ για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 216 ευρώ.

Η Ελλάδα πουλάει φθηνά το ρεύμα στους ξένους!

Χθες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η χονδρεμπορική τιμή σημείωσε πτώση κατά 20% σε σχέση με προχθές και υποχώρησε στα 378,08 ευρώ ανά Mwh.
Η πτώση οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές ενέργειας που ανήλθαν σε 34.312 Mwh ενώ οι εισαγωγές ήταν μόλις 7226 Mwh. Οι εγχώριοι παραγωγοί εισέπραξαν 12,9 εκατ. ευρώ.

Η παραίτηση βόμβα του Γιώργου Ιωάννου

Κεραυνός εν αιθρία ήταν η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Γιώργου Ιωάννου, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την αποχώρηση του ενώ ήταν αυτός που έθεσε σε λειτουργία το νέο θεσμό.
Το επαγγελματικό του προφίλ η πανεπιστημιακή του ιδιότητα, το βαρύ βιογραφικό του με σπουδές στις ΗΠΑ και το πλούσιο συγγραφικό έργο, τον προσδιορίζουν ως επαγγελματία που δεν μεμψιμοιρεί .

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης