Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι πικρές αλήθειες – Γιατί θέλει να πουλήσει μέρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ο Περιστέρης και που κόλλησε το deal με Macquarie

Οι πικρές αλήθειες – Γιατί θέλει να πουλήσει μέρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ο Περιστέρης και που κόλλησε το deal με Macquarie
O όμιλος ΤΕΡΝΑ μετά την υπερδιόγκωση βάλτωσε και αυτό δείχνουν και τα χρηματιστηριακά δεδομένα ειδικά στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι αυταπόδεικτο
Σχετικά Άρθρα

Μέχρι τώρα ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ήταν στο απυρόβλητο ακολουθώντας τις κλασσικές μεθόδους ώστε μια εταιρία να παραμένει στο απυρόβλητο και με τις πλάτες ορισμένων στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης κατάφεραν να φθάσουν στα 5 δισεκ. ανεκτέλεστα έργα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ωστόσο έχει κολλήσει χρηματιστηριακά – κατά ένα περίεργο τρόπο στα 9,40 ευρώ ή 976 εκατ κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τις φήμες και διαρροές βρίσκεται επίσης κολλημένη στην ζώνη των 16,5 ευρώ ή 1,90 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δώσει πειστική απάντηση πως από ένα καλό όμιλο όπως παρουσιάζεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η Reggeborgh μια ομάδα ευκαιριακών κερδοσκόπων από την Ολλανδία αποχωρεί και καταλήγει σε ένα άλλο όμιλο τον Ελλάκτωρ που πνέει τα λοίσθια;
Ουδείς διερωτήθηκε πως είναι δυνατό να φύγει η Reggeborgh από την καλή εταιρία και να καταλήξει στην κακή εταιρία;
Επίσης ουδέποτε δόθηκε πιεστική απάντηση γιατί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κολλήσει σταθερά στα 9,50 ευρώ και η μετοχή δεν μπορεί να ανακάμψει πολλώ δε μάλλον να φθάσει στα 11,20 ευρώ που πούλησε η Reggeborgh στον Γιώργο Περιστέρη στον βασικό μέτοχο του ομίλου.
Επίσης γιατί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάτω από τα 9 ευρώ κινειτοποιεί όλες τις δυνάμεις... στήριξης με τις επαναγορές ιδίων μετοχών να είναι ακατάπαυστες...
Γιατί χρειάζονται τόσες πολλές επαναγορές ιδίων μετοχών;
Η απάντηση είναι απλή…
Στην προσπάθεια της να γίνει μεγάλη εταιρία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταχρεώθηκε είναι από τις πιο δανεισμένες εταιρίες και ταυτόχρονα συμμετέχει σε διαγωνισμούς όπως της Εγνατίας Οδού όπου το περιθώριο κέρδους είναι εκπληκτικά περιορισμένο…και όλα αυτά οι επενδυτές του χρηματιστηρίου τα έχουν διαπιστώσει.

Γιατί πωλείται το 20% με 21% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής;

Εδώ και καιρό το bankingnews έχει αποκαλύψει τα σχέδια για να πωληθεί μέρος του 20% με 21% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Η πώληση έχει ένα στόχο να μειώσει τα δανειακά βάρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα οποία καθηλώνουν την μετοχή και αμαυρώνουν το προφίλ του ομίλου αφήνοντας σκιές που δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να πάρουν ρίσκο.
Όπως πρόσφωατα αναφέραμε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξετάζει να πουλήσει το 14% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ενώ φαίνεται πλέον πιθανό να πουλήσει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης το 6% που κατέχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δηλαδή συνολικά 20% ή ποσοστό 20% με 21%.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 37,30% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο Γιώργος Περιστέρης το 11,06%, η Atale το 5,98% είναι εταιρία συμφερόντων Μαρινάκη.
Πουλώντας το 20% ή 21% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής η μεν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει 300 εκατ ευρώ περίπου και ο Μαρινάκης 120 εκατ ευρώ αποκομίζει μια σημαντική χρηματιστηριακή υπεραξία.
Με τα 300 εκατ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον υλοποιήσει αυτό τον σχεδιασμό θα κατέχει το 22% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και μαζί με το 11% του Περιστέρη θα ελέγχουν την καταστατική μειοψηφία το 33%.

Τι συνέβη με την Macquarie

Ο επενδυτικός όμιλος Macquarie από την Αυστραλία έχει πάρει σημαντική επενδυτική θέση στην Ελλάδα στην ενέργεια και εξέτασε τόσο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όσο και τις επιχειρήσεις Κοπελούζου.
Ωστόσο οι αναφορές ότι ενδιαφέρθηκε για την ΕΛΤΕΧ Άνεμος του Ελλάκτωρ μάλλον είναι εικασίες ή εάν υπήρξε ενδιαφέρον ήταν μόνο διερευνητικές επαφές.
Ο Περιστέρης του ομίλου ΤΕΡΝΑ ζητούσε 25 ή 26 ευρώ για να πουλήσει στην Macquarie ενώ ο επενδυτικός όμιλος από την Αυστραλία πρόσφερε 21 ευρώ.
Κατά την άποψη μας η προσέγγιση αυτή κινείται στα όρια του ανέκδοτου… η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής βρίσκεται στα 16,4 ευρώ και όχι στα 26 ευρώ… τα 20 ευρώ δίνουν υπερτίμημα 62% και μόνο ένας που πάσχει από κάποια ψυχική νόσο θα προσέφερε 62% premium σε μια συμφωνία.
Τα 26 ευρώ για το 21% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ισοδυναμεί με 630 – 635 εκατ ευρώ…

Το ερώτημα είναι άλλο…

Γιατί να θέλει να πουλήσει μέρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ο Γιώργος Περιστέρης;
Αφού η εταιρία βγάζει κάποια κέρδη και βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την υπερδανεισμένη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Γιατί κάποιος να θέλει να πουλήσει εάν δεν έχει κάποια ανάγκη;
Γιατί κάποιος να θέλει να πουλήσει εάν δεν βλέπει κάτι στον ορίζοντα;
Γιατί κάποιος να θέλει να πουλήσει εάν βλέπει μια προοπτική;
Η απάντηση είναι ότι ο όμιλος ΤΕΡΝΑ μετά την υπερδιόγκωση βάλτωσε και αυτό δείχνουν και τα χρηματιστηριακά δεδομένα ειδικά στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι αυταπόδεικτο.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί διαφορετικό project αλλά μπορεί να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα ανοίγματα που καθηλώνουν την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης