Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιχειρηματική ουτοπία - Στην προσπάθεια του ο Περιστέρης να πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κάνει προβλέψεις έως το 2029

Επιχειρηματική ουτοπία - Στην προσπάθεια του ο Περιστέρης να πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κάνει προβλέψεις έως το 2029
Η απορία μιας είναι γιατί δεν έκανε πρόβλεψη έως το 2030 και έμεινε στο 2029 μάλλον στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα μπορούσαν να προβλέψουν με σαφήνεια έως το 2029 και από το 2030 θα έχασαν την ικανότητα πρόβλέψης

Κανείς δεν σχολίασε, κανείς δεν ανέλυσε μια λεπτομέρεια… πως μια εταιρία μπορεί να κάνει πρόβλεψη έως το 2029 δηλαδή 7 χρόνια μετά στηριζόμενη στις εγκατεστημένη ισχύ και στο επενδυτικό πρόγραμμα.
Αναλυτής επενδυτικής τράπεζας που βρέθηκε στο investor day της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σχολίασε ότι η εταιρία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κρίση στο Τέξας ενέγραψε ζημία και πούλησε την δραστηριότητα… μπορεί να κάνει πρόβλεψη έως το 2029;
Η απορία μιας είναι γιατί δεν έκανε πρόβλεψη έως το 2030 και έμεινε στο 2029 μάλλον στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα μπορούσαν να προβλέψουν με σαφήνεια έως το 2029 και από το 2030 θα έχασαν την ικανότητα πρόβλέψης.

Προφανώς και τα business plan τέτοιας μεγάλης χρονικής κλίμακας αποτελούν επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά ανέκδοτα.

Το πιο σημαντικό όλων ωστόσο είναι ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο βασικός μέτοχος της Γιώργος Περιστέρης προσπαθούν να πουλήσουν και εδώ γεννάται το ερώτημα… πωλείται μια εταιρία και παρουσιάζεται ένα business story για το 2029;
Δύο είναι οι πιθανότητες
1)Να μην θέλει να πουλήσει ο Περιστέρης αλλά εάν δεν πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η χρηματιστηριακά αδύναμη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν θα ξεκολλήσει από την ζώνη των 9,50 ευρώ περίπου όπου βρίσκεται καθηλωμένη εδώ και πολλούς – πολλούς μήνες…
2)Η προβολή τόσο μακροπρόθεσμης εκτίμησης που με όρους επισφάλειας ως προς την πρόβλεψη αγγίζει το 100% έχει ένα σκοπό να δικαιολογήσει την υψηλή τιμή που θέλει να πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ο Γιώργος Περιστέρης.
Ο βασικός μέτοχος θέλει να πουλήσει στα 24 ή 25 ευρώ τιμές ακραία αδικαιολόγητες καθώς δεν δικαιολογείται το premium 44%.
Λογικά η δίκαιη τιμή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι στα 20 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση στα 22 ευρώ και υπάρχει λογική επεξήγηση με βάση τις αποτιμήσεις ομοειδών εταιριών.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει αποτίμηση 2 δισεκ. ευρώ με τιμή 17,30 ευρώ

Τι συμβαίνει με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η πίεση Μαρινάκη να πωλήσει τις μετοχές του…


Ο επενδυτικός όμιλος από την Αυστραλία η Macquarie ως γνωστό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει το 54,34% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τίμημα 22 με 23 ευρώ ανά μετοχή ή premium 30% από τις τρέχουσες τιμές στα 17,30 ευρώ ή συνολική χρηματιστηριακή αξία 2 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο υπάρχει εμπλοκή με την Macquarie στο τίμημα, δεν υπάρχει deal με την Macquarie... ακόμη τουλάχιστον
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά σημαντική αλλαγή στην στρατηγική του Γιώργου Περιστέρη βασικού μετόχου στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καταγράφεται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενώ αρχικά εξέταζε την πώληση του 22% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (16% από το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ανέρχεται στο 37,30% και 5,98% της Atale του Β. Μαρινάκη)… εξετάζει την πλήρη πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής…
Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30% και του Γιώργου Περιστέρη 11,06% το άθροισμα δηλαδή 48,36% και μαζί με το ποσοστό του Μαρινάκη 5,98% συνολικά 54,34%.

Πιέζει ο Μαρινάκης για πώληση

Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες από ορισμένους κύκλους που αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας Β. Μαρινάκης πιέζει ώστε να πουλήσει τις μετοχές που έχει αποκτήσει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Ο Μαρινάκης με ποσοστό σχεδόν 6% - κατά άλλους το ποσοστό του είναι μεγαλύτερο – ασκεί πιέσεις ώστε να προχωρήσει το deal ώστε να μπορέσει να διαθέσει τις μετοχές που κατέχει.
Συν τοις άλλοις ο στόχος του δεν ήταν να καταστεί στρατηγικός επενδυτής αλλά δυνητικός πωλητής και αυτό αποδεικνύεται και από το δάνειο που έλαβε σχεδόν 35 εκατ από την Optima Bank.
Εάν υποθέσουμε ότι η Macquarie από την Αυστραλία θα ήταν διατεθειμένη να αγοράσει στα 22 με 23 ευρώ σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σημαίνει 62,8 εκατ μετοχές που αναλογούν στο 54,34% ή 1,45 δισεκ. ευρώ.
Εκ των οποίων 43,2 εκατ μετοχές αναλογούν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή 37,30% ή τίμημα 972 εκατ. ευρώ.
Το 11,06% των μετοχών που κατέχει ο Περιστέρης αναλογεί σε 12,7 εκατ μετοχές ή τίμημα 285 εκατ ευρώ.
Το 5,98% των μετοχών που κατέχει ο Μαρινάκης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλογεί σε 6,9 εκατ μετοχές ή τίμημα 155 εκατ ευρώ.
Οπότε σε ένα σενάριο όπου ο υποψήφιος επενδυτής προσέφερε 22 με 23 ευρώ ανά μετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ελάμβανε τίμημα περίπου 972 εκατ. ευρώ
ο Γιώργος Περιστέρης 285 εκατ ευρώ
ο Βαγγέλης Μαρινάκης 155 εκατ ευρώ
Συνολικό άθροισμα 1,41 δισεκ. ευρώ - Δεν δικαιολογείται όμως τέτοια αποτίμηση

Εάν δοθούν 22 με 23 ευρώ θα υπάρξει deal αλλά τα 23 ευρώ αναλογούν σε υπερτίμημα σχεδόν 33% ή premium 33%.

Αξίζει αυτό το υπερτίμημα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;


Η απάντηση είναι σαφής όχι δεν αξίζει τέτοιο υπερτίμημα γιατί θα αποτιμάει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 115,8 εκατ μετοχές Χ 22,5 ευρώ = 2,66 δισεκ. από περίπου 2 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Θεωρούμε την αποτίμηση στα 2,66 δισεκ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ακραία πανάκριβη… προσέξτε ακραία υπερτιμημένη και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται από τις επιδόσεις της εταιρίας.
Από την άλλη βέβαια παραχωρώντας όλη την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το management... αυτό ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος πρέπει να το πληρώσει αλλά τα 2,66 δισεκ. συνολική αποτίμηση δεν δικαιολογείται…

Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;


Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό ήταν αδιέξοδο.
Πουλώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δυνητικά θα πάρει 1 δισεκ. ευρώ και θα μειώσει τον δανεισμό της 50% εξέλιξη σίγουρα θετική.
Ο Περιστέρης θα πάρει 285 εκατ και θα αποπληρώσει τις πολλές υποχρεώσεις του.
Ο Μαρινάκης θα αποχωρήσει με ένα εντυπωσιακό υπερκέρδος από την επένδυση του.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ξεκολλήσει από τα 9,50 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 12 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 12 ευρώ = 1,36 δισεκ. από 980 εκατ. της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά προσοχή θα έχει χάσει το 37,30% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και μακράν λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…

www.banki
ngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->