Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όλο το παρασκήνιο - Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, το σχήμα των επιχειρηματιών και η προσθήκη της ΙΟΝ στις εξαγορές

Όλο το παρασκήνιο - Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, το σχήμα των επιχειρηματιών και η προσθήκη της ΙΟΝ στις εξαγορές
Πριν από ένα μήνα, ο κ. Θεοδωρόπουλος προχώρησε στις πρώτες κρούσεις προς την βασική μέτοχο της ΙΟΝ οικογένεια Κωτσιόπουλου, αλλά μετά τα δημοσιεύματα, τόσο η διοίκηση της ΙΟΝ, όσο και ο ίδιος διέψευσαν τις πληροφορίες
Σχετικά Άρθρα

«Σάρκα και οστά» λαμβάνει πλέον το ελληνικό private equity τροφίμων του επιχειρηματία κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, καθώς ένα μήνα και έντεκα ημέρες μετά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις, ήλθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 45% των μετοχών της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ.
Ύστερα λοιπόν από την πρόσφατη δημιουργία του σχήματος υπό την ονομασία Βespoke (σ.σ προπαραγγελία) ο κ. Θεοδωρόπουλος προχώρησε στην δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων, μετά την απόκτηση του 21,5% στην ΜΕΒΓΑΛ.
Μάλιστα, η αρχική συμφωνία προβλέπει ότι, το 2023 θα αποκτηθεί η πλειοψηφία της Ιον με την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 30%.
Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το bankingnews στις 18 Φεβρουαρίου, απώτερος στόχος του Έλληνα επιχειρηματία είναι η δημιουργία ενός σχήματος εξαγορών ελληνικών εταιρειών, όπου θα συμμετάσχουν και Έλληνες επιχειρηματίες.
Η συμμετοχή των τελευταίων, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι θα λάβει τελική μορφή το επόμενο διάστημα.
Η απόκτηση, όμως, της ΙΟΝ σε συνδυασμό με την Μεβγαλ θα δώσει την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν συνέργειες, αλλά και κοινές επενδύσεις.
Ήδη πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα με την σύσταση της εταιρείας Bespoke η οποία διαθέτει αρχικό κεφάλαιο (μετρητά) 35 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2026 θα καταβληθούν σε τέσσερις δόσεις άλλα 105 εκατ. ευρώ.
Στην εταιρεία bespoke συμμετέχουν διαχρονικοί συνεργάτες του επιχειρηματία, όπως η κα Μ. Γεώργαλου (πρώην Chipita), στελέχη της Νίκας, αλλά και συνεταίροι του επιχειρηματία, όπως ο κ. Αχ. Φώλιας με τον οποίο έχουν επενδύσει κεφάλαια στην εταιρεία παραγωγής ντομάτας Wonderplant.

Πως ξεκίνησε το “φλέρτ” και η προπαραγγελία με την σοκολάτα

Πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδωρόπουλος προχώρησε στις πρώτες κρούσεις προς την βασική μέτοχο της ΙΟΝ οικογένεια Κωτσιόπουλου , αλλά μετά τα δημοσιεύματα, τόσο η
διοίκηση της ΙΟΝ, όσο και ο ίδιος διέψευσαν τις πληροφορίες.
Όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για μια κίνηση τακτικής ενόσω εξελίσσονταν οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας.
Άλλωστε και η χθεσινή ανακοίνωση του επιχειρηματία αναφέρει ότι, η βιομηχανία αποτελεί “ένα κεφάλαιο το οποίο χρήζει σεβασμού”.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η πλευρά του επιχειρηματία είχε πραγματοποιήσει για το 100% μια προσφορά περί τα 230 εκατ. ευρώ ή 12,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη και αρχικά η πλευρά της Ιον ζητούσε ένα τίμημα με πολλαπλασιαστή 20 φορές τα κέρδη Ebitda.

Ποια είναι η ΙΟΝ

H ιστορική βιομηχανία σοκολάτας ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου 1930 στην οδό Πειραιώς ( Νέο Φάληρο ) και μέσα στις επόμενες δεκαετίες εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες
βιομηχανίες προσθέτοντας δίκτυα πωλήσεων, νέα γραμμή παραγωγής γκοφρέτας (Άρτα).
Το 1998 ξεκίνησε και την διάθεση των προϊόντων της προς το εξωτερικό, κίνηση η οποία εδραίωσε την παρουσία καθώς μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου κατευθύνεται σε εξαγωγές.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2020, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 118,9 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 47,1 εκατ. ευρώ έναντι 49,6 εκατ. ευρώ του 2019.
Το αποτέλεσμα προ φόρων ανήλθε σε 11,6 εκατ. ευρώ, έναντι 14,2 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό ενεργητικό της ανέρχεται σε 145 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση της σε 77 εκατ. ευρώ.
Οι δε καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 14,1 εκατ. ευρώ, έναντι 12,6 εκατ. ευρώ το 2019.
Oι εξαγωγές της ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ και κατευθύνονται, κυρίως, σε Βουλγαρία (θυγατρική Nucrema), Αίγυπτο, Κύπρο, Αλβανία, ΗΠΑ, Λίβανο, Ρωσία.
Στις τρεις μονάδες της, απασχολούνται 683 άτομα.
Τον Ιούλιο του 2020, η ΙΟΝ προχώρησε στην σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 38 εκατ. ευρώ με την Alpha bank.
Για το δάνειο πραγματοποιήθηκε προσημείωση υποθήκης, ύψους 45 εκατ. ευρώ και στις τρείς μονάδες της (Αθήνα , Άρτα, Θεσσαλονίκη).
Στο συνολικό δανεισμό, ύψους 44,92 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται και δυο μακροπρόθεσμα δάνεια, ύψους 1 εκατ. ευρώ από την Eurobank.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης