Επιχειρήσεις

Οι τράπεζες προβληματίζονται για τον υπερδανεισμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και «βλέπουν» πώληση του 20% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Οι τράπεζες προβληματίζονται για τον υπερδανεισμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και «βλέπουν» πώληση του 20% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
Η εμπλοκή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην Αττική οδό μετατρέπει το ρίσκο σε συστημικό 

Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής βρίσκεται στο επίκεντρο αλλά για διαφορετικούς λόγους από ότι πολλοί μπορούν να εκτιμούν.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά τις κρυφές συμφωνίες του βασικού μετόχου Γιώργου Περιστέρη με τον αδίστακτο Holterman της Reggeborgh κατάφερε να καταστεί η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στην Ελλάδα με ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ και όλα αυτά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και όλως τυχαίως μετά την αποχώρηση της δήθεν ισχυρής Reggeborgh από το μετοχικό κεφάλαιο.
Η ισχυροποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε ανεκτέλεστο όμως έχει κόστος… η εταιρία είναι υπερδανεισμένη και αποτελεί και την βασική αιτία που η μετοχή λιμνάζει και θα συνεχίσει να λιμνάζει.
Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται στα 8,81 ευρώ με την συνολική κεφαλαιοποίηση στα 911 εκατ ευρώ.
Από την άλλη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 15,58 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 1,80 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η στοχοποίηση των δήθεν – υπερκερδών – από την κυβέρνηση των ενεργειακών εταιριών είναι μύθος και επικοινωνιακό πυροτέχνημα… δεν υφίσταται θέμα υπερκερδών.

Η εμπλοκή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην Αττική οδό μετατρέπει το ρίσκο σε συστημικό 

Με βάση πληροφορίες, οι τράπεζες θεωρούν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει έργα που ξεπερνούν τα όρια αντοχών του ισολογισμού της.
Μάλιστα προκαλεί απορία πως θα εμπλακεί και στο έργο της Αττικής Οδού.
Μπορεί να υπάρχει ο αμερικανός συνεργάτης στο έργο αλλά στην πράξη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ανήμπορη να χρηματοδοτήσει ούτε ένα ευρώ.
Μάλιστα έμπειρος παράγοντας ανέφερε ότι ο υπερδανεισμός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξελίσσεται σε συστημικό ρίσκο.
Για την Αττική οδό φαβορί είναι η Macquarie Group από την Αυστραλία που έχει σταθμίσει τον ελληνικό κίνδυνο.

Με σχεδόν 2,2 δισεκ. υποχρεώσεις, δάνεια και ομολογιακά και εξασφαλίσεις από τον Γιώργο Περιστέρη, μετοχοδάνεια και άλλα βάρη τον βασικό μέτοχο με ποσοστό περί το 30%, οι τράπεζες δεν αισθάνονται άνετα να χρηματοδοτήσουν project της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι φήμες για πώληση του 20% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή… που διαψεύδονται

Ως γνωστό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Γιώργος Περιστέρης στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν τον έλεγχο του ομίλου όταν – και καλά – αποχώρησε η Reggeborgh από το μετοχικό κεφάλαιο, ζήτησαν από την Λάτση να αποκτήσει το 7,60% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με εμπλοκή Α. Ταμβακάκη ενώ ο Β. Μαρινάκης μέσω της εταιρίας Atale απέκτησε σχεδόν το 6% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι πιο συγκροτημένο και με καλύτερη χρηματοοικονομική εικόνα εταιρία.
Έτσι εξηγείται γιατί έχει μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Λόγω των μηνυμάτων που λαμβάνει ο Γιώργος Περιστέρης από τις τράπεζες να μειώσει τον δανεισμό και να δημιουργήσει καλύτερες και περισσότερες εξασφαλίσεις, υπάρχουν σκέψεις να πουλούσε το 20% των μετοχών που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Το 20% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αποτιμάται σήμερα στα 360 εκατ ευρώ.

Αν και κατά καιρούς έχουν αναφερθεί και άλλες φορές φήμες για το μέλλον της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ωστόσο εκ νέου έχουν επανέλθει σενάρια περί πώλησης μέρους των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που ωστόσο διαψεύδονται επισήμως αλλά στις τράπεζες το «βρίσκουν λογική εξέλιξη».
Το επιχείρημα περί ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει να κάνει με την απελευθέρωση κεφαλαίων και υποχρεώσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία ενώ έχει αυξήσει σχεδόν στα 5 δισεκ. το ανεκτέλεστο της σε έργα και παραχωρήσεις… είναι πληγμένη από δάνεια και ομολογιακά.
Μάλιστα πολλοί διερωτώνται πως θα βγάλει κέρδη όταν έχει π.χ. αποκτήσει το έργο της Εγνατίας Οδού με όρους εξωπραγματικούς.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά… αυτό που προβληματίζει πάντως είναι ο… προβληματισμός των τραπεζών… για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
To γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν μπορεί να ξεκολλήσει στο χρηματιστήριο αποτελεί μια σαφή απόδειξη ότι οι επενδυτές του χρηματιστηρίου βλέπουν τους δυνητικούς κινδύνους… μόνο η Reggeborgh πούλησε στα 11,20 ευρώ…. και ας ληφθεί υπόψη ότι η μετοχή στηρίζεται με συστηματικές επαναγορές ιδίων μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης