Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προβληματισμός στις τράπεζες για τον υπερδανεισμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και φήμες… για πώληση μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Προβληματισμός στις τράπεζες για τον υπερδανεισμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και φήμες… για πώληση μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
Πολύ καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή επισήμανε στο bankingnews ότι εάν δεν είχε τα σχεδόν 5 δισεκ. ανεκτέλεστο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εμφάνιζε χαρακτηριστικά Ελλάκτωρ

Προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών για το γεγονός ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μια υπερδανεισμένη εταιρία, έχει αναλάβει σημαντικά κατασκευαστικά έργα, τα οποία έχουν υψηλό κόστος και απαιτούν ακόμη υψηλότερα κεφάλαια και ρευστότητα χρηματοδότησης.

Πολύ καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή επισήμανε στο bankingnews ότι εάν δεν είχε τα σχεδόν 5 δισεκ. ανεκτέλεστο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εμφάνιζε χαρακτηριστικά Ελλάκτωρ.
Τι συμβαίνει γιατί οι τράπεζες εμφανίζονται προβληματισμένες με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Με βάση πληροφορίες, οι τράπεζες θεωρούν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει έργα που ξεπερνούν τα όρια αντοχών του ισολογισμού της.
Με σχεδόν 2,2 δισεκ. υποχρεώσεις, δάνεια και ομολογιακά και εξασφαλίσεις από τον Γιώργο Περιστέρη, μεοχοδάνεια και άλλα βάρη τον βασικό μέτοχο με ποσοστό περί το 30%, οι τράπεζες δεν αισθάνονται άνετα να χρηματοδοτήσουν project της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μάλιστα τραπεζίτης αναφέρει ότι «στις κατασκευές οι εταιρίες ότι πήραν – πήραν.
Οι τράπεζες δεν θα χρηματοδοτήσουν κατασκευαστικές που έχουν πάρει υπέρμετρα δάνεια και έχουν υψηλές υποχρεώσεις.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εάν καταφέρει και πάρει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να παράσχει πολύ σοβαρές εξασφαλίσεις, υπάρχει προβληματισμός».

Οι φήμες για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή… που διαψεύδονται

Ως γνωστό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Γιώργος Περιστέρης στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν τον έλεγχο του ομίλου όταν – και καλά – αποχώρησε η Reggeborgh από το μετοχικό κεφάλαιο, ζήτησαν από την Λάτση να αποκτήσει το 7,60% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με εμπλοκή Α. Ταμβακάκη ενώ ο Β. Μαρινάκης μέσω της εταιρίας Atale απέκτησε σχεδόν το 6% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι πιο συγκροτημένο και με καλύτερη χρηματοοικονομική εικόνα εταιρία.
Έτσι εξηγείται γιατί έχει μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Λόγω των μηνυμάτων που λαμβάνει ο Γιώργος Περιστέρης από τις τράπεζες να μειώσει τον δανεισμό και να δημιουργήσει καλύτερες και περισσότερες εξασφαλίσεις, υπάρχουν σκέψεις να πουλούσε μέρος των μετοχών που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Αν και κατά καιρούς έχουν αναφερθεί και άλλες φορές φήμες για το μέλλον της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ωστόσο εκ νέου έχουν επανέλθει σενάρια περί πώλησης μέρους των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που ωστόσο διαψεύδονται επισήμως.
Το επιχείρημα περί ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει να κάνει με την απελευθέρωση κεφαλαίων και υποχρεώσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία ενώ έχει αυξήσει σχεδόν στα 5 δισεκ. το ανεκτέλεστο της σε έργα και παραχωρήσεις… είναι πληγμένη από δάνεια και ομολογιακά.
Μάλιστα πολλοί διερωτώνται πως θα βγάλει κέρδη όταν έχει π.χ. αποκτήσει το έργο της Εγνατίας Οδού με όρους που δεν ήταν συμφέροντες.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά… αυτό που προβληματίζει πάντως είναι ο προβληματισμός των τραπεζών… για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
To γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν μπορεί να ξεκολλήσει στο χρηματιστήριο αποτελεί μια σαφή απόδειξη ότι οι επενδυτές του χρηματιστηρίου βλέπουν τους δυνητικούς κινδύνους… μόνο η Reggeborgh πούλησε στα 11,20 ευρώ…. και ας ληφθεί υπόψη ότι η μετοχή στηρίζεται με συστηματικές επαναγορές ιδίων μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης