Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο bankingnews: Στο παρελθόν πώς δουλεύαμε με επιτόκια 28% και υψηλό πληθωρισμό;

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο bankingnews: Στο παρελθόν πώς δουλεύαμε με επιτόκια 28% και υψηλό πληθωρισμό;

Το πρόβλημα είναι να μην «σπάσει» η συνοχή με ευθύνη του κράτους και των επιχειρήσεων

Σχετικά Άρθρα

Μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση δηλαδή υψηλότερα επιτόκια, υψηλό πληθωρισμό;
Στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών θέσαμε το ερώτημα προς τον επιχειρηματία κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε δραστηριότητα στο επιχειρείν σ' ένα οξύτερο από το σημερινό πληθωριστικό περιβάλλον.

Πώς δεν θα υπάρξει ρήγμα στην κοινωνική συνοχή με τον υψηλό πληθωρισμό;

Απαντά, πως οι επιχειρηματίες της παλαιότερης γενιάς αντιμετώπισαν με επιτυχία υψηλότερα επιτόκια και πληθωρισμό.
«Δουλεύαμε τις επιχειρήσεις με επιτόκια έως και 28%.
Και οι εταιρείες δούλευαν μ’ ένα τρόπο: με αυξήσεις μισθών, και αυξήσεις τιμών».
Διακρίνει επίσης ότι, οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια ξέχασαν να δουλεύουν σ ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος δεν είναι απαραίτητα κακός για μια οικονομία, όπως η ελληνική η οποία διαθέτει υψηλό χρέος.
Μακροπρόθεσμα ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να βολεύει την Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων, ωστόσο το πρόβλημα για τον κ. Θεοδωρόπουλο είναι τι θα συμβεί ανάμεσα, δηλαδή να μην προκληθεί πρόβλημα στην κοινωνική συνοχή από την μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων που “τρώει” ο πληθωρισμός.

Για την εφοδιαστική αλυσίδα 

Σ ότι αφορά τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ιδιαίτερα τις αυξήσεις του μεταφορικού κόστους ο ίδιος θεωρεί ότι, είναι μύθος το γεγονός πως η άνοδος των τιμών προέρχεται απο ένα κλάδο (λ.χ τις εταιρείες μεταφοράς κοντέινερ) κι αυτό διότι όλη η διαδικασία είναι παγκοσμιοποιημένη.
Στην τοποθέτηση του επίσης, στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, προς τον δημοσιογράφο κ. Γ. Πρετεντέρη υποστήριξε πως σε αυτή την περίοδο χρειάζεται να στηριχθούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Για τους τελευταίους, όπως προσθέτει είναι δουλειά του κράτους ενω για τους χαμηλόμισθους είναι δουλειά και του κράτους και των επιχειρήσεων. Επίσης, υπενθύμισε ότι, με το πληθωρισμό στο 8,9% o προϋπολογισμός θα έχει περισσότερα έσοδα.

Ο στόχος της εισαγωγής του ομίλου τροφίμων στο ΧΑ

Αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγορές στόν χώρο των τροφίμων (ΙΟΝ, Μεβγάλ, Νίκας, Έδεσμα, κα) ο κ. Θεοδωρόπουλος διευκρινίζει ότι, δεν λειτουργεί όπως τα private equity fund, τα οποία αγοράζουν και πωλούν επιχειρήσεις σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Αντίθετα βλέπει τον εαυτό του ως δημιουργό εταιρειών και προϊόντων με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Δημιούργησε και ηγήθηκε μιας εταιρείας επι 32 χρόνια (Chipita) η οποία αναπόφευκτα πωλήθηκε σ ένα μεγαλύτερο πολυεθνικό όμιλο.
Σήμερα, ο στόχος με τις πρόσφατες εξαγορές είναι η δημιουργία ενός μεγαλύτερου ομίλου στον χώρο των τροφίμων, προκειμένου αργότερα να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων έχει πολλά ενδιαφέροντα, ωστόσο διαθέτει μικρά μεγέθη και ως, εκ τούτου, ξεκινά από ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα καθώς απευθύνεται σε μια μικρότερη αγορά.
Οι επιχειρήσεις, ακριβώς λόγω του μικρότερου μεγέθους έχουν περισσότερα έξοδα στην προσπάθεια να δημιουργήσουν δίκτυα πωλήσεων στο εξωτερικό.
Γι αυτό λοιπόν, η νέα προσπάθεια συγκέντρωσης στον χώρο των τροφίμων κατατείνει στο να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των εταιρειών, και να αυξηθεί σε ένα ικανό μέγεθος ώστε να προσελκυσθούν ξένα κεφάλαια.
Και εν όψει της απόκτησης από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας ο ίδιος θεωρεί ότι, θα έλθουν καλύτερες ημέρες στο χρηματιστήριο, όπου ο κλάδος των τροφίμων δεν διαθέτει επαρκή εκπροσώπηση.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης