Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Πετάει» η Mwh στα 425 ευρώ ενώ μπαίνουν στην πρίζα τα ενεργοβόρα κλιματιστικά λόγω καύσωνα

«Πετάει» η Mwh στα 425 ευρώ ενώ μπαίνουν στην πρίζα τα ενεργοβόρα κλιματιστικά λόγω καύσωνα
Που είναι οι ηλεκτρικές συσκευές του κ Κώστα Σκρέκα;
«Στασίδι» στον επερχόμενο καύσωνα πιάνουν οι παραγωγοί ενέργειας ανεβάζοντας στα ύψη την τιμή της Mwh για σήμερα Παρασκευή 22 Ιούλιου στα 425,92 ευρώ ανά Mwh που απέχει ελάχιστα από το ρεκόρ της 7η Μαρτίου που ήταν τα 426 ευρώ με την τιμή του φυσικού αερίου την συγκεκριμένη ημέρα στα 215 ευρώ ανά Mwh ενώ σήμερα ήταν στα 151 ευρώ και με δεδομένο ότι η Ρωσία δεν κόβει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον Nord Stream 1.
Οι παραγωγοί για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση σε ενέργεια λόγω ανόδου της θερμοκρασίας η τιμή της Mwh κινήθηκε βίαια σε υψηλότερα επίπεδα.
Σήμερα ο υδράργυρος στην Αττική θα ανέβει στους 37ο βαθμούς και το Σαββατοκύριακο θα σκαρφαλώσει στους 40ο βαθμούς.
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα δώσουν το παρόν και τις επόμενες ημέρες ενώ το ΥΠΕΝ μέσα από το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών μετρά τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν ενώ ο καύσωνας δείχνει τα …δόντια του.

Το «Αλλάζω Συσκευή» δέχθηκε 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες οι 149.948 κατατάσσονται στις «καταρχήν επιλέξιμες».
Το ΥΠΕΝ προβλέπει την κατάθεση ενστάσεων η «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων» θα είναι ενεργή από τις 22/7/2022 έως και τις 28/7/2022.
Στην πρίζα τα ενεργοβόρα κλιματιστικά λόγω καύσωνα.
Ο καύσωνας είναι προ των πυλών ενώ τα απαρχαιωμένα κλιματιστικά θα καταναλώνουν τις Kwh σε υψηλέ ταχύτητες ενώ η λιανική τιμή της Kwh θα έχει πιάσει τα 50 λεπτά στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου όταν πέρυσι ήταν στα 0,15 ευρώ πέρυσι.

Σήμερα ένα κλιματιστικό 2000 watt καταναλώνει 2 Kwh την ώρα.
Στην περίπτωση που λειτουργήσει πέντε ώρες θα έχουν καταναλωθεί 10 Kwh. Το κόστος θα ανέλθει στα 5 ευρώ όταν πέρυσι με τις ίδιες ώρες λειτουργίας το κόστος ήταν στο1,5 ευρώ. Ο καταναλωτής εξαιτίας της αύξησης της τιμής της Kwh για να δροσίσει το σπίτι του θα πληρώσει παραπάνω κατά 233% .
Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ θα χρηματοδοτήσει προς 200 ευρώ ανά Mwh τις καταναλώσεις του Ιούλιου μειώνοντας την τελική αξία τα ων λογαριασμών ρεύματος κατά 50%.
Η άνοδος της τιμής της Mwh στα 425 ευρώ
Η αυξημένη ζήτηση σε ενέργεια από την εγχώρια αγορά και η μείωση της συμμετοχής των αιολικών μονάδων παραγωγής συνέβαλαν αποφασιστικά στην άνοδο της τιμής με τους παραγωγούς ενέργειας να «τσιμπάνε» τις τιμές παρότι δεν καρπώνεται τα οφέλη της ανόδου λόγω του πλαφόν που έχει βάλει η κυβέρνηση στις μονάδες παραγωγής ενέργειας. Ακόμη η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για ενέργεια συνέβαλε και αυτή με τη σειρά της για να φτάσει η τιμή της Mwh μία ανάσα από τα ρεκόρ του περασμένου Μαρτίου των 426 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι ποσότητες ενέργειας που έγιναν εξαγωγή ανήλθαν σε 26.569 μέσω του διασυνδεδεμένου δικτύου με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία τη Βουλγαρία και την Ιταλία.
Η αξία της ενέργειας που πουλήθηκε ήταν 11 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για καθαρά έσοδα των παραγωγών που κάλυψαν με τις μονάδες τους τις ανάγκες του εξωτερικού.
Πέντε και δέκα ημέρες το μήνα να διαμορφώνονται συνθήκες πώλησης ενέργειας προς τις ξένες αγορές και σε υψηλές τιμές θα φέρουν σημαντικά έσοδα στους παραγωγούς που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των λειτουργικών κερδών των ομίλων.
Την Δευτέρα οι προμηθευτές ενέργειας εκτός απροόπτου θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα το κόστος της Mwh ανά εταιρεία για τον Αύγουστο.
Η τιμή που θα δώσει η ΔΕΗ θα κρίνει και την πορεία της αγοράς ως ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς αφού τα έξι στα δέκα νοικοκυριά είναι στο δικό της χαρτοφυλάκιο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο