Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νoval: Αύξηση 21,3 εκατ. ευρώ με εισφορά σε είδος – Oι αποτιμήσεις

Νoval: Αύξηση 21,3 εκατ. ευρώ με εισφορά σε είδος – Oι αποτιμήσεις
Η Νoval αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα

Μπορεί η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη ( Ελληνικό ) να μην αποτυπώνεται επαρκώς χρηματιστηριακά, ωστόσο οι υψηλές τιμές κατοικιών αποτελούν ένα δείκτη για τις εταιρείες ακινήτων.
Με σημείο αναφοράς το Ελληνικό, το ενδιαφέρον ξένων funds- ΑΕΕΑΠ για ακίνητα και τις υψηλές αποδόσεις (6-7,5%) για logistics, γραφεία, οικιστικές αναπτύξεις, η Νoval προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 21,3 εκατ. ευρώ, με εισφορές σε είδος, ακινήτων και μετοχών εταιρειών συμφερόντων της Βιοχάλκο που έχουν στην κυριότητα τους ακίνητα.
Η Noval Properties, η οποία αποτελεί τον βραχίονα ακινήτων του ομίλου Βιοχάλκο έχει λάβει παράταση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, ενω τον περασμένο Δεκέμβριο άντλησε 120 εκατ. ευρώ μέσω εταιρικού ομολόγου. Ειδικότερα, κατά την γενική συνέλευση εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 21,3 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εκδοθούν 21.346.259 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ και με τιμή διάθεσης 1,2709 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η Noval, μεταξύ άλλων, πρόκειται να αποκτήσει, ακίνητα του Κοινωφελούς ιδρύματος κοινωνικού και πολιτιστικού έργου ( αποτίμηση 1,2 εκατ. ευρώ ) , αγροτεμάχια 248.540 τ.μ της εταιρείας Μεσογειακές επιχειρήσεις ( Περίθεια – Κέρκυρα με αποτίμηση 7,4 εκατ. ευρώ, γήπεδα 28.528 τ.μ και ακίνητα της της Μεταλλουργίας Αττικής στην Βιομηχανική περιοχή Μάνδρας ( με αποτίμηση 2,7 εκατ. ευρώ ), οικιστικά ακίνητα στην Θεσσαλονίκη κα. Τα ακίνητα και οι μετοχές εταιρειών ακινήτων αποτιμήθηκαν με 13 εκθέσεις αποτίμησης από την εταιρεία Δανός Συνεργάτες, η οποία προχώρησε και σε ανάλυση της των προοπτικών ελληνικής κτηματαγοράς επισημαίνοντας ότι, τόσο οι υψηλές τιμές στο Ελληνικό – οι οποίες ξεπέρασαν τους στόχους - όσο και οι πωλήσεις ακινήτων στην δευτερογενή αγορά υποδεικνύουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Η εταιρεία Δανός υπογραμμίζει επίσης τις υψηλές αποδόσεις έως 7,5% για ακίνητα logistics, 6-7% για την κατηγορία των γραφείων, τις οικιστικές αναπτύξεις.

Νoval : Χαρτοφυλάκιο 43 ακινήτων

Η Νoval αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα με ενεργητικό 413 εκατ. ευρώ και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 43 ακινήτων, συνολικής επιφανείας 453.000 τ.μ με μέση απόδοση μίσθωσης 6,9% και πληρότητα 95%.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η Noval άντλησε μέσω 7ετούς πράσινου ομολόγου, κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,65% προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 316 εκατ. ευρώ, έως το 2025. Μεταξύ των ακινήτων που θα αναπτυχθούν είναι το ακίνητο της Kodak, η αστική ανάπλαση πρώην βιομηχανικού ακινήτου στην Πειραιώς, μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων κ.α .
Το 20% τoυ χαρτοφυλακίου της εταιρείας είναι πράσινα και βιώσιμα κτίρια που διαθέτουν πιστοποίηση leed. Το 2021, η Noval, εμφάνισε καθαρά κέρδη 35,1 εκατ. ευρώ, με έσοδα από μισθώματα 18,6 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης