Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Αποτυχία σε εμπορία, διανομή, ΑΠΕ - Επιτυχία στην παραγωγή με δεκαπλάσιο κόστος!

ΔΕΗ: Αποτυχία σε εμπορία, διανομή, ΑΠΕ - Επιτυχία στην παραγωγή με δεκαπλάσιο κόστος!
Τα λειτουργικά κέρδη για τους μετόχους αυξήθηκαν οριακά κατά 0,8%, στα 871,7 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Το διπλό πρόσωπο του Ιανού παρουσίασε η ΔΕΗ με τα αποτελέσματα της.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.
Τα λειτουργικά κέρδη για τους μετόχους αυξήθηκαν οριακά κατά 0,8% στα 871,7 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ισχυρίζεται επέστρεψε στους καταναλωτές μέσω των εκπτώσεων 800 εκατ. ευρώ.
Πως, όμως, πραγματοποιήθηκαν τα λειτουργικά κέρδη το 2021;
Το μεγαλύτερο μέρος των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών κερδών προήλθε από την παραγωγή καθώς ανήλθαν σε 643 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 145 εκατ. ευρώ το 2020 και σ αυτό το αποτέλεσμα συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί όπου η ΔΕΗ διατηρεί το πλεονέκτημα κόστους σε σχέση με τους υπόλοιπους παραγωγούς.
Η παραγωγή στα υδροηλεκτρικά έργα αυξήθηκε μάλιστα κατά 2393 GWH “λόγω των μεγάλων ποσοτήτων υδάτινων εισροών στους ταμιευτήρες.

Αποτυχία σε εμπορία – οριακή άνοδος σε Διανομή – ΑΠΕ

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ, στην εμπορία τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 778 εκατ. ευρώ καθώς ανήλθαν σε ζημιές 202 εκατ. ευρώ, έναντι 576 εκατ. ευρώ του 2020.
Στην διανομή, παρά τις αυξημένες επενδύσεις κατά 221 εκατ. ευρώ ( 26% ) το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο καθώς τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν χαμηλότερα στα 409 εκατ. ευρώ, έναντι 416 εκατ. ευρώ του 2020.
Οριακή ήταν η αύξηση EBITDA και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ανήλθαν σε 22 εκατ. ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ του 2020.
Με εξαίρεση λοιπόν την παραγωγή ενέργειας, η εμπορία παρήγαγε ζημίες ενώ στο τομέα της διανομής είναι προφανές ότι, οι επενδύσεις του 2021 δεν αρκούσαν για να αυξήσουν τα κέρδη.
Μάλιστα, τα καθαρά μετά φόρων κέρδη ανήλθαν μόλις σε 8,7 εκατ, ευρώ, έναντι 20,3 εκατ. ευρώ του 2020.
Σε επίπεδο επαναλαμβανόμενων κερδών η αύξηση στον ΔΕΔΔΗΕ ανήλθε στα 78,1 εκατ. ευρώ έναντι 60 εκατ. ευρώ του 2020.

Αντιστάθμιση με την ρήτρα αναπροσαρμογής - Και η φυσική αντιστάθμιση της ΔΕΗ

Όπως είναι γνωστό, η αντιστάθμιση στα συμβόλαια καυσίμων ( ή hedging στα ελληνικά ) πραγματοποιείται όχι για να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη, αλλά για μην να έχουμε ζημίες.
Η ΔΕΗ κατέχοντας, όμως, δεσπόζουσα θέση στην αγορά πραγματοποίησε την μεγαλύτερη αντιστάθμιση επιβάλλοντας – από τον Αύγουστο του 2021 – ρήτρα αναπροσαρμογής στα συμβόλαια, και όπως είναι γνωστό διατηρεί και το μεγαλύτερο αριθμό μετρητών στην Ελλάδα. Αυτή η ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη πράξη αντιστάθμισης από την ΔΕΗ η οποία μετέφερε τον κίνδυνο στους πελάτες ενώ επιπρόσθετα η ΔΕΗ είναι ο μοναδικός παραγωγός ρεύματος του οποίου το κόστος δεν εξαρτάται μόνο από την τεράστια άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου ( κατά 134,5%).
Η ΔΕΗ, εκτός από την αντιστάθμιση των συμβολαίων φυσικού αερίου – διαθέτει και την φυσική αντιστάθμιση καθώς διαθέτει τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Ποιά ήταν λοιπόν τα οφέλη από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και των υδροηλεκτρικών έργων το 2021;
Σημειώνεται επίσης ότι σε μια περίοδο όπου η τιμή του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκε η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2475GWH.
Χθες, όμως, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν ανέφερε πουθενά τα οφέλη από την αντιστάθμιση στα συμβόλαια φυσικού αερίου, αν και τους προηγούμενους μήνες – κατά την αύξηση κεφαλαίου – είχε αναφέρει προς τους επενδυτές ότι τα οφέλη σε ετήσια βάση θα ανέλθουν στα 400 εκατ. ευρώ.
Το μοναδικό στοιχείο, όπως αναφέρει ότι δαπάνησε 910,1 εκατ. ευρώ για αγορές φυσικού αερίου έναντι 297 εκατ. ευρώ του 2020 εξαιτίας της υπέρογκης αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και την αυξημένης παραγωγής ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης